Elsősegély mérgezés esetén

A macskák kíváncsisága esetenként bizony mérgezésekhez vezet.  Egy nyitva felejtett vagy csak rosszul lezárt vegyszeres edény – és máris kész a baj. A kiömlő vegyszer könnyen a cica mancsára, szőrére kerül.

Amíg tisztogatja, nyalogatja magát, hogy letakarítsa, lenyeli a mérgező anyagot. Természetesen a legjobb és leginkább felelősségteljes megoldás a megelőzés.

Ha mégis megtörténik a baj, arra az erős nyáladzás, hányás, hasmenés, erős hasi fájdalom, izomrángás, zaklatottság, legrosszabb esetben kómás állapot utalhat. Legtöbbször a vegyszer szaga is iránymutató lehet. Mit tehet a gazda, ha cicája mérgező anyagot nyelt le?

1: Ha az állat rángatózik vagy kómába esett, tekerje be törülközőbe és azonnal induljon az állatorvoshoz. Lehetőség szerint vigye magával a mérgezést okozó vegyszert vagy növényt is.

2: Ha a macska vegyszerszagot áraszt, mossa le enyhe szappanos vízzel, amíg a szag el nem múlik, ugyanis az érintett területet folyamatosan nyalogatja, amíg teljesen meg nem tudja tisztítani. A száj tiszta vízzel való kiöblítése is segíthet.

3: Ha a macska még nem hányt, és az anyag nem maró hatású, vagy petróleum származék, azonnal hánytassa meg. Adjon neki háromszázalékos hidrogén peroxidot minden tíz percben, amíg el nem kezd hányni. Háromnál több alkalommal ne ismételje! Amennyiben a macska erősen küzd vagy a hányás 30 percen belül nem kezdődik el, azonnal induljon az állatorvoshoz.

Meglepő módon néhány alapvető háztartási szer is lehet mérgező, de akár a kedvelt és csodaszép növények is. Az ammónia, a fagyálló, a fehérítőszerek, a mosószerek, fertőtlenítő- és lefolyótisztító szerek, a műtrágya, a benzin, a ragasztó, a molyirtó, az egérirtó szerek, a patkányméreg, a hígító, a cipőtisztító, de még a hagyma és a csokoládé is mérgezőek a cica számára.

A növények közül az aloe vera, az amarillisz, azálea, liliom, ciklámen, nárcisz, buzogányvirág, borostyán, kardvirág, magyal, jácint, hortenzia, írisz, fagyöngy, nárcisz, filodendron, rododendron, tulipán, tiszafa és jukka lehetnek ártalmasak a macskák számára.

Ajánlott cikkek