Mennyire pszichopata a macskája?

Mennyire pszichopata a macskája?

Vajon hányan élnek egy háztartásban egy igazi pszichopatával? Nos, a Journal of Research in Personality szerint elég sokan, ugyanis kedves, doromboló négylábú barátainknak van egy másik oldala is, amely már annyira nem is bájos.

Tovább
Elbűvölő macskafajták

Elbűvölő macskafajták

Bár a magukat „kutyásnak” bélyegző emberek többsége a macskákat gyakran zárkózottnak, sőt barátságtalannak titulálja, rengeteg aranyos és bújós, szeretettel teli cica létezik. Egyszóval senki ne hagyja magát megtéveszteni a sztereotípiák által.

Tovább
Kutyák, macskák, gyerekek

Kutyák, macskák, gyerekek

A lock-down időszaka igazi kihívást jelentett sok család számára, mégis sokan döntöttek úgy, hogy a gyerekek mellé valamilyen kisállattal is bővüljön a család. Másutt a gyerekek és állatok korábban szokatlan 24 órás együttléte jelentett plusz feladatokat. Bizony, az állandó összezártság feszültséget is hozott magával, a szünet nélküli interakció elég stresszes volt az állatok számára.

Tovább
Az árva kismacskák mentális és szociális szükségletei

Az árva kismacskák mentális és szociális szükségletei

Sok nő vallja, hogy nehéz családcentrikus férfit találni. Nos, számukra talán érdekes lehet, hogy az emlős fajok több mint 95 százalékának esetében a hím egyáltalán nem játszik szerepet az utódok felnevelésében, ez teljes egészében az anyaállatra hárul. Tehát amikor egy kismacska árván marad, akkor ez azt is jelenti, hogy teljesen magára marad a nagyvilágban.

Tovább
Pet boom a pandémia idején

Pet boom a pandémia idején

Másfél éve ismerkedünk egy korábban csak hírekből, könyvekből ismert fogalommal, a világjárvánnyal. Ha pedig körülnézünk ismeretségi körünkben vagy közösségi oldalaink hírfolyamában, azt láthatjuk, hogy nagyon sok, korábban állatmentes családban élő ismerősünk fogadott be vagy vásárolt kutyát vagy cicát.

Tovább
A kismacska fejlődése hattól tizenkét hónapos koráig

A kismacska fejlődése hattól tizenkét hónapos koráig

A tündéri kiscicák valami hihetetlen gyorsasággal fejlődnek erős felnőtt macskává. Féléves korukra már majdnem kifejlett macskának néznek ki, ám ez persze nem jelenti azt, hogy fizikai vagy mentális fejlődésük is befejeződött.

Tovább
Ha a lakásban tartott cica unatkozik

Ha a lakásban tartott cica unatkozik

Sokan döntenek úgy, hogy a család cicáját nem engedik ki a szabadba, így óvva meg a forgalom okozta balesetektől, a kutyák esetleges támadásaitól, a más macskákkal való harcok sebesüléseitől, gyakori fertőző betegségektől, mérgektől, és minden egyéb bajtól.

Tovább
Miért nyávognak a macskák éjjel?

Miért nyávognak a macskák éjjel?

Bár sokan azért választanak inkább macskát, mintsem kutyát, merthogy ők közel sem olyan „zajosak”, azért nem szabad azt hinni, hogy a cicák nem adnak ki hangot. Sőt! Nagyon sok fajta, sok macska képes erősen nyávogni, de akár üvöltéshez vagy sikítozáshoz hasonló hangot kiadni, nem beszélve a hangos dorombolásról és más hangokról.

Tovább
Mire figyel a cica?

Mire figyel a cica?

Sok gazdi gondolkodott már el azon, hogy mit csinál kedvence, amíg ő a munkahelyen van, vagy dolgát intézi. Vajon mivel játszik akkor, amikor éppen nem a napon vagy a kanapén heverészik? Mi az, amire igazán figyel, ami valóban boldoggá teszi?

Tovább
Miért szeretik a macskák a magas helyeket?

Miért szeretik a macskák a magas helyeket?

Észrevették már, hogy a macskák szeretik a magaslati levegőt? Repkednek a konyhapult és a szekrény teteje, a kanapé és a könyvespolc legmagasabb pontja között, majd megtelepszenek fenn. Általában egyszerű tényként kezeljük, hogy a cicák jól érzik magukat a magasban, és kész. De vajon mi ennek az oka?

Tovább
Ha a cica nem szereti a macskamentát

Ha a cica nem szereti a macskamentát

A macskamenta (Nepeta cataria) az évelő mentafélék családjába tartozó növény. Nevét az olasz Nepete városról kapta, ahol kiterjedt termesztése folyt. Ez a növénycsalád a kelet-mediterrán régiótól a Kelet-Himalájáig elterjedt, mely a macskákra általában hihetetlen hatást képes gyakorolni.

Tovább
Miért szeretik a cicák a kartondobozokat?

Miért szeretik a cicák a kartondobozokat?

Egyre több ember rendeli házhoz a megvásárolt termékeket. A karantén napjaiban sokszor a máskor az állatfelszerelési boltban megejtett hosszas válogatás helyett a webáruházakban vásárolt fekvők, játékok is futárral érkeztek. Aztán amikor a gazdi boldogan kibontotta a pakkot, a cica nem a szuper ágy vagy izgalmas játék után kapott, hanem belefeküdt az üres dobozba.

Tovább
Hogy az ősz könnyebb legyen…

Hogy az ősz könnyebb legyen…

Mindig nehéz búcsút venni a strandolásoktól, a fagyitól, a meleg, nyári napoktól. A nyár egy kicsit lazább, lustább, szabadabb, kötetlenebb, nem csak az emberek, de az állatok számára is. Ám a nyárnak egyszer vége, jön az ősz, és a visszarázódás az iskola-munka-otthon körforgásába.

Tovább
Miért vadászik a cica?

Miért vadászik a cica?

Minen gazdi szereti ajándékokkal kényeztetni kedvencét, de annak általában már kevésbé örülnek, amikor a cica tér haza valamilyen ajándékkal. Ezek az ajándékok ugyanis általában valamilyem halott, vagy esetenként még éppen csak élő és vergődő, de szinte mindig várben úszó állat – egér, madár – a lábtörlőn. Mindez a macska természetes vadászösztönéből ered, de sok gazda számára riasztó.

Tovább
Ősszel is tudatosan

Ősszel is tudatosan

Itt van az ősz, itt van újra. A nyári tikkasztó hőség elhalványult, a gyerekek újra iskolába járnak, újra indult a munkába és iskolába rohanás, a kevesebb szabadidő, az esős és ködös napok időszaka. Ha mindez nem lenne elég, a hidegebb időjárástól az ünnepi dekorációig számos veszélyt kell figyelembe venni, ha szeretnénk kedvenceinket biztonságban tudni.

Tovább
Madarak és macskák

Madarak és macskák

Sokan vagyunk, akik úgy gondoljuk, minél többféle és több állat él velünk, annál jobb és gazdagabb az életünk. Azonban akinek macskája is van, az sokszor tart attól, hogy bármilyen apró állat kerüljön a családba. Úgy vélik, sem a rágcsálók, sem a madarak nem lehetnek biztonságban a bősz vadásztól, ezért lemondanak ezek tartásáról.

Tovább
Kiengedni a cicát?

Kiengedni a cicát?

Szinte állandó a vita arról, hogy vajon ki lehet-e engedni a macskát. Az biztos, hogy az állat érdeklődéssel szemléli a kinti világot, sőt, az sem kizárt, hogy megpróbál kiszökni is. De vajon ki lehet, ki kell engedni? Biztonságban van-e a külvilágban? Mi a különbség a benti és a kinti macskák között?

Tovább
Pumpáld fel!

Pumpáld fel!

A mozgás, a sport mindenkinek és minden állatnak fontos és szükséges. Bizony, nem csak a gazdának kell sétálnia, futnia, túráznia, fitnesz terembe járnia. A kutyának és a cicának is! Na, jó, azért nem kell őket elvinni az edzőterembe, külön súlyok sem kellenek.

Tovább
A megfelelő alomtálca kiválasztása

A megfelelő alomtálca kiválasztása

Egy új cica érkezése a családba mindig izgalmas élmény. Nézni, ahogy a családba érkezve ismerkedik környezetével, megszimatol és felfedez mindent. Ám ez után a következő dolga vajon mi lesz? Valószínűleg megkeresi az ételt, a vizet, és persze az almot.

Tovább
A túlsúly és az elhízás veszélyei

A túlsúly és az elhízás veszélyei

Jaj, csak egy kis, cuki gömbölyűség, ugye? Annyira édes a pocakja! Ugyan, csak öregszik, kicsit lelassult. Ezek azok a mondatok, amivel a gazdik mentegetik magukat, ha nyilvánvalóan látszik: az eb vagy a cica bizony túlsúlyos.

Tovább