Hogyan vészelje át a cica a nagy meleget?

A hőmérséklet változása, így annak emelkedése nyáron a viselkedés megváltozásához vezethet. Az emberek ilyenkor könnyebb ruhákat vesznek fel, és több hideg italt isznak. Ugyanígy a cicára is hatással van a meleg, ám ő nem tudja ledobálni a ruháit. Az extrém hőség azonban még az egészséges macska testhőmérsékletét is jelentősen megemelheti, akár hipertermia is kialakulhat.

Ám ha a cicának valamilyen egészségügyi problémája van, ez még veszélyesebb is lehet, érdemes tehát odafigyelni arra, hogy a kánikukában is biztonságban legyen kedvencünk.

Hogyan hat a hőség a macskákra?

A macskák a legjobban a 17 ºC és 30 ºC közötti hőmérsékletet tolerálják, bár azért egyedenként van enyhe különbség. A hosszú szőrű norvég erdei macska az átlagosnál alacsonyabb hőmérsékletet is jobban viseli, mint a rövidszőrű fajták. Utóbbiak általában a melegebb időjárást részesítik előnyben, és 30 foknál melegebb időben is jól elvannak.

A macskáknak csak a talppárnáin vannak verejtékmirigyei, ez pedig azt jelenti, hogy nem tudnak izzadni, így nem tudják csökkenteni belső testhőmérsékletüket olyan hatékonyan, mint mi, emberek.

Mindenképpen figyelni kell, nem láthatóak-e a túlmelegedés jelei a cicán. Ha elkezd elbújni sötét helyen, lefekszik a hideg csempére, vagy levert, esetleg erősen nyáladzik és egyre kevesebbet mozog, érdemes gyanakodni. A magas hőmérséklet macskákra gyakorolt fő kockázata ugyanis az állat kiszáradása vagy a hőguta. Ez akkor fordul elő, ha a macska belső testhőmérséklete meghaladja a 39,2 ºC fokot, ilyenkor a létfontosságú szervek működése csökken, a következmények pedig akár végzetesek is lehetnek. 30 ºC feletti külső hőmérsékletnél már egyre nehezebben viselik a meleget a cicák, de ha párás az időjárás, akkor már alacsonyabb hőmérséklet esetén is kényelmetlenül érzik magukat.

vörös macska ragyogó napsütésben a száraz mezőn fekszik

Az ideális hőmérséklet

A túlmelegedés elkerülése érdekében ideális esetben olyan hőmérsékletet kell tartani a lakásban, amely mind az emberek, mind pedig a cica számára kellemes és optimális. Ez általában a 15-23 ºC közötti hőmérsékletet jelenti, ami nyáron legegyszerűbben klímával oldható meg. Ahol nincs klíma, ott érdemes a napsütéses órákban leengedni a redőnyöket és/vagy enyhe huzatot csinálni.

A hidratálás fontossága

A házi macskák felmenői olyan vadon élő, sivatagi macskák, melyek megszokták, hogy magas hőmérsékleten élnek és a vízhez ritkán jutnak hozzá. Ezek az állatok vízfelvételük java részét a zsákmányállatokból nyerték, így napjaink cicái olyan géneket hordoznak, amelyek miatt viszonylag kevés vizet isznak. Igaz ez még akkor is, ha kizárólag száraz eledelt adunk nekik, ám éppen ezért, amikor a hőmérséklet emelkedik, kedvenceink gyakran szenvednek kiszáradástól. A kiszáradás húgyúti problémákhoz vezethet, és végül akár az állat egész szervezetét és életét is veszélyezteti.

A kiszáradás elkerülése és a hidratáció fenntartása érdekében gondoskodni kell arról, hogy a macska elegendő vizet kapjon.

Ezt megtehetjük úgy, hogy a megszokott száraztápot nedves eledelre, azaz konzervre cseréljük, vagy a száraz tápszemeket vízbe áztatjuk, feltéve, hogy a cica ezt elfogadja. Víz helyett áztatható a táp akár húslevessel is, amennyiben még nem került bele a só, és egyéb, az állatra mérgező anyag (pl. hagyma) sem.

Függetlenül attól, hogy mennyit iszik belőle, mindig legyen tele friss, tiszta vízzel a macska vizes edénye. Bizony, ez azt jelenti, hogy nagy melegben naponta több alkalommal is cserélni kell a vizet, de akár néhány jégkockát is lehet bele tenni, hiszen ez csökkenti a víz hőmérsékletét, hosszabb ideig hidegen tartja és ezáltal vonzóbb lesz a cica számára.

macska faház ablakából les kifelé, alatt virágok

Azoknak a macskáknak, amelyek keveset vagy kényeskedve isznak, esetlg nehezen találják meg a vizes tálkákat, jó ötlet lehet cicaszökőkútból kínálni a vizet. Ez a hasznos kiegészítő mindig frissen kínálja a vizet, a csobogó hang pedig sok macska számára kifejezetten vonzó.

Ne engedje ki

Az év legmelegebb hónapjainak legmelegebb óráiban fontos, hogy a cica minél többet legyen inkább a lakásban. Mivel könnyebben lehet szabályozni a beltéri hőmérsékletet, így elkerülhető, hogy az állat olyan helyzetbe kerüljön, amikor a teste túlmelegszik és nem jut hozzá a vízhez. Természetesen, ha mindenképp ki szeretne menni, hiszen megszokta, hogy szabadon kijár, és a kertben biztosított a friss víz és az árnyék, akkor ezt át lehet gondolni.

Fürdetés

Ha túl meleg van, a gyerekek szeretnek kerti medencében pancsolni, vagy egymást locsolják a slaggal. Ugyanez nem vonatkozik a macskákra. Bár vannak kivételek, általában már az esetenként szükséges fürdetés is rémálom számba megy, sőt, nagyon sok cica büntetésként éli meg, ha víz éri a bundáját.

Persze extrém melegben nem biztos, hogy annyira tiltakozik az állat, de inkább ne próbálja meg a kádba vagy a medencébe meríteni. Inkább nedvesítsen be egy tiszta ruhadarbot és azzal törölje át a fejét és a hátát. Ha nem tiltakozik, vagy éppenséggel élvezi, próbálja meg esetleg az arcát is áttörölni. Ez folyamatosan lehűti a testét, ahogy a nedvesség lassanként elpárolog a bundájáról.

A szőrápolás

A hosszú szőrű vagy a rövid, de tömött, dús szőrű macskák nehezebben viselik a meleget. Lenyírni a szőrét nem szabad, hiszen ez segíti a hőszabályozást, még a nagy melegben is, ám a gyakori kikefélés és a fésülés segít eltávolítani a elhalt, de még ki nem hullott szőrszálakat, azáltal a szőrzet frissebb és jobban szellőző lesz.

Az ideális testsúly

A macska túlsúlya és elhízása számos szervi rendellenesség forrása lehet, de a hőguta és a hipertermia fokozott kockázati tényezője is. Ennek az az oka, hogy a túlsúlyos macskák nagyobb zsírréteggel bírnak, ez pedig egyfajta szigetelőként működik, megtartva a test hőjét. Ez az oka annak, hogy a túlsúlyos cicák sokkal jobban szenvednek a nagy melegtől. Ahhoz, hogy kedvence ideális súlyát megtartsa, fontos a minőségi, kontrollált táplálás és a rendszeres fizikai aktivitás. Arra természetesen ügyelni kell, hogy nagy melegben a mozgás inkább a zárt térben megejtett játékokra korlátozódjon, hiszen a kánikulában kivitelezett intenzív mozgás csak ront a helyzeten.

Ajánlott cikkek