Téli macskaságok

A macskák kényelmes, kényes kis lények, akik szeretik, ha puha meleg veszi őket körbe. Persze ez az igényességük nem akadályozza őket a kinti kalandozásokban, ha tehetik, főleg, ha visszamehetnek utána a biztonságos és meleg otthonba. Ám a kijáró cicákra télen is leselkednek veszélyek, igaz, némiképp mások, mint a nyári melegben.

A végzetes fagyálló

Az autók tulajdonosai nem csak téli gumikkal szerelik fel gépjárműveiket télire, de fagyállóval is ellátják a kocsi hűtőrendszerét. A közhiedelemmel ellentétben a fagyálló alapját képezlő etilén glikol nem csak a fagyálló folyadékban, de nagyon sok téli szélvédőmosó folyadékban és jégoldó sprayben is megtalálható. Ráadásul ezeknek a lötyiknek az íze még vonzó is lehet a macska számára, aki képes pillanatok alatt fellefetyelni a lecseppent mililitereket. Vannak, akik teljesen helytelenül, de kerti tavakba, medencékbe is beleöntik ezeket, hogy megakadályozzák befagyásukat. Ez azon túlmenően, hogy nagy kockázattal jár nem csak a kutyák és macskák, de mindenféle vadon élő állat számára is, a célnak sem felel meg. A legfontosabb, hogy a fagyállót csak nagy körültekintéssel használja, a legkisebb kifolyt vagy elcseppent mennyiséget is azonnal takarítsa fel, a bontott (de még a bontatlan) flakonokat tartsa elzárva. Ha cicája vélelmezhetően fagyállót nyelt, azonnal vigye állatorvoshoz!

háromszínű cica baktat a hóban

Mi van a kocsiban?

Ahogy egyre hidegebb lesz, a macskák úgy keresnek egyre különlegesebb melegedési lehetőséget. A kocsik motorházának teteje kellemes meleget áraszt még a motor leállítása után is, jó ideig. A motorháztetőn ücsörgő macska viszonylag könnyen észrevehető, de mivel a gazdák általában féltik a kocsi fényezését, innen le szokták őket zavarni. Így hát a cica más helyeket keres, például bebújik a kerekek mögé, vagy a kerékdobba, melyek szintén jó ideig árasztanak még meleget. Egyszóval elindulás előtt mindig ellenőrizze, a lakásban van-e a cica, vagy ha nem, nem bújt-e el a kocsinál valahol.

Mancs-kontroll

Amikor a cica kinti portyázásból megy vissza a lakásba, érdemes ellenőrizni a tappancsait. Sőt, nem csak ellenőrizni, de meg is törölgetni egy nedves törlőkendővel, majd szárazzal, így eltávolítva az ujjak közé tapadt só- és homokszemcsékat, jeget, havat. Nem csak az utakra zórt kémiai szerek, de a jéggé fagyott hó is tud sérüléseket okozni, ezért nagyon fontos erre figyelni. Különösen a hosszú szőrű cicák esetében gyakori, hogy a lábujjak közötti szőrbe fagyott hó akár a járást is nehezíti, esetükben nem árt levágni a szőrt.

Vécé a lakásban

Ahol kijár a cica, ott általában nincs szükség alomtálcára, főleg, ha kijárása szabadon biztosított. Ám a téli hónapokban nem rossz ötlet a lakásban elhelyezni egy alomtálat, hogy ha nagyon hidegre fordul az idő, el tudja végezni benn is a dolgát. Ez leginkább az idős vagy beteg cicák számára lehet nagyon fontos.

Még több játék

Ahogy hűl kinn az idő, úgy tölt egyre több időt a lakásban a cica. Lustálkodik a radiátoron vagy a kandalló előtt, összegömbölyödik egy puha takarón a fotelban. Ám a fizikai és mentális kihívásokra ilyenkor is szüksége van, és a kinti kihívások helyett ezt most a gazdának kell biztosítania. Az aktív élet az egészség záloga, ráadásul ha nem mozog eleget a cica, könnyen elhízhat. Persze vannak macskák, melyek ugyanannyit mozognak ilyenkor is, de esetükben is megfigyelhető, hogy kicsivel többet esznek, így védekezve a hideg ellen. Ez rendben is van, amíg a mozgás és az étkezés aránya nem tolódik el nagyon. Ilyenkor ösztönözni kell a macskát a mozgásra, mégpedig játékkal.

cica a jeges földet nézi

Puhán, szárazon, melegen

Ha a cica a szabadban járt, és átnedvesedett a bundája, segítsen neki. Szárogassa meg egy törülközővel, és biztosítson neki puha, száraz helyet, ahol pihenhet, amíg át nem melegszik és teljesen meg nem szárad a bundája. Különösen fontos ez az idős vagy nem teljesen egészséges macskák számára, mert esetükben nehezebb az ideális testhőmérséklet fenntartása.

Védetten a szabadban

Még ha a gazdi azt is gondolja, hogy a macska helye télen a kandalló előtt van, sok cica úgy véli, ilyenkor is jókat lehet portyázni odakinn. Ha a szabadságra vágyik, nem érdemes őket ebben akadályozni, inkább érdemes számukra egy meleg, száraz, szélvédett helyet biztosítani odakinn, ahol meghúzódhatnak, ha bemenni nicns kedvük, de átnedvesedtek vagy fáznak.

Jelöld meg!

Míg a kutyák nyakörvére könnyű bilétát rakni, a szabadban kóborló cicák számára a nyakörv akár veszélyes is lehet. Fennakadhatnak a kerítésen, faágakon, komoly sérülések érhetik őket. Szóval ha kijár a cica, érdemes mikrocsippel ellátni, és bizony ennek naprakész állapotát ellenőriztetni, hogy ha elvész, akkor könnyeb legyen megtalálni.

Van, aki forrón szereti

A cicák imádják a meleg dolgokat. Szeretnek a radiátoron, a kandalló előtt szundikálni, ám van, ami már nekik is túl meleg. Próbálja őket megóvni az égési sérülésektől, és ne engedje, hogy a tűzhely, a túl forró radiátor csövek körül próbálkozzanak, vagy túl közel feküdjenek a nyílt tűzhöz.

vörös-fehér cica bandukol a hóban

Víz, víz, tiszta víz

A házon belül mindig van friss víz a cica számára, legalábbis remélhetőleg. De ne feledkezzen meg a kijáró cica kinti igényeiről sem. Nem túl jó, ha olvadt havat vagy pocsolyát nyalogat a macska, amikor nagyon szomjas, inkább tegyen ki neki egy tálkában friss vizet. Persze erre figyelni kell, be ne fagyjon, és gyakran cserélni kell a tálkában a vizet, de még mindig biztonságosabb, mint ha nem tudja, miből és mit lefetyel ki.

Ajánlott cikkek