Bőrallergia

Az allergia a macskáknál leggyakrabban bőrproblémák formájában jelentkezik, olyan esetekben is, amikor az emberek tüsszögnek, köhögnek, folyik az orruk az allergének hatására. A macska allergiájának kiváltó oka lehet belélegzett pollen, étel vagy rovarcsípés.

Allergia bármelyik cicánál kialakulhat, kortól és nemtől függetlenül, de leggyakrabban 1 és 3 éves körül jelentkeznek az első allergiás tünetek. Azoknál a macskáknál, melyek sok időt töltenek a szabadban, nagyobb a rizikó valamilyen allergiára, leginkább pollen- vagy bolhaallergiára.

Az allergia elsődleges tünetei vakaródzás, intenzív nyalogatás, harapdálás, szőrhullás, a bőr kivörösödése és hámlása, hegesedések vagy apró bőrdudorok. Ritkábban előfordulhat megvastagodott bőr, fokozott pigmentáció, de feltűnő lehet a fokozott szőrlabda hányás és szőrszálak az ürülékben.

Csak célzott diagnosztikával lehet kideríteni, mi okozza az állat allergiáját. Persze érdemes a gazdának minden apró változást feljegyezni, pl. étrendbeli változást, ha a macska több időt tölt a szabadban, stb.
Minden esetben az elsődleges feladat az allergénnel való kapcsolat megszüntetése, majd az állatorvos javaslata alapján a kezelés megkezdése. A kezelés mindig a tünetekre irányul.

Ha a macska bolhaallergiától szenved, ne is adjon esélyt a bolháknak a csípésre. Amennyiben pollenallergiája van, tartsa rendben a szőrét, hogy a pollenek ne tudjanak a sűrű bundában megtelepedni. Élelmiszer allergia esetén ügyeljen arra, mit etet kedvencével.

Az orvos szükség esetén allergia ellenes gyógyszert, viszketéscsillapítót, de akár antibiotikumot is javasolhat.

Kezelés szempontjából az étel- és a bolhaallergia a legegyszerűbb, hiszen a kiváltó ok könnyen megszüntethető. Pollenallergia esetén ez nehezebben megoldható, ilyenkor arra kell ügyelni, hogy az érintett időszakokban a macska életét könnyebbé tegye.

Ajánlott cikkek