Vigyázz, tavasz!

A tavasz közeledtével kedvenceink egyre több időt töltenek a szabadban. Ennek általában minden gazdi örül, hiszen jelzi a jó idő közeledtét, és bizony azt sem bánják, hogy ezáltal még nagyobb tér adatik meg az állatnak a játékra. Ám a nagy tér, a több játéklehetőség több veszélyt is rejt magában.

A magas fa, a kerítés, de a tüskék, az allergia csak néhány a veszélyek közül, melyek a jó idő beköszöntével a cicákra leselkednek. Nem árt ezekkel tisztában lenni, és figyelő szemmel körülnézni a kertben, udvaron, környéken.

1. Csíp, mar, harap

A bolhák és a kullancsok ugyan egész évben támadhatnak, ám az tény, hogy ahogyan melegszik az időjárás, úgy nő az esély a fertőződésre.

A nem kijáró cicákat legalább annyira fenyegeti az élősködő invázió, mint a kijáró macskákat, mivel a paraizták képesek akár a gazda nadrágszárán, szoknyája alján, cipőjén is megkapaszkodni, és arról az állat bundájába ugrani.

Egyetlen egy bolha napi 50 petét is képes lerakni, és mivel ezek fejlődése ellenőrizhetetlen, hiszen szabad szemmel szinte láthatatlan, hát biztos, hogy gyorsan el is fognak szaporodni.

Ennek legnyilvánvalóbb jele pedig az, ha a macska elkezd vakarózni. A vakarózás következtében a bőr kisebesedhet, de a bolhafertőzöttség további komoly problémákat, betegségeket is okozhat.

A kullancsok még tán a bolhánál is nagyobb problémát jelentenek, hiszen súlyos vérszegénységet, rosszabb esetben életveszélyes betegségeket okozhatnak, mint a Lyme kór, az ehrlichiosis vagy a macska leukémia. A kullancsot felfedezni sem könnyű, ha a macska dús szőrében elbújva kapaszkodik az állatba, ugyanis általában nem vakaródzik a cica.

A paraziták elleni harc nem könnyű. Érdemes gyakorta ellenőrizni a bundát, az átkefélés, a szőrzet kifésülése nagyon hasznos, hiszen ilyenkor alaposabban áttekinthető a bunda.

A leghatékonyabb azonban a megelőzés, mégpedig valamilyen bolha- és kullancsűző termékkel, legyen az nyakörv, spray vagy spot-on termék.

2. A macska is lehet allergiás

A tavasszal nagy számban jelentkező allergiás megbetegedések legalább annyira érintik a macskákat, mint a kutyákat. A pollenek, a por, az atkák mindegyike válthat ki allergiás reakciót a cicánál is.

A leggyakoribb allergia a macskáknál a bolhaallergia.

A bolhák csípése allergiás bőrgyulladást okoz, ez váltja ki náluk a sokszor sebesedésig, vérzésig tartó vakaródzást.  Minden allergia ugyanazokkal a tünetekkel jár: köhögés, bőrirritáció, szőrhullás, komolyabb esetben akár hányás. Ha ezeket a tüneteket tapasztalja, mindenképp beszéljen az állatorvosával, aki fel tud írni allergia kezelésére szolgáló gyógyszert.

cica zöld fűben ül és tátott szájjal néz felfelé

3. A kert veszélyei

A cicák szeretik megrágcsálni a füvet, a növényeket, a virágokat. Persze a menta, a nmacskafű a kedvenc, de ha az nincs kéznél, bármi más is jöhet. Azért nem árt ügyelni arra, hogy jó pár növény, virág kifejezetten mérgező a macskák számára:

  • lonc
  • jácint
  • nadragulya
  • liliom
  • borostyán
  • sisakvirág
  • diffenbacchia
  • kontyvirág
  • filodendron
  • aloe
  • amarillisz
  • fikusz

A felsorolt növények mindegyike erősen mérgező, ha akár egy kis darabot is lenyel belőle a macska. Emésztőrendszeri, de szív- és idegrendszeri problémákat is okozhat.

Ha a macska elkezd hányni, hasmenése van, erősen nyáladzik, görcsösen remeg vagy rángatózik, azonnal induljon az állatorvoshoz. Amennyiben tudja, hogy milyen növényt rágott meg és nyelt le a cica, vigyen belőle mintát a dokihoz.

cica ablakon át mászik ki

 4. Az ablakok, erkélyek veszélyei

A macskák, bár lusta kis állatok, imádnak heverészni, azért legalább ennyire szeretnek ugrani, mászni és persze nézelődni, vadászni is. Már amikor éppen ébren vannak. A nagy magasságokból való ugrás nem riasztó a számukra, de bizony ha megcsúsznak az ablakon, erkély korlátján sétálgatás, napozás vagy leselkedés közben lecsúszhatnak, véleltenül leeshetnek, ez pedig töréshez vezethet, de rosszabb esetben akár végzetes is lehet.

A játékos cica megpróbálhatja kinyitni a billenő ablakot, vagy a velux ablakokat, ez is veszélyes játék, mert könnyen megsérülhet. Az ilyen és hasonló balesetek elkerülhetőek, ha az ablakokat, erkélyeket macskahálóval látja el. Ez nem akadályozza őket a nézelődésben, de meggátolja, hogy kieesenek.

5. A vedlési időszak

Tavasszal a macskál elkezdik elhullatni a vastag, tömött, hidegtől védő téli bundát. Már nincs rá szükségük. Vedlési időszakban sokkal több szőrt veszítenek, mint normálisan, és ilyenkor intenzívebben is tisztálkodnak. Emiatt azonban nagy a veszélye, hogy sok szőrt nyelnek le, ami szőrlabda képződéshez vezethet.

A gyomorban képződő szőrlabda hányást, emésztési problémákat okozhat, de szélsőséges esetben akár bélelzáródást is.

Minden esetben konzultáljon az állatorvossal!

Persze a szőrlabda képződés is megelőzhető probléma. A legfontosabb a gyakori – a megszokottnál sokkal sűrűbben megejtett – kozmetikázás. A szőrzet kikefélése és fésülése segít a kihullott szőr eltávolításában, így a macska a tisztálkodás során nem fog tudni annyit lenyelni. Emellett érdemes növelni a táplálék rosttartalmát, vagy ebben az időszakban rostban gazdagabb tápra váltani, és megfontolni szőroldó paszta adagolását.

cica pillangó után ugrik

6. A kalászka veszélyei

A kalászka bizony nem vicces növény, sem a kutyák, sem a macskák számára. A kalászka, más néven toklász egy gyomnövény, mely megszáradva veszélyes, mert könnyen megtapad az állat szőrében. Sőt…

Ha a toklász a fülbe kerül, akkor egészen a dobhártyáig, hallójáratokig képes eljutni, ez pedig a hallás elvesztéséhez is vezethet. Elég egy kis rázás, és máris mélyebbre csúszik a fránya növény. Ráadásul kiszedni is igen nehéz, mert ha visszafele húzzuk, a száraz tüskék szinte kinyílnak, és kapaszkodnak a belső fülbe.

Ha a cica rázza fejét, fájdalmat mutat, induljanak mielőbb az állatorvoshoz, hogy kiszedje a toklászt, mielőtt az nagyobb bajt okozhatna.

A tappancsokat sem kíméli a toklász, képes a lábujjak közé ékelődni. Ne hagyja, hogy kedvence nyalogassa a toklász miatt fájó tappancsát, mert az intenzív nyalogatással csak egyre mélyebbre juttatja a növényt. Induljanak mielőtt az állatorvoshoz, aki kiszedi és lekezeli a sebet, nehogy begyulladjon.

7.  Hernyóbuli

A nyár közeledtével. ahogy a napok egyre melegebbé válnak, megjelennek a hernyók. Főleg a fenyvesek környékén jellemző megjelenésük, de bárhol előfordulhatnak.

A hernyók testét apró, szúrs szőrszálak borítják, melyek a nyálkahártya irritációt okozhatják. Pedig a cicák nagy érdeklődéssel képesek  figyelni az araszoló lényeket, és bizony hajlamosak játszani velük, vadászgatni rájuk a móka kedvéért.

Ha a cica megfog vagy véletlenül lenyel egy hernyót, érdemes elvinni állatorvoshoz, mert az irritáció a nyelv erős duzzanatát okozhatja, ez pedig légzési nehézséget, de akár fulladást is okozhat. A lenyelés következtében  erős hasi fájdalmak, hányás jelentkezhetnek. A hernyó szőrszálai belégzéskor a tüdőre veszélyesek. Egyszóval: óvatosan a hernyókkal!

Ajánlott cikkek