Az öt leggyakoribb fizikális betegség macskáknál

A megelőzés és a korai felismerés a kulcs minden állat egészségéhez. Minél inkább tisztában van a leggyakrabban előforduló macskabetegségekkel, annál jobban és gyorsabban tud reagálni az egészségügyi problémákra, még azelőtt, hogy azok súlyossá, kezelhetetlenné, sőt, életveszélyessé válnának.

Bőrproblémák

Bőrproblémák sokkal gyakrabban fordulnak elő, mint más egészségügyi gondok. A rendszeres kikeféléssel és fésüléssel azt is eléri, hogy hamarabb észreveszi, ha valamilyen bőrbetegségtől szenved a cica, így az sokkal könnyebben lesz kezelhető.

Leggyakrabban vakarózásról és foltos szőrhullásról számolnak be a gazdák az állatorvosnak, de előfordulhat bőrszárazság, korpásodás, bőrpír, a szőrzet zsírosodása, kiütések, hólyagok, hegesedés, váladékozó, kellemetlen szagú bőr.

Ha a macska folyamatosan vakarózik, harapdálja vagy rágcsálja magát, érdemes megkeresni az irritáció forrását és mielőbb megtenni a szükséges lépéseket.

Az állatorvos segíthet a kiváltó ok meghatározásában, melyek leggyakrabban az alábbiak lehetnek:

  • Bolhaallergia
  • Allergia valamilyen ételre vagy környezeti tényezőre
  • Harapásból vagy karmolásból eredő tályogok vagy
  • Rühösség, atkásság

A kezelés mielőbbi megkezdése elengedhetetlen feltétele a tökéletes gyógyulásnak. Szükséges ahhoz is, hogy az esetleges fertőzés ne terjedjen át a család többi háziállatára és az emberekre sem.

Paraziták

A parazitafertőzöttség egyike a leggyakoribb, macskákat érintő egészségügyi problémáknak. Jellemzően bolhák és kullancsok telepednek meg az állaton. A bolhásság komoly problémákhoz vezethet, például okozhat galandféreg-fertőzést vagy súlyos vérszegénységet is, különösen kölyökmacskák esetében. Ugyanígy a kullancsfertőzés is vezethet vérszegénységhez, de ez okozza a Lyme-kórt is.

Az összes macskabetegség közül a bolha- és kullancsfertőzés a legjobban és legkönnyebben kezelhető.

Ha a macska nem jár ki, és/vagy rendszeresen elvégzi a megelőző kezeléseket (pl. spot-on formájában), hetente kimossa a cica párnáját, megelőző kezelésnek veti alá a szőnyegeket, kárpitokat, könnyen meg is előzheti a kellemetlen „vendégek” megjelenését.

A bolha- vagy kullancsallergiától szenvedő cicáknak antihisztaminos vagy szteroidos kezelésre van szükségük a gyulladásos folyamatok kontroll alatt tartása érdekében.

Pajzsmirigy túlműködés

A pajzsmirigy túlműködése a macskáknál előforduló leggyakoribb endokrin betegség, mely elsősorban idősebb korban fordul elő. A betegség lényege, hogy a pajzsmirigy túl sok hormont termel.

A tünetek közé tartozik az étvágy fokozódása, ugyanakkor megmagyarázhatatlan fogyás, megnövekedett vízivási igény, hányás, levertség, gyengeség és matt szőrzet.

A tünetek jelentkezésekor mindenképp állatorvoshoz kell fordulni, ugyanis ha nem kezelik a betegséget, az túlzott mértékben megterheli a szívet és más szerveket.

Négy kezelési lehetőség van, általában mindegyikre jól reagálnak a macskák. Az egyik a methimazole-lal való gyógyszeres kezelés, a műtéti beavatkozás, a radio-jódos kezelés, valamint a jódszegény kifejezetten erre kifejlesztett diétás tápokkal való etetés.

A négy közül radio-jódos kezelés a leghatékonyabb, abszolút veszélytelen és hatására az esetek 95 %-ban visszaáll a normális pajzsmirigyműködés, olyannyira, hogy semmiféle további kezelés nem szükséges.  Hozzá kell tennünk, hogy a kezelés nem olcsó, és a cicának két hétre be kell költöznie a klinikára is a siker a gyógyulás érdekében.

Elhízás

A kutatások alapján kijelenthető, hogy a macskák közel fele szenved elhízottságtól. Ennek leggyakoribb oka lehet az, ha a cica szabadon szolgálja ki étvágyát, azaz az étel állandóan előtte van. Ugyanígy okozhat elhízást a magas szénhidráttartalmú száraztápok etetése és a mozgásszegény életmód is. Az ivartalanított macskák sokkal inkább veszélyeztetettek az elhízás szempontjából, ugyanis kalóriaigényük a műtét után csökken.

Igazolt adat, hogy az elhízott macskák négyszer nagyobb eséllyel lesznek cukorbetegek, kétszer nagyobb az esélyük, hogy nem allergiás bőrbetegségük legyen és erősen hajlamosak az ún. zsírmáj kialakulására.

Általában jobb választásnak tekinthető a konzerv eledel, ha a cica kezd kissé terebélyesedni. Ha a macska csak száraz tápot eszik, keressen olyat, amely magas fehérje-,  és alacsony szénhidrát tartalmú, és mindig pontosan mérje ki az adagokat.

Az elhízás veszélye esetén szüntesse be az önkiszolgáló módszert, azaz ne hagyja a macska előtt a száraztápot. Próbálja meg növelni a macska mozgásmennyiségét, játsszon vele sokat, ösztönözze a futásra és az ugrásokra.

Ha a cica már elhízott, keresse meg az állatorvost és dolgozzanak ki közösen megfelelő fogyókúrás programot.

Nagyon sok macska betegség és egyéb egészségügyi probléma köthető – akár közvetve, akár közvetlenül – az elhízáshoz. Ügyeljen a súlyára, így sok későbbi kellemetlenségtől megkímélheti.

Alsó húgyúti megbetegedések

Ez az elnevezés gyűjtőfogalom számos, a macskák húgyhólyagját és húgycsövét érintő megbetegedésekre. Ilyen lehet akár a húgyhólyag gyulladása, valamint a húgyutak és a húgycső elzáródása.

A tünetek általában hasonlóak: az állat fájdalmat érez vizelés közben, és láthatóan nehezére esik az ürítés, ráadásul igen gyakran érez vizelési ingert, sokszor jár az alomra. Időnként vér is megfigyelhető a vizeletben. A macska intenzíven nyalogatja a nemi szervek táját, és előfordulhat, hogy az alom mellé vizel.

A betegség leggyakrabban középkorú és elhízott macskáknál fordul elő, különösen, ha benti alomba végzik a dolgukat, kinti ürítési lehetőségeik korlátozottak, és száraz tápon élnek.

A friss víz rendszeres biztosítása ösztönzi a macskát a nagyobb vízfogyasztásra, ez pedig segít a betegség kordában tartásában.

Bár az okok nem ismertek, de úgy tűnik, a stressz igen fontos szerepet játszik a húgyúti megbetegedések kialakulásában. Amennyiben korábban bármilyen húgyúti betegsége volt cicájának, a stresszes időszakok (költözés, lakásfelújítás, új állat érkezése a családba, stb.) alatt fordítson rá különös figyelmet.

A betegség időnként sajnos életveszélyessé is válhat, ha nem kezelik azonnal. A tünetek jelentkezése után 24 órán belül el kell kezdeni a kezelést, ezért mielőbb induljon a macskával az állatorvoshoz.

Ajánlott cikkek