Miért nem él egy kutya vagy egy macska sokáig?

Amikor egy gazdi beteg vagy öreg kutyájával, cicájával az állatorvos előtt áll, sokszor felsóhajt, vajon miért nem élhetnek ekdvenceink olyan hosszú életet, mint mi, emberek. Miért van az, hogy a kutyák és macskák élettartama sokkal rövidebb, mint az embereké? Miért nem maradhatnak tovább velünk?

A válasz során persze nem lehet elmenni azon tény mellett, hogy

a kutya vagy macska életében minden, a növekedéstől a tanulási képességükig sokkar gyorsabb ütemben zajlik, mint nálunk, embereknél.

Jó példa erre a fogak fejlődése. A kölyökkutya vagy kismacska fogak nélkül születik, a tejfogak már a harmadik héten elkezdenek kibújni, és 45 napos korukban minden tejfoguk megvan. Hat hónapos korukra a felnőtt fogak is kibújnak, megtörténik a fogváltás. Ha mindezt összehasonlítjuk az ember fogazatának fejlődésével, láthatjuk, hogy akár 4-7 hónap is eltelhet, mire a kisbaba első fogacskái megjelennek, a teljes fogváltásra pedig akár 10-12 éves korukig is várni kell, hiszen a fogváltás is csak hatéves kor körül kezdődik, és általában 13-15 éves mondható el az, hogy a bölcsességfogak kivételével minden maradó fog a helyén van.

cica a gazda karjában fekszik, az simogatja

Egy másik példa arra, mennyivel gyorsabb a fejlődésük kedvenceinknek, az a szaporodás. A kutyák és macskák már 6 hónapos korukban is reproduktívak lehetnek. Amikor egy kutya vagy macska vemhesül, 60-65 napon belül világra hozza kicsinyeit, és gyakran a néhány utódtól akár a több mint egy tucatig terjedő almot hoznak a világra. Ezzel szemben mi, emberek, csak serdülő korban válunk ivaréretté, legalábbis fizikai értelmeben, a várandósság kilenc hónap, és bár az ikerszületés manapság egyre gyakoribb, de a többes ikrek még ma is csodaszámba mennek.

Mindez a felgyorsult növekedés azt jelenti, hogy a kutyák és macskák teste hatalmas munkát végez rövidebb idő alatt, ez pedig felgyorsíthatja az öregedési folyamatot.

Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a mindennapi élet folyamatai is sok erőforrást igényelnek. Az emberek normális testhőmérséklete körülbelül 36-37 Celsius fok, míg a kutyák és macskák normális testhőmérséklete 38-39 Celsius fok. Ez a plusz néhány fok azt jelenti, hogy az állat szervezete minden nap extra keményen dolgozik, még akkor is, amikor már teljesen kifejlett. Ráadásul kedvenceink anyagcseréje sokkal gyorsabb, mint az embereké, akik körülbelül fele olyan gyorsan égetnek el kalóriát.

A szervezet működésének ilyetén sebessége mellett az öregkor bizony hamarabb elérkezik. A macskáknál általában már 8 éves korban; kutyák esetében gyakran 4 vagy 5 évesen (nagy vagy óriás méretű kutyáknál), illetve 8 vagy több évesen (kistestű kutyáknál) beszélhetünk az öregkor kezdetéről. Nem ritka, hogy egyes óriás termetű kutyák, például a dogok esetében az élettartam mindössze hét év.

Mindez azonban még mindig nem ad teljes választ arra a kérdésre, hogy miért rövidebb a kutyák és macskák élettartama. A rossz hír az, hogy konkrét válasz nincs a kérdésre, bár a tudósok azt sugallják, hogy

a genetika, a beltenyésztés, az anyagcsere és az evolúció kombinációja mind-mind összetevői annak, hogy egy kutya vagy macska élettartama sokkal rövidebb, mint az emberé.

Természetesen folynak kutatások is ezirányban. A Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban is jelent meg tanulmány a témában. Herman Pontzer professzor, a New York-i Hunter College munkatársa 17 főemlősfajt kutatott, hogy munkatársaival meghatározzák, miként használja fel a szervezet az energiát, és hogyan működik a fajok anyagcseréje Vizsgálatuk eredményei azt mutatták, hogy a főemlősök (így az ember) alacsonyabb anyagcsere-sebessége hosszabb élettartammal jár, mint a kutyáké vagy a  macskáké.

láthatóan öreg kutya alszik a kanapén

Ezzel együtt a jelenlegi kutatások nem adnak végleges és teljes körű választ arra a kérdésre, hogy a kutyák és a macskák miért nem élnek annyi ideig, mint az emberek. Azonban maga a tény feladatot ró a gazdákra, hiszen az ő felelősségük, hogy kedvenceik életét gazdagítsák, gondoskodjanak arról, az állat élete minden pillanatát a lehető legteljesebb mértékben élvezhesse és megélhesse. Lehet, hogy soha nem leszünk képesek olyan hosszú életet biztosítani nekik, mint amilyet szeretnénk, de a tudomány fejlődésével egyre több ismeretet szerzünk kedvenceinkről, így lehetőségünk nyílik minden eddiginél jobban felkészülni arra, hogy társállataink élete a lehető legteljesebb, legegészségesebb és legboldogabb legyen.

Ajánlott cikkek