Tényleg szeret a kutyám?

Gondoljon bele, a magyar nyelv hány szót ismer a szeretet különböző formáira. Szeret, imád, rajong, vonzódik, kedvel…. Ezzel szemben például az angol csak kettőt használ, míg például az ókori görögök eltérő szavakkal jellemezték a társ, a testvér vagy akár a szülő, barát iránti szeretetet. Vajon az elsődleges nyelvben ismert szavakból ki melyiket használná a kutya és gazda közötti szeretet leírására?

Azt minden gazdi tudja, ő mit érez kedvence iránt, de vajon az eb is tapasztal hasonló érzelmeket vele szemben? Vagy ez a kötődés egyszerűen az ösztön, a függőség és a társadalmi szerep keveréke?

Egyszóval, kedvenceink valóban szeretnek minket, úgy, ahogy mi azt értjük?

Nos, egyes kutatások szerint a válasz egyértelműen igen. Bár tény, hogy az étel nagy szerepet játszik a kutya és a gazdi közötti szeretet érzésében, de az is tény, hogy a kutya és a macska vonzalma sem csak a finomságokon múlik. Kimutatták, hogy az előnyben részesített vagy választott gazda puszta jelenléte és/vagy érintése csökkenti ezeknek az állatoknak a pulzusát, márpedig ez a kötődés jele.

gazdi és kutya egymással szemben hasalnak és mosolyognak

A szeretet ereje

Az emberekhez hasonlóan a kutyák sem egyszerűen csak azért szeretnek valakit, mert kéznél van. A kutya és a gazda személyisége között hatalmas a különbség. Egy domináns vagy független kutya például kevéssé valószínű, hogy rajong az alázatos, gyenge kezű gazdáért, de kötődhet erősen bárkihez, aki számára erős vezetőnek tűnik.  Ugyanakkor ez a domináns személy ijesztő lehet egy nehéz időket átélt. traumákkal küzdő kutya számára, ezért ő sokkal inkább a gyengédebb gazdáért fog rajongani.

Egyes kutyák reménytelenül ragaszkodnak kegyetlen gazdáikhoz, minden alkalommal olyan kitörő módon üdvözlik őket, hogy azoknak nincs kétségük afelől, ők a kutya univerzumának középpontjai. De ez a fajta szeretet szánalmas, és bizonyos értelemben öncélú. A másik véglet a nagyon domináns, magabiztos és független kutya, melynek viselkedése a közömbösség határát súrolhatja, és érzései sokkal inkább a tolerancia, mintsem a ragaszkodás irányába mutatnak. Ők egyszerűen azért tűrik el gazdájukat, mert az eteti őket.

Az arany középút mindig a legjobb, nincs ez másként a kutya szeretetével kapcsolatban sem.

A mozgatórugó ne a félelem és ne a szimpla tolerancia legyen, hanem az, hogy a kutya megtanult bízni és tisztelni gazdáját anélkül, hogy alázatos lenne, félelmet vagy kétségbeesést érezne.

Az ilyen kutyáknak kellő önbizalmuk van ahhoz, hogy elszaladjanak játszani, akár messzire is, de mindig örömmel térnek vissza. Ez az egészséges szeretet kutya és gazda között.  

kislány öleli a német juhászkutya nyakát, fejét a hátára hajtja

A féltékenység

Ahol szeretet, erős kötelék van, ott megjelenhet a féltékenység is. De vajon éreznek a kutyák féltékenységet?

Nos, nem ugyanúgy, mint mi, emberek. Érzékelhetik a hierarchia vagy a státusz változásait, amikor új családtag vagy állat kerül a családba. Mindez hatással van a viselkedésükre, amely megváltozik, akárcsak olyankor, amikor a napi rutinban következnek be változások. Ám mindez közel sem az emberek életéből ismert zöld szemű szörnyeteg.

És mi a helyzet a macskákkal?

A macskákról azt tartják, hogy függetlenek, zárkózottak, és nem szorulnak társaságra, kivéve ha az a saját feltételeiknek megfelel. Nos, lehet, hogy ez néhány cicára igaz, de biztosan nem mindegyikre. Sőt! Azok a cicák, amelyeket apró kölyökkortól az ember gondoz, teljesen másként viselkednek.

Gondoljon csak arra, amikor a macska egy döglött vagy félholt állatot visz haza. Akármilyen undorító is ez, nem más, mint szeretete és tisztelete, a kötődés és az összetartozás jelei. Persze, szerencsére, vannak más, a szeretetre és kötődésre utaló jelek is, melyek kevésbé hátborzongatóak és jóval kevesebb takarítást igényelnek.

cica a gazdi vállába kapaszkodva néz

Ilyen jel lehet az, ha a macska állandóan követi a gazdit. Megeshet, hogy nem indul azonnal, ahogy az feláll, de egy-két pillanat múlva lazán besétál a szobába, az ölébe ugrik, vagy a kanapé másik végébe heveredik. Sok cica kissé lehangolt lesz, amikor kedvenc gazdája elmegy otthonról, és boldogan köszönti, amikor hazaér. Sokuk képes felismerni az autó hangját, és már a bejáratnál várja a hazatérő gazdit.

Képesek arra is a macskák, hogy a nap során bármikor finom jelzéseket adjanak a gazdának, kimutatva felé szeretetüket. Hogyan? Megeshet, hogy imádattal néz az emberre, majd hunyorog és lehunyja a szemét, vagy hozzá dörgölőzik és dorombol közben. Mindez a bizalom jele, hiszen ezekben a helyzetekben a macska kiszolgáltatott helyzetben van, akárcsak olyankor, amikor hátára fekve a hasát mutatja. Sokszor tévesen azt gondolják az emberek, ilyenkor hasvakargatást kér a kéjenc kis állat, pedig nem. Ez a gesztus a vonzalom legintenzívebb kifejezése, a lehető legkiszolgáltatottabb pózban. Egy macska nem tudja megfogni a gazdi kezét, nem tud felugrani és puszit adni neki, de fel tudja kínálni saját magát, így bizonyítva szeretetét.

Ajánlott cikkek