Mikor van túl meleg a cicának?

A ház, a lakás hőmérsékletét folyamatosan állítjuk aszerint, hogy milyen meleg vagy hideg van éppen kint. De vajon gondolunk kedvenceinkre is, amikor ezt tesszük? Azt tudjuk, hogy a cicák szeretik a meleget, de vajon túlmelegedhetnek? Ha igen, akkor milyen meleg a túl meleg egy macskának?

A macska normál testhőmérséklete 38-39 fok között van. Amikor testhőmérséklete meghaladja a normálist, lázas. Ha a macska testhőmérséklete 41,5 fok fölé emelkedik, akkor már életveszély is fennáll.

Az állat testhőmérséklete kétféleképpen emelkedhet. A hipertermia olyan magas testhőmérsékletet jelent, amely olyankor fordul elő, amikor már nem képes szabályozni és normális szinten tartani a testhőmérsékletét, például amikor huzamosabb ideig magas környezeti hőmérsékletnek van kitéve (például egy autóban), vagy amikor különösen meleg időben sokat mozog. A másik eset az, amikor láz jelentkezik, azaz a macska testhőmérséklete megemelkedik, válaszul egy fertőzés vagy gyulladás által kiváltott belső ingerekre. Ha a testhőmérséklet-emelkedést a meleg környezet okozza, hőkimerültség alakulhat ki, és nagy eséllyel hőguta következik be.

cica oldalán fekve hever a napsütötte fűben

Az alábbiakban a hőgutát vesszük górcső alá, különös tekintettel arra, mit tehet ez ellen, hogyan óvhatja a cica egészségét.

A hőguta tüntetei

A nyár sokszor 38-40 fokos, vagy ennél magasabb hőmérsékletet is tud produkálni. Biztos lehet abban, hogy amikor elviselhetetlennek érzi a kánikulát, az a cicára is hatással van. Bár tény, hogy a macskák nem buták, sőt, kifejezetten óvatosak és a legtöbb esetben igyekeznek árnyékos helyet keresni, megeshet, hogy valahol csapdába esik, olyan helyen, ahol nem mozog a levegő, vagy erősen tűz a nap. Ez pedig már éppen elég a hőgutához.

Fontos tudni, hogy a macskák hűtési mechanizmusa más, mint a kutyáké, általában nem zihálnak, nem lihegnek, csak a talppárnájukon keresztül tudnak izzadni. Mivel akármilyen sok is van a talppárnákból, összességében ez a testnek csak nagyon kis területe, ezért nem túl hatékony hűtési mechanizmus. Ezen túlmenően még úgy szabályozzák testhőmérsékletüket, hogy kozmetikázzák magukat, azaz nyalogatva a bundájukat nyálat oszlatnak szét a szőrzeten, ami elpárolog, ezáltal lehűti a szervezetet. Mivel – ahogy említettük - a kutyákkal ellentétben a macskák ritkán lihegnek, ezért, amennyiben azt észleli, hogy az állat zihál, a lehető leghamarabb hívja az állatorvost és induljon is azonnal hozzá.

fekete-fehér cica árnyékos farönkön hever

A hőguta jelei a következők:

  • lihegés
  • izzadt, nedves mancsok
  • élénkvörös vagy nagyon sápadt íny
  • ragacsos vagy száraz íny
  • levertség
  • gyengeség
  • hányás
  • hasmenés
  • étvágyvesztés
  • nehézlégzés
  • eszméletvesztés
  • görcsös rohamok

Ha kedvence a hőguta jeleit mutatja, a legjobb, ha rögtön felhívja az állatorvost és tanácsot kér az azonnali elsősegéllyel kapcsolatban, ugyanakkor mielőbb indul is hozzá, hogy a doki diagnosztizálhassa és kezelhesse az állapotot, mielőtt túl késő lenne.

Bár minden macska ki van téve a hőguta veszélyének, egyes cicák hajlamosabbak rá, mint mások, különösen az elhízott macskák, a rövid orrú fajták, a kölyök és idős állatok, valamint az egészségügyi problémákkal, például szív- vagy tüdőbetegséggel küzdők.

Ki lehet engedni a cicát?

Amennyiben a cica nem szigorúan lakásban tartott, akkor nehéz lehet megoldani, hogy ne menjen ki, különösen meleg időben. Általános szabályként elfogadható, hogy ha túl meleg van ahhoz, hogy ember a szabadban tartózkodjon, akkor túl meleg van a neki is ahhoz, hogy kint legyen.

Tartsa a lakásban az állatot, vagy korlátozza a szabadban töltött időt, hogy elkerülje a túlmelegedést és a hőgutát. Lentebb adunk néhány tippet, hogyan tartsa hűvösen kedvencét, amikor a kinti kánikula egyre jobban tombol.

Hűvösben a melegben

Amikor nagy a meleg, az ember lehetőség szerint benn marad a lakásban, lehúzza a redőnyöket, behúzza a sötétítő függönyt, vagy bekapcsolja a légkondícionálót. De mit tehet a cica jó közérzete érdekében?

  • Korlátlanul álljon víz a cica rendelkezésére
  • Biztosítson sok árnyékot
  • Ne engedje, hogy sokat rohangáljon vagy ugráljon
  • Gyakran szellőztesse át alaposan a házat
  • Kapcsolja be a klímát vagy a ventillátort
  • Rendszeresen ápolja a cica szőrét
  • Irányítson egy kisebb ventillátort a cica helyére
  • Törölje át néha a cicát nedves törlőkendővel
  • Csukja be az ablakokat és sötétítsen be
  • Tegye a leghűvösebb helyre a cica ágyát, vagy kissé emelje meg

Ez persze csak néhány lehetőség, amivel könnyebbé teheti a kánikulát a cica számára. Nem kell mindet alkalmazni egyszerre, nem is mindenki tudja megoldani, de mindig keresni kell a lehető legjobb megoldást.

cica napsütötte autóból les kifelé

Autóban soha!

Lehet, hogy csábító ötlet az állatorvostól vagy a kozmetikustól hazafele beugrani egy hűsítő jégkrémért a boltba vagy a banzinkútra, de ne tegye. Nemcsak tilos állatot az autóban hagyni, még akkor is, ha az ablakok le vannak húzva vagy megy a klíma, de nincs garancia arra, hogy a cica nem melegszik túl, míg sorban áll a gazdi a pénztárnál.

Nem véletlenül nevezik a nyáron átmelegedett autókat üvegkoporsónak, hiszen annak ellenére, hogy minden évben elmondják, leírják ezernyi helyen, még mindig sok állatot hagynak a kocsiban, azzal a felkiáltással, hogy csak pár perces dolgot kell elintézni. Egy túlmelegedett autóban hagyott macska lényegében halálra forr, akár pár perc alatt is. Sokkal jobb megoldás, ha a hordozóban vagy táskában magával viszi, ha már mindenképp menni kell, és persze ha megengedi az üzlet szabályzata, vagy vigye haza és utána menjen vissza a boltba.

A ház ideális hőmérséklete

A legtöbb ember egyáltalán nem gondol a macskára, amikor beállítja a termosztátot, hogy lehűtse a lakást. Amúgy is valamiféle fura trend az, hogy télen az emberek 25 fokra állítják a légkondit vagy a termosztátot, míg nyáron, a közel negyven fokos melegben 20 fokra. Ez nem jó sem az ember, sem az állat szervezetének.

Ne felejtse el, hogy az egészségügyi (és egyébként a munkavédelmi ajánlások) szerint a kinti és a benti hőmérséklet között nem lehet több mint 8-10 Celsius fok különbség.

A szakemberek ezzel egybehangzóan általában legfeljebb tíz fokos különbséget javasolnak a kinti és a benti hőmérséklet között. A cica számára a tökéletes hőmérséklet 20-22 fok körüli, de panasz nélkül elviseli, ha a szoba kissé melegebb. Tehát ha kinn 35 fok van, nyugodtan állítsa a klímát 25 fokra. Ez még mindkettejüknek tökéletes és egészséges.

pici cica rohan a napsütötte fűben, a háttérben nagyobb macska ül

Egy egészséges macska képes szabályozni saját testhőmérsékletét, különösen, ha stabil a környezeti hőmérséklet. Ám ha túl meleg vagy túl hideg van, fordítson rá nagyobb figyelmet és ügyeljen, nem észlel-e arra vonatkozó tüneteket, hogy kedvence nem érzi jól magát a bőrében. Amennyiben nyáron perzselő az idő, lehetőleg tartsa bent a cicát. Ne feledje, ha túl meleg van ahhoz, hogy kint legyen, akkor túl meleg van az álalt számára is. Ha úgy gondolja, kedvence hőgutát kapott, azonnal vigye el állatorvoshoz, mielőtt túl késő lesz.

Ajánlott cikkek