A karácsonyfa veszélyei

Az ünnepi időszak alaposan tele van tennivalókkal. Ki kell választani a tökéletes ajándékokat, beszerezni a legszebb fát, és ínycsiklandó finomságokat sütni - főzni a családnak, a vendégeknek. Mivel a sok feladat kitölti a család napjait, előfordulhat, hogy nem tudnak annyi időt szánni a cicára, mint általában, így ő elkezdi szórakoztatni saját magát.

Évente egyszer pedig izgalmas dolgok bukkannak elő a padlásról, kamrából, egyéb rejtekhelyekről, ezek pedig szinte hívogatják a macskát, hogy galibát okozzon.

Bár biztos, hogy a cicát is vonzzák a konyhából áradó finom illatok, de az asztalt és a bútorokat díszítő csillogó dekorációk is izgalmasabbak, azért tudjuk, sokukat egyszerűen lenyűgözi az ünnep sztárja, a karácsonyfa. A csillogó fényekkel és csecsebecsékkel felszerelt és a mászáshoz vagy a rágáshoz tökéletes magasságban levő karácsonyfa tuti nyerő, még akkor is, ha ezt a gazdi nem feltétlenül így gondolja.

Persze az első gondolat az idegbaj, hiszen ha dől a fa, törnek a díszek, és oda az ünnep. De mi a helyzet a macskával? Mérgezőek a tűlevelek, amelyeket boldogan megrágott? Mi a helyzet azzal a vízzel a fa talpában, amit boldogan kilefetyelt? Valójában mennyire veszélyesek a karácsonyfák, és milyen egyéb ünnepi dekorációk okozhatnak problémákat?

cirmos macska a feldíszített fa ágai közül les

A karácsonyfa veszélyei

Lehet, hogy megfordult a fejében, készítenek a gyerekekkel mindenféle díszeket, pattogatott kukoricaból, aranyszálakból és sótésztából. Valóban, ez nagyon kedves és jópofa, szép csodákat lehet aggatni a fára, ám higgye el, ha ilyen tervei vannak, a cica alig várja majd, hogy elkezdődjön a díszítés, ő pedig mindent megkóstolhasson.

De nem csak az ilyen élelmiszer alapú díszek lehetnek veszélyesek, hanem sok minden más is. Ám ha odafigyel pár dologra, biztos lehet abban, hogy nem kell a közösségi médiában felbukkanó képekhez hasonlóan akár a fát, akár a cicát fóliába tekerve tárolnia az ünnep végéig.

Valószínűleg mindenkinek megvan az emlékezetében az a macskás kép, ahol az egyik oldalon a folpackba tekert fa, a másik oldalon a szintén folpackba tekert macskák láthatók. A kép alatt a kérdés, melyik gazdi hogyan teszi biztonságossá a macskás karácsonyt. Persze a kép vicces, de azt mind tudjuk, ez nem megoldás.

Nincs karácsony fa – és Reszkessetek betörők – nélkül, tehát senki nem fogja folpackba tekerve a szobába állítani, ahogy állatát sem fogja korlátozni ilyen drasztikus módon.

De hogyan óvható meg a fa, hogy elkerülhesse a lentebb részletezett veszélyeket? Nos, még ha biztonságosnak is véli a fa díszítését, érdemes megfontolni a cica távoltartását. Na, nem kell kizárni a szobából, de talán célszerű megakadályozni, hogy a fa közelébe juthasson. Ez talán még praktikusabb megoldás, mint a fa kikötése, ráadásul így a díszek elhelyezése sem jelent akkora kihívást. Jó ötlet lehet alumínium fóliával leteríteni a fa alatt a padlót, egy kicsivel nagyobb sugarú körben. A cicák egyáltalán nem szeretik a furcsa tapintású, zörgő felületen való járkálást, így egy próbálkozás után el fogják kerülni. Ugyanilyen hatásos lehet bármilyen ragacsosabb érzetű szőnyegalj, vagy akár durva, tüskés lábtörlő is, bár tény, ha nagy a fa, ezekből jóval több kell, hogy körbe pakolhassa.

fekete cica a feldíszített fa előtt

De miért is van minderre szükség?

  • A karácsonyfa: a legtöbb karácsonyfa egyáltalán nem mérgező a macska számára, de a tűlevelek szájirritációt, nagy mennyiségben lenyelve pedig gyomor-bélrendszeri zavarokat okozhatnak.
  • A műfenyő: Bár a műfenyők sem olajakat, sem fenyőgyantát nem tartalmaznak, esetenként emésztőrendszeri problémákat okozhatnak, ha a cica megrágja, attól függően, hogy milyen anyagból készültek.
  • A víz: Sok helyen nem csak vízkeresztig, de még tovább is áll a fa, másutt pedig már jóval a Szentestét megelőzően felállítják. Márpedig ha azt szeretné a család, hogy sokáig friss maradjon a vágott fenyő, akkor víz kell a talpba, mégpedig valamilyen tápoldattal felturbózott víz. Márpedig ezek a vegyszerek, de a vízben előforduló baktériumok és penész is megbetegíthetik a macskát, ha lefetyel belőle.
  • A díszek: Lehet, hogy a cica úgy gondolja, hogy a különféle csillogó díszek, gömbök és figurák kiváló játékok, lehet őket paskolgatni, de ha leesnek és összetörnek, csak bajt okoznak. Nem kizárt, hogy csak a gazdi szíve fáj a nagymamától örökölt üveggömb után, de a macska is elvághatja a mancsát a kis üvegdarabokba lépve, és akkor lehet futni állatorvost találni.
  • A fények: A vakító fények garantáltan felkeltik a cica érdeklődését, de a vékonyka szálak, apró izzók lenyelve fulladásveszélyesek, ha pedig kíváncsian megrágja a vezetéket, akár elektromos tűz is keletkezhet, mely áramütéssel és égési sérülésekkel jár.

A mérgező növények

Karácsonykor nem csak a karácsonyfa, de sok más, szezonális, ünnepi növény is megjelenhet a házban. Van azonban egy pár, amit érdemes mindenképp kihagyni, ha macska is él a családban.

  • Fagyöngy: Ez a növény megrágva és lenyelve gyomor- és bélrendszeri zavarokat, valamint ritka esetekben szív- és érrendszeri problémákat okozhat a cicánál.
  • Magyal: A magyal mechanikai sérüléseket okozhat hegyes levelei által. A bogyóiban olyan szappanszerű vegyületeket, úgynevezett szaponinokat is tartalmaz, amelyek lenyelve problémákat okozhatnak. Egyszóval ennek a növénynek a bogyói és levelei is mérgezőek, nyáladzást, hányást és hasmenést okozhatnak.
  • Liliomok: A macskák nagyon érzékenyek a liliomokra. Már az is gondot okozhat, ha egyszerűen lenyalogatja a liliom virágporát a szőréről, ez akár veseelégtelenséghez is vezethet. A liliom toxicitásának egyéb jelei lehetnek még a gyomor- és bélrendszeri zavarok, szívritmuszavar és a görcsök.
  • Amarillisz: Ez a meseszép virág sem éppen veszélytelen, a problémát a hagymája okozhatja. Ha a cica megrágja és lenyeli, nyálfolyást vagy szájirritációt okozhat, túlzott mennyiség esetén pedig gyomor- és bélrendszeri zavarok jelentkezhetnek.

Bár az urban legend úgy tartja, a mikulásvirág akár meg is ölheti a macskát, ez azért így túlzás. Hatalmas mennyiségű növényt kellene ahhoz megrágjon és lenyeljen az állat, hogy az valóban komoly mérgezést okozzon. Márpedig, ha meg is rágcsálja, az irritáló íz és a növény nedve miatt ettől gyorsan elmegy a kedve. Lehet, hogy a rágcsálás után nyáladzik egy kicsit, talán hányni is fog, de soha többé nem megy a növény közelébe, ha rájön, a nedv mennyire irritálja a száját és a torkát is.

fekete cica a fa fehér ágai közül les kifelé

Persze nem kell lemondani egyik szezonális növényről sem, de ha vesz vagy ajándékba kap, mindenképp tegye őket olyan helyre, ahol a macska garantáltan nem érheti el.

A megelőzés

A megelőzés mindig jobb, mint az ünnepek alatt ügyeletes állatorvos után rohangálni, egy láthatóan beteg, szenvedő cicával.

Éppen ezért mindig ellenőrizze újra a növények elhelyezését. A macskák elég magasra tudnak ugrani ahhoz, hogy a biztonságosnak vélt magasságokat is elérjék. Ha kedvence szeret mindent megrágcsálni, fontolja meg műnövények vásárlását. A műanyag vagy textilből készült növények talán nem annyira vonzóak a számára, bár tény, hogy ha ezeket sem kíméli, akkor fennáll a bélelzáródás veszélye. Kerítse el a karácsonyfát valamilyen módon, hogy ne azt használja felfedezésre, mászásra, ugrálásra és rágásra a cica.

Ajánlott cikkek