A macskák bolhásságának és atkásodásának kezelése

A bolha a leggyakrabban előforduló parazitás fertőzés úgy a kutyáknál, mint a macskáknál. Teljesen kifejlett állapotában a bolha gombostű-fejnyi méretű vöröses vagy barnás színű. Leggyakrabban a nyak táján és a faroktő környékén fordul elő. 

A bolha jellegzetességei közé tartozik, hogy hihetetlenül nagyot tud ugrani és igen gyors szaporodásra képes. Ektoparazita, azaz a testen kívül élősködik. A kullancshoz és az atkákhoz hasonlóan a bolha is a gazdaállat bőrén és vérén keresztül jut táplálékhoz. A bolhák a köztigazdái az állatok szervezetében előforduló galandféregnek is. A fertőzés úgy következhet be, hogy az állat lenyeli a galandféreg petéket hordozó bolhát.

A bolha sokkal inkább kellemetlen, mintsem veszélyes az állat számára. Ezzel együtt nem szabad túl könnyen venni a bolhásságot, mivel bőrgyulladást és szőrhullást okozhatnak, különösen, ha az állat erősen vakarózik.

Extrém esetben vérszegénység is előfordulhat. Ez utóbbi különösen veszélyes a kölyök állatokra. A bolhák elszaporodása zavaró lehet a gazdák számára is, hiszen ezek a paraziták megbújnak a szőnyeg alatt, a kanapé redőiben, a parketta repedéseiben, és bizony megcsípik az embert is, még ha állandó jelleggel nem is élnek meg a testén.

A kullancs már nagyobb veszélyt jelent úgy az állatra, mint az emberre. Csípése komoly betegségeket is okozhat, mint például a lyme-kór vagy a babesiosis. A kullancsok sokkal gyakrabban fordulnak elő kutyákon, de a macskák bőrébe fúródva is megtalálhatóak, ha nem csak a lakásban tartjuk őket.

Szerencsére a kullancsok elég nagyok ahhoz, hogy szabad szemmel is észrevehetőek legyenek, és egy csipesz segítségével könnyen eltávolíthatóak. A kórokozók szempontjából a csípés után az állat bőrében eltöltött idő számít, hogy volt-e ideje a kullancsnak a nyálával bejuttatni a kórokozókat az állat szervezetébe, így fontos, hogy gyakran vizsgáljuk át kedvenceinket.

Mit tehetünk, ha bolhás a cicánk?

Meg kell állítani a bolha életciklusának haladását. Ha csak az állat testét szabadítja meg a bolháktól, nem sokat segít. A peték ott maradnak, hiszen megbújnak a szőnyegek rojtjai között, a bútorok repedéseiben. Egy felnőtt bolha közel 600 petét képes rakni életciklusa végéig. Ezeknek a petéknek 2-14 nap az érési ideje, tehát igen gyorsan fejlett bolha lesz belőlük, ráadásul egyre több és több. Egyszóval ha bolhát lát kedvencén, érdemes egy komplett bolhamentesítési programot kialakítani.

HIRDETÉSBeaphar élősködők 2

Első lépés

Porszívózza fel az egész lakást, a bútorokat, ágyakat, kanapékat, majd dobja ki a porzsákot.

Második lépés

Fújja le a szőnyegeket, kanapékat, ágyakat bolhairtó spray-vel. Ezzel kapcsolatban feltétlenül kérje ki az állatorvos tanácsát. Érdemes olyat választani, amelyet kifejezetten a környezet bolhamentesítésére ajánlanak.

Erős bolhafertőzöttség esetén érdemes lehet kiköltöztetni a házból minden embert és állatot, és hivatásos rovarirtókat hívni, akik nagy hatású irtószerrel végzik a mentesítést. Általában ezek a szerek IGR-t tartalmaznak, ami a bolha szaporodási ciklusát gátolja meg. A házat célszerű pár órán át üresen hagyni, amíg a szer „dolgozik”.

A teljes bolhapopuláció kiirtása érdekében érdemes kimosni a macska összes takaróját, elmosni az edényeit, játékait, függetlenül attól, hogy a lakásban vagy az udvaron használja-e. Egyetlen helyet se hagyjon ki, ahol az állat gyakran megfordul.

Harmadik lépés

A ház takarításával és bolhamentesítésével egyidejűleg az állatot is kezelni kell. Klasszikusnak számító termék a bolhanyakörv és a bolhasampon- és por, ám a leghatásosabb megoldás úgy a bolhák, mint a kullancsok ellen a tabletták és a spot-on termékek, melyek közvetlenül az állat bőrére cseppentve gyorsan és hosszútávon hatnak.

A bolháktól nem olyan könnyű megszabadulni, ha már átvették az uralmat a lakás felett. Sokkal célszerűbb tehát megelőzni az egész procedúrát, ez pedig a fent említett spot-on termékekkel egyszerűen és hatékonyan megoldható. Általában havi egy alkalommal kell az állatra cseppenteni a terméket, mely kis dózisú folyékony anyag.

Bármelyiket is választja, bolha elleni hatékonysága garantált. Bizonyos termékek emellett még a kullancsok, atkák és esetenként a szívférgesség ellen is védenek.

Érdemes megkérdezni az állatorvost, melyik terméket ajánlja, ugyanis az adagolás méretfüggő. Általában a súly szerint határolják be, melyik állatnak mekkora adagot kell kapnia, és nem szabad elfelejteni, hogy a kutyának való spot-on nem használható a macskán, még akkor sem, ha a súlyuk nagyjából egyezik.

Tények a bolhákról és a kullancsokról:

  • A bolha fejlődési ciklusai a következők: pete, lárva, báb és kifejlett bolha. A fejlődési folyamat 2-14 napot vesz igénybe.
  • A bolhák allergiás reakciót okozhatnak, úgy egyes állatoknál, mint az embereknél. Ez az úgynevezett allergiás dermatitis, azaz bőrgyulladás.
  • A Lyme-kórt kiváltó baktériumot szinte kizárólagosan az Ixodes ricinus kullancsfaj hordozza. A Lyme kór tehát baktériumos eredetű megbetegedés, melynek tünetei korai stádiumban láz, fejfájás, fáradékonyság és jellegzetes, kör alakú folt a bőrön, a csípés helyén. A betegség antibiotikumokkal jól kezelhető.
  • Bár a bolhák csak bizonyos gazdaállatokon szeretnek élni, azért nem éppen válogatósak „étkezésük” tekintetében. A kutyán vagy macskán élősködő bolha ugyanolyan elégedettséggel és vehemenciával csíp bele az ember bokájába is, ha teheti.

Ajánlott cikkek