Szőrlabda a gyomorban: kell-e aggódni?

Már az ókori egyiptomiak is szerették a macskákat, akárcsak a mai gazdák. Napjainkban azonban már nem véssük kőtáblákba az emlékezetes momentumokat, mint ők tették, különösen nem azt, amikor éjjel az ágyból kikelve, félálomban egy hideg, nyálkás, kihányt szőrlabdába taposunk.

Mi az a szőrlabda?

Mi is az a szőrlabda és mi a teendő, ha a cica felköhög egyet? Először is az tévedés, hogy a macska felköhögi a szőrlabdát, mivel az az emésztőrendszerben és nem a tüdőben van. Helyesebb tehát úgy fogalmazni, hogy a macska felöklendezi a szőrlabdát.

Az ismert, hogy a macskák nagyon sok időt töltenek mosakodással, egyes vélemények szerint akár ébren töltött idejük akár 10 %-át is. Ilyenkor intenzíven nyalogatják bundájukat.

Ennek eredménye pedig az, hogy jó pár szőrszálat lenyelnek, azok pedig az emésztőrendszerben összegyűlnek. Jó esetben egy-egy adag szőr az állat másik végén távozik, azaz a széklet mellett „landol” az alomban. Ami nem tud ilyen módon távozni, azt a cica szőrlabda formájában felöklendezi.

A szőrlabda tudományos neve trichobezoar. Kinézetre általában alaposan körbetekert kolbászra hasonlít, mely nem más, mint összeállt szőr. Az esetenkénti szőrlabda hányás még nem ad okot aggodalomra, gyakori előfordulás esetén célszerű tanácsot kérni az állatorvostól és nagyobb figyelmet fordítani a szőrzet kikefélésére.

Mi jelzi, hogy szőrlabda van a cicapociban?

A szőrlabda nem jelez komoly egészségügyi problémát, de ha a macska gyakran (több mint egy hónapon át heti több alkalommal) szőrlabdát hány, érdemes felkeresni az állatorvost.
Maga a hányás sok egyéb ok miatt is bekövetkezhet, például:

  • Étrendi változás
  • Fű vagy egyéb növény rágcsálása, lenyelése
  • Romlott étel
  • Belső parazitafertőzöttség
  • Cukorbetegség
  • A vese vagy a pajzsmirigy megbetegedése
  • Idegen tárgy lenyelése
  • Gyulladásos bélbetegség

Az esetenként felöklendezett, szőrrel teli hányadék még nem kell, hogy aggodalomra adjon okot. Legfeljebb a kárpittisztítónak lesz több dolga.

Azonban gyakoribb előfordulás esetén érdemes állatorvossal megvizsgáltatni a macskát, nincs-e egyéb ok a háttérben.

Súlyos esetben a szőrlabda akár bélelzáródást is okozhat. Tünetként jelentkezhet fogyás, étvágycsökkenés, gyakori köhögés, de előfordulhat állandósult hasmenés, folyamatos öklendezés vagy köhögés, melynek eredményeképpen nincs szőrlabda-hányás. Amennyiben egy szőrlabda miatt bélelzáródás következik be, azonnali műtét szükséges, ez pedig igen veszélyes beavatkozás, ráadásul nagyon költséges is.

Megelőzés és kezelés

A szőrlabda kialakulása megelőzhető egy igen olcsó, ám nagyon hatékony módszerrel. Naponta át kell kefélni az állat szőrzetét! Rengeteg féle és fajta fésű és kefe kaphatóü a kisállat kereskedésekben, mindenki ki tudja választani a céljának és pénztárcájának legmegfelelőbbet. Különösen fontos a rendszeres kikefélés hosszúszőrű macskáknál vagy olyan cicák esetében, amelyek igen gyakran és intenzíven tisztálkodnak.

További megelőző lehetőség a speciális formulájú száraztápok etetése. Ezek a száraztápok olyan összetevőket tartalmaznak, melyek segítenek az emésztőrendszer egészséges állapotának fenntartásában, azaz rostanyagokat- és keverékeket, a normál bélműködés elősegítésére.

Szintén beszerezhető úgynevezett macskafű, de hasznos lehet az is, ha a kert biztonságos (nem permetezett, nem szennyezett) füvét rágcsálja a cica. A fűevés sokat segít az emésztési problémák leküzdésében. A macskák pontosan tudják, mikor van szükségük egy kis fűevésre, ilyenkor szívesen rágcsálják. Ezek az extra rost-források, valamint az elegendő mozgás lehetővé teszi a bélmozgások fokozódását, ezáltal az esetlegesen lenyelt szőr kiürülését.

Szinte nincs olyan macska, amelyik ne öklendezne fel szőrlabdát valamikor az élete folyamán. Ha folyamatosan figyelemmel kíséri az állat viselkedését, ez nem kerülheti el a figyelmét, és már csak arra kell figyelnie, hogy nem válik-e rendszeressé a hányás, illetve nem jár-e egyéb viselkedésbeli változással, más tünettel. A felelős gazda el tudja dönteni, hogy csak apróbb kellemetlenségről vagy komoly problémáról van-e szó.

Ajánlott cikkek