Elsősegély, ha magasról esett le a cica

Minden cica szeret az ablakból, az ablakpárkányról vagy az erkély korlátjáról nézelődni. Gyakran ülnek ki az ablakba, lesik a repkedő madarakat, vagy éppen megpróbálják elkapni az ablakra repülő bogarakat. Sajnos, a nyitott ablak nagy veszélyt rejt magában.

Az állat az ártalmatlannak tűnő vadászat során ugyanis kieshet. Éppen ezért nagyon fontos tudni, milyen elsősegélyre van szükség a leesés, zuhanás után, különösen, ha nagy magasságból esett ki az állat.

Háromemeletnyi magasságból való zuhanást általában gond és komoly sérülés nélkül is túlélnek a macskák. Nagyobb magasság esetén is igaz, hogy általában a négy mancsán landolva érkezik a földre az állat, de tudni kell, ilyenkor már gyakoriak a törések. Amint az állat földet ér, a feje előrelendül, így az álla sérül először. Ezáltal törnek a fogak és a felső szájpadlás, az orr vérezni kezd. Gyakori a sokk és a belső sérülések is.

Ha nem biztos abban, hogy a macska leesett-e, akár az ablakból, akár más, magas helyről, keresse a jeleket. Figyeljem, nem vérzik-e az orra vagy a szája, nem tört-e csontja, nem vesztette-e az eszméletét. A sokk jelei, azaz a fehér íny és nyálkahártya, a szapora szívverés és gyors légzés szintén felismerhetőek.

Leesés, zuhanás esetén érdemes követni az alábbi elsősegély-lépéseket:

1: A leesés helyének közelében nézzen át minden lehetséges rejtekhelyet, ahová a cica bújhatott.

2: Óvatosan fogja meg az állatot, ha ideges vagy nyugtalan, tartsa szorosan.

3: Vizsgálja meg, talál-e vérnyomokat az orra körül. Ha igen, törölje le óvatosan. A vérzésnek pár percen belül el kell állnia.

4: Keressen további vérzésre utaló jeleket, nézze meg, törött-e valamelyik fog, esetleg a felső szájpadlás. A száj kinyitását a következőképpen végezze:

4a: Tegye egyik kezét a macska feje alá, így a hüvelyk- és mutatóujja pont a szemfogak mögé fog esni, míg a fej a tenyerében pihen.

4b: Óvatosan döntse meg a macska fejét, hogy az orra felfelé nézzen. Tolja felfelé a hüvelykujját, ettől a cica szája kinyílik.

5: Óvatosan törölje ki a vért a cica szájából, ha lát benne. A vérzésnek pár percen belül el kell állnia.

6: Nézze meg, nem tört-e csontja az állatnak.

7: Azonnal induljon vele állatorvoshoz.

Ajánlott cikkek