Madáretető a kertben

Aki kutyát vagy cicát tart, az általában szereti az állatokat, így a kismadarak sorsa sem hagyja hidegen. Télen sokan raknak ki madáretetőt a kertbe, hogy így gondoskodjanak tollas barátaikról, ámde vigyázniuk kell, hogy a szőrös kis vadász cica el ne érje a kismadarakat.

A madarak téli etetése a hidegebb hónapokban létfontosságú jólétük szempontjából, mivel kevés a táplálék, és értékes az energia.

Érdemes feljegyezni, hogy milyen madarak látogatják a kertet az év többi hónapjában, hiszen a madarak is eltérő igényekkel bírnak. Vannak, amelyek örömmel esznek gyümölcsöket, míg mások olajos napraforgómagot vagy földimogyorót igényelnek.  Ha többféle eledelt, különféle magokat rak ki az etetőbe, még több madráfajt vonzhat oda.

Rossz időkben a madarak alapvető táplálékforrásként támaszkodnak az etetőre. A könnyen megtalálható, tápláló magvak és zsírok segítenek tollas barátainknak, hogy spóroljanak energiájukkal, így azt testük melegen tartásra használhatják, ahelyett, hogy a ritka bogyók és rovarok vadászására pazarolnák.

gyönyörű kék madár hálóba erősített faggyút eszik

A madarak etetése télen

A madarak etetése télen meglehetősen egyszerű, de óriási változást jelent a vadon élő tollasok jólétében. Télen kevés az élelem, és a kertben kirakott élelmiszer lehet a kulcs a tél túlélése és az éhezés között.

Az egyik, általában leggyakrabban használt megoldás, hogy etetőbe helyez ki élelmet. Ezekből hatalmas választék található a webáruházakban. Még jobb, ha a kert tervezésekor olyan növényeket telepít, amelyek természetes módon táplálják a madarakat. A madarak gyorsan megszokják az etetőt, különösen rossz időben, amikor a táplálék életmentő lehet. Ezért ha hosszabb időre távol marad otthonától, kérje meg szomszédját vagy barátját, hogy folyamatosan töltse fel a madráetetőt.

A víz ugyanolyan fontos a madarak számára, mint az eledel. Mint minden más élőlény számára, úgy nekik is a tiszta vízforrás elengedhetetlen a jóléthez. Ha a téli szezonban madárfürdőt is kínál a kis tollasoknak, a vadon élő madarak könnyen megtalálják a kihelyezett etetőt. Persze ahol gyorsan és hosszú időre fagypont alá süllyed a hőmérséklet, ott ez már problémásabb feladat, de ha teheti, készíthet fűtött madráfürdetőt.

Mivel érdemes etetni?

A madarak téli etetésekor számos lehetőség kínálkozik. Érdemes olyan eledelt választani, ami az adott fajok számára a lehető legmagasabb tápértékkel bír, hiszen ez biztosít számukra elegendő energiát.

póznán álló madáretető ablakokkat

  • Állati zsiradék: a nem sós vagy kifőzött szalonna, faggyú, vagy sajt tökéletes táplálék a kismadaraknak. A sajt, pl. egy kis reszelt cheddar a vörösbegyek nagy kedvence.
  • Napraforgómag: A legfontosabb téli madáreleség a nem sózott, nem pirított napraforgó. Válassza a fekete héjú, ipari változatot, ugyanis ez nem csak olcsóbb, de olajtartalma is magasabb, mint a csíkos fajtáké, ezáltal pedig alkalmasabb a vadon élő madarak téli etetésére. A napraforgómag mellé keverhető köles, muhar, mivel sok madár (pl. vörösbegy, ökörszem) csőre nem elég erős a napraforgószemek feltöréséhez.
  • Gyümölcsök: Érdemes a felaprított gyümölcsöket faágakra felszúrva kihelyezni, így akár hóesésben is hozzáférnek a madarak. Az alma és a körte tökéletes választás, hiszen minden lágyevő madár szereti, például a barátposzáta nagy kedvence.
  • Főtt rizs, főtt tészta, de akár levesben főtt zöldségek is kihelyezhetők az etetőbe.
  • Vegyes magok kaphatók a kereskedelemben, de érdemes ügyelni, hogy a főként zabot és milót tartalmazó keverékeket kerülje.
  • Mogyoróvaj: ez egy igen magas kalóriatartalmú étel, amelyet sokféle madár szeret. Fontos, hogy a mogyoróvaj sózatlan legyen, mivel a só káros a tollasok számára. Terítse szét a mogyoróvajat egy nagy fenyőtoboz hasadékaiba, majd akassza fel egy fára.
  • Lisztkukac: A lisztkukac nem a legvonzóbb madáreledel – a mi számunkra. Azonban kétségtelen, hogy sok madárfaj, köztük a harkály vagy a vörösbegy nagy kedvence. A kismadarak előnyben részesítik az élő lisztférgeket, amelyek tápanyagtartalma magasabb, bár tény, hogy a szárított lisztférgeket könnyebb tárolni, és nem másznak le a madáretetőről.

A tojáshéj

A tojáshéjban sok a kalcium, ami bizony sok madárnak hiányzik, márpedig különösen fontos a nőstény madarak számára, a tojásaik héjának létrehozásához. A természetben azonban nehéz számukra eleget találni, így tojáshéjjal lehet nekik segíteni.

Egyszerűen öblítse le a tojáshéjat, majd süsse a sütőben 200 fokon 10 percig. Ha kihűltek a tojáshéjak, törje össze őket, és adja hozzá a kihelyezett madáreleséghez. Alternatív megoldásként szétszórhatja őket a fűben is, ez már csak azért is hasznos, mert állítólag elriasztja a csigákat.

hálóba rakott gyümölcsös magokat csipeget a kismadár

Mit nem szabad az etetőbe tenni?

Kenyeret, kenyérmorzsát soha ne adjon a madaraknak, mert ezek erjedésnek indulva életveszélyes gyomor- és bélgyulladást okozhatnak. Emellett a friss kenyér nagyon csekély tápértékű a madarak számára, gyorsan megtölti a gyomrukat, ez pedig azt jelenti, hogy nem esznek elég magot, gabonát és zsírt ahhoz, hogy egészségesek maradjanak a téli hónapokban.

Ugyanígy tilos a csokoládé, ez ugyanis kifejezetten mérgező a számukra. Az ételmaradék leginkább a patkányokat vonzza az etetőhöz, ezek pedig a madarakra is veszélyt jelenthetnek, tehát a maradékokat nem szabad az etetőbe szórni. Ugyanez a helyzet a romlott ételekkel és a romlott madáreleséggel is. Ne feledje, hogy ha illatozó finomságot érez a cica, bizony ő is felküzdi magát a madáretetőhöz, és ha már ott van, egy kis vadászatra biztos késztetést érez. Éppen ezért nem ajánlott húst tenni az etetőbe, ráadásul ennek szaga a cicán kívül akár a rókákat is oda csalogathatja.

Ha nagy mennyiségben jut a szervezetébe, a só mérgező a madár idegrendszerére, ezért kerülje az erősen sózott ételek, például húsok vagy a sózott diófélék etetőbe helyezését Ezenkívül ne adjon sót a madárfürdőhöz, hogy megakadályozza a fagyást, sokkal biztonságosabb megoldás egy ping-pong labda elhelyezése a felületre.

A madaraknak csak vizet szabad kihelyezni, a tej tilos. Ez nem csak a cicákat csalogatja az etetőhöz, de hasmenést is okozhat a madárnál, márpedig ez könnyen kiszáradáshoz vezethet.

behavazott madáretetőben ül a kismadár

Madarak és macskák

Nos, nem kizárt, hogy a macskát nem fogja érdekelni, ha kismadarak repkednek az etető körül, de erre azért nem sok az esély. Ám minél nyugodtabb a cica természete, annál kisebb veszélyt jelenthet a kert madaraira nézve.

Ha benti lakó a cica, örömet nyújthat számára, ha kedvenc ablaka elé helyezi el a madáretőt, és onnan egész nap kedvére nézegetheti a tollasokat.

Ám ha kijáró a macska, ügyelni kell az etető elhelyezésére. A macska vadász, természetes közegében minden madár zsákmányállat a számára. Soha nem szabad elfelejteni, hogy a cica számára teljesen mindegy, hogy egy adott madár az ablak túloldalán, a kertben levő fán, vagy a lakásban, a teraszon, erkélyen van-e, nem tesz különbséget a madarak között.

Ráadásul arról sem szabad megfeledkezni, hogy akrobatikus ugróképességük, igen éles érzékszerveik, kiváló reflexeik, és a visszahúzhatóság miatt folyton tűhegyes, akár még a vastag tollazatot átütni képes karmaik miatt nemcsak a földön táplálkozó madarakat, de a felrebbenő és alacsonyan repülő tollasokat is képesek elkapni.

Az etetőt érdemes magasabb pontra tenni, mégpedig úgy lógatva, hogy ne legyen mellette olyan hely, ahova a cica fel tudna mászni. Megoldás lehet az etető ketreccel való körbevétele is, de akár egy nagyobb oszlop is, távol olyan pontoktól, ahonnan a macska ugrani tudna.

Ajánlott cikkek