Ha allergiás a macskára…

Bár vannak, akik azért kerülik a macskákat, mert félnek tőlük vagy nem szeretik őket, sokan kifejezetten vágynak egy cicára, ámde allergiásak rájuk. Tény, hogy sok függ az allergia természetétől, de nem biztos, hogy mindenképp le kell mondani egy cuki cica  társaságáról.

Az első lépés mindenképpen egy átfogó allergiavizsgálat, különösen, ha valaki asztmától is szenved, vagy ha erős tüsszögéssel, könnyező szemekkel és orrfolyással reagál egy macska közelségére. Egyes statisztikák szerint az allergiás emberek körülbelül 30 százaléka allergiás a macskákra és a kutyákra, de a tanulmányok azt mutatják, hogy a macskaallergia aránya ennél sokkal magasabb. Nem szabad rögtön pánikba esni, hiszen sokszor az allergiás ember nem is feltétlenül az állat szőrére vagy fehérjéire allergiás, hanem az annak szőrén jelen lévő, rátapadó egyéb allergénekre, például a pollenekre.

Éppen ezért nagyon fontos az alapos, minden részletre kiterjedő allergiavizsgálat.

A macskák nyálában, vizeletében és elhalt hámsejtjeiben egy Fel-d-1 nevezetű fehérje található. Amennyiben valaki allergiás a macskákra, a legtöbb esetben ez az anyag okozza a tüneteket. Sajnos ezt a fehérjét szinte minden macska szervezete előállítja, épp ezért nem létezik száz százalékosan hipoallergén cica.

szőrtelen macska fekszik

Van azonban néhány tipp, amivel – ha az orvos is egyetért -, egy allergiás ember is lehet cicagazda.

Az allergia tünetei

Nos, a tüneteket, melyek általában fordulnak elő, amikor egy macska van a közelben, vagy az ember a bútorokon megtelepedett szőrrel találkozik, nem nehéz észrevenni. Ilyenkor a szervezet immunrendszere reagál a cica vizeletében, nyálában vagy szőrében található fehérjékre. A jellegzetes tünetek leehtnek:

  • Tüsszögés
  • Köhögés
  • Zihálás
  • Bőrkiütés
  • Orrdugulás
  • Légzési nehézség
  • Orrfolyás/bedugult orr
  • Viszkető, vörös, könnyező szem

Mentesítse otthonát az egyéb allergénektől

A legtöbb levegőben szálló allergén (beleértve a macska szőrét is) megtapad a puha anyagokon és anyagokban, például függönyökben, kárpitokban és padlóburkolatokban. Tehát ha bármilyen házi kedvencet szeretne, először szabadítsa meg otthonát a lehető legtöbb allergéntől, beleértve az atkákat, a port és a penészgombát.

  • Cserélje le a függönyöket redőnyökre. Ha bérli a lakást vagy a házat, és nem megoldható a csere, mossa ki a függönyöket, és gyakran porszívózza is ki őket.
  • Ha lehetséges, a túltömött kárpitozott bútorokat cserélje ki bőrre.
  • Távolítsa el a dekoratív illatos gyertyákat, potpourrit és a konnektorból tölthető légfrissítőket, amelyek mindegyike súlyosbíthatja az allergiás tüneteket.
  • Fontolja meg a padlószőnyegek fa- vagy csempe járólapra való cseréjét. Ha ez nem megoldható, vagy ragaszkodik a szőnyegekhez, rendszeresen, akár naponta porszívózza őket. Mivel a porszívózás során az allergének a levegőben mozoghatnak, mindenképp HEPA szűrővel ellátott porszívót használjon.

A gyógyszeres kezelés

Bármiféle gyógyszert kizárólag az orvossal való – allergiavizsgálat után folytatott – konzultáció alapján szedjen, ide értve a recept nélkül kapható szereket is. Az allergia súlyosságától függően sokféle módszer áll rendelkezédre, köztül receptre és recept nélkül kapható allergia ellenes szerek, immunterápia, stb.

szőrtelen macska zöld növényt vizsgál

Keressen fel macskás barátokat

Ha bár csak mérsékelten is, de allergiás a macskákra, érdemes felkeresni pár macskával élő ismerőst, mielőtt venne vagy befogadna egy cicát. Válasszanak olyan időpontot, amikor a cica jóllakott és nyugodt, és beszélje meg a gazdával, hogy egy törlőkendővel hadd törölje át - vagyis inkább a gazdi - az állat szőrét. Amennyiben allergia ellenes gyógyszert szed, mindenképpen vegye be, ha ezt csak alkalmanként szedi, fél órával a látogatás előtt érdemes bevenni. Amikor megérkezik, hagyja, hogy a cica diktálja az iramot. Lehet, hogy először csak a kezét, lábát szimatolja meg, ám ha már dörgölődzik, akkor készen áll egy kis simogatásra. Ne maradjon tovább negyed óránál, de ha lehet, egy-két hét múlva menjen el újra, és maradjon kicsivel tovább, mondjuk fél órát. Ha a tünetek nem jelentkeznek, látogasson el más macskás ismerőskhöz is, hasonló óvatossággal és előkészületekkel. Így biztos lehet abban, hogy hogyan reagál szervezete az allergénre.

A hipoallergén fajták

Tudni kell, hogy az allergizáló tényezők lehetnek a leváló hámsejtek és az elhullajtott szőrszálak is, ezek pedig képesek megülni a bútorokon, a padló repedéseiben is. Olyan, hogy száz százalékig hipoallergén macska nincs, ám vannak olyan fajták, melyek nem hullatják a szőrüket, ezáltal esetükben némileg kisebb az allergia esélye.

Azt is fontos tudni, pontosan mire is allergiás. A szükséges allergiavizsgálatok elvégzése után, a higiéniai követelmények és egyes óvintézkedések betartásával ezen macskák mellett az allergiás reakciók a minimálisra csökkenthetők. Az sem mellékes, hogy az adott fajta egyéb paramétereit illetően illeszkedik-e a család vagy a leendő gazdi életviteléhez, szokásaihoz.

Tehát ha választ, ne csak a küllem vagy az allergia legyenek a fő szempontok.

De melyek lehetnek ezek a fajták?

  • Szfinx: Ezeknek a macskáknak nagyon finom, ritka szőrük van.
  • Peterbald: Olga S. Mironova, orosz felinológus által kitenyésztett, általában kopasz vagy egyenes szőrrel szültő macskafajta, melyet hipoallergénnek tartanak.
  • Rex: Bizonyos rex fajták, mint például a Devon Rex, finom, hullámos vagy göndör szőrűek, a bőrlemezkék kevésbé tudnak megtapadni a bundában, mint a vastagabb szőrzetűek esetében.
  • Szibériai: Ezeknek a macskáknak a nyálából hiányzik a Fel-d-1 fehérje, amely az allergia kiváltója a legtöbb esetben.

Válasszon cicát

Miután felmérte allergiája szintjét, és képes kordában tartani a tüneteket, valamint kiválasztotta az ideálisnak vélt macskafajtát, keressen fel tenyésztőket, és esetleg látogasson el egy menhelyre is. Az első személyes találkozáskor, legyen szó akár tenyésztőről, akár menhelyről, öltözzön kényelmes, hétköznapi ruhába és ne felejtse el bevenni az allergia elleni gyógyszereket. Készüljön fel arra, hogy hosszabb időt is az adott helyen tölthet!

Ha mód van rá, külön-külön töltsön el időt a szóba jöhető cicákkal, ugyanis azt tartja a mondás, hogy általában a macskák választják maguknak a gazdát, és nem fordítva. Ezért hagyja, hogy a cica szabadon figyelhesse, vizsgálhassa, hogy ő kezdeményezzen.

Lehet, hogy elsőre nem találja meg azt a cicát, amelyikkel tökéletes az összhang, de nem szabad elkeseredni. Inkább vitassa meg a tenyésztővel vagy a menhely gondozóival az allergiáját, valamint hogy van-e megoldás arra az esetre, ha minden korábbi, alapos próba ellenére súlyosbodnának a tünetei. Győződjön meg arról, hogy otthona teljesen fel van készítve egy új családtag fogadására, és tegyen meg mindent azért, hogy a cica ne jusson a hálószobája közelébe. Fontos, hogy az allergiás ember legalább aludni tudjon allergénektől mentes környezetben.

Ajánlott cikkek

Segítség! Véreset pisil a cicám!

Segítség! Véreset pisil a cicám!

Nemrégiben a cicánk az alomtálca mellett, konkrétan a zuhanytálcába pisilt, és ijedten láttuk, hogy a vizelete véres. Az állatorvos szerint szerencse a szerencsétlenségben, hogy rossz helyre ment, mert így legalább észrevettük a bajt és még időben fordult