A macskák bolhásságának és atkásodásának kezelése

A bolha a leggyakrabban előforduló parazitás fertőzés úgy a kutyáknál, mint a macskáknál. Teljesen kifejlett állapotában a bolha gombostű-fejnyi méretű vöröses vagy barnás színű. Leggyakrabban a nyak táján és a faroktő környékén fordul elő. 

A bolha jellegzetességei közé tartozik, hogy hihetetlenül nagyot tud ugrani és igen gyors szaporodásra képes. Ektoparazita, azaz a testen kívül élősködik. A kullancshoz és az atkákhoz hasonlóan a bolha is a gazdaállat bőrén és vérén keresztül jut táplálékhoz. A bolhák a köztigazdái az állatok szervezetében előforduló galandféregnek is. A fertőzés úgy következhet be, hogy az állat lenyeli a galandféreg petéket hordozó bolhát.

A bolha sokkal inkább kellemetlen, mintsem veszélyes az állat számára. Ezzel együtt nem szabad túl könnyen venni a bolhásságot, mivel bőrgyulladást és szőrhullást okozhatnak, különösen, ha az állat erősen vakarózik.

Extrém esetben vérszegénység is előfordulhat. Ez utóbbi különösen veszélyes a kölyök állatokra. A bolhák elszaporodása zavaró lehet a gazdák számára is, hiszen ezek a paraziták megbújnak a szőnyeg alatt, a kanapé redőiben, a parketta repedéseiben, és bizony megcsípik az embert is, még ha állandó jelleggel nem is élnek meg a testén.

A kullancs már nagyobb veszélyt jelent úgy az állatra, mint az emberre. Csípése komoly betegségeket is okozhat, mint például a lyme-kór vagy a babesiosis. A kullancsok sokkal gyakrabban fordulnak elő kutyákon, de a macskák bőrébe fúródva is megtalálhatóak, ha nem csak a lakásban tartjuk őket.

Szerencsére a kullancsok elég nagyok ahhoz, hogy szabad szemmel is észrevehetőek legyenek, és egy csipesz segítségével könnyen eltávolíthatóak. A kórokozók szempontjából a csípés után az állat bőrében eltöltött idő számít, hogy volt-e ideje a kullancsnak a nyálával bejuttatni a kórokozókat az állat szervezetébe, így fontos, hogy gyakran vizsgáljuk át kedvenceinket.

Mit tehetünk, ha bolhás a cicánk?

Meg kell állítani a bolha életciklusának haladását. Ha csak az állat testét szabadítja meg a bolháktól, nem sokat segít. A peték ott maradnak, hiszen megbújnak a szőnyegek rojtjai között, a bútorok repedéseiben. Egy felnőtt bolha közel 600 petét képes rakni életciklusa végéig. Ezeknek a petéknek 2-14 nap az érési ideje, tehát igen gyorsan fejlett bolha lesz belőlük, ráadásul egyre több és több. Egyszóval ha bolhát lát kedvencén, érdemes egy komplett bolhamentesítési programot kialakítani.

Első lépés

Porszívózza fel az egész lakást, a bútorokat, ágyakat, kanapékat, majd dobja ki a porzsákot.

Második lépés

Fújja le a szőnyegeket, kanapékat, ágyakat bolhairtó spray-vel. Ezzel kapcsolatban feltétlenül kérje ki az állatorvos tanácsát. Érdemes olyat választani, amelyet kifejezetten a környezet bolhamentesítésére ajánlanak.

Erős bolhafertőzöttség esetén érdemes lehet kiköltöztetni a házból minden embert és állatot, és hivatásos rovarirtókat hívni, akik nagy hatású irtószerrel végzik a mentesítést. Általában ezek a szerek IGR-t tartalmaznak, ami a bolha szaporodási ciklusát gátolja meg. A házat célszerű pár órán át üresen hagyni, amíg a szer „dolgozik”.

A teljes bolhapopuláció kiirtása érdekében érdemes kimosni a macska összes takaróját, elmosni az edényeit, játékait, függetlenül attól, hogy a lakásban vagy az udvaron használja-e. Egyetlen helyet se hagyjon ki, ahol az állat gyakran megfordul.

Harmadik lépés

A ház takarításával és bolhamentesítésével egyidejűleg az állatot is kezelni kell. Klasszikusnak számító termék a bolhanyakörv és a bolhasampon- és por, ám a leghatásosabb megoldás úgy a bolhák, mint a kullancsok ellen a tabletták és a spot-on termékek, melyek közvetlenül az állat bőrére cseppentve gyorsan és hosszútávon hatnak.

A bolháktól nem olyan könnyű megszabadulni, ha már átvették az uralmat a lakás felett. Sokkal célszerűbb tehát megelőzni az egész procedúrát, ez pedig a fent említett spot-on termékekkel egyszerűen és hatékonyan megoldható. Általában havi egy alkalommal kell az állatra cseppenteni a terméket, mely kis dózisú folyékony anyag.

Bármelyiket is választja, bolha elleni hatékonysága garantált. Bizonyos termékek emellett még a kullancsok, atkák és esetenként a szívférgesség ellen is védenek.

Érdemes megkérdezni az állatorvost, melyik terméket ajánlja, ugyanis az adagolás méretfüggő. Általában a súly szerint határolják be, melyik állatnak mekkora adagot kell kapnia, és nem szabad elfelejteni, hogy a kutyának való spot-on nem használható a macskán, még akkor sem, ha a súlyuk nagyjából egyezik.

Tények a bolhákról és a kullancsokról:

  • A bolha fejlődési ciklusai a következők: pete, lárva, báb és kifejlett bolha. A fejlődési folyamat 2-14 napot vesz igénybe.
  • A bolhák allergiás reakciót okozhatnak, úgy egyes állatoknál, mint az embereknél. Ez az úgynevezett allergiás dermatitis, azaz bőrgyulladás.
  • A Lyme-kórt kiváltó baktériumot szinte kizárólagosan az Ixodes ricinus kullancsfaj hordozza. A Lyme kór tehát baktériumos eredetű megbetegedés, melynek tünetei korai stádiumban láz, fejfájás, fáradékonyság és jellegzetes, kör alakú folt a bőrön, a csípés helyén. A betegség antibiotikumokkal jól kezelhető.
  • Bár a bolhák csak bizonyos gazdaállatokon szeretnek élni, azért nem éppen válogatósak „étkezésük” tekintetében. A kutyán vagy macskán élősködő bolha ugyanolyan elégedettséggel és vehemenciával csíp bele az ember bokájába is, ha teheti.

Ajánlott cikkek