Miért spriccelget az ivartalanított macska?

Bizony, sok gazda számára okoz problémát a macska spriccelgetése. Elviszi az állatorvoshoz ivartalanításra, és bízik abban, hogy az ivartalanítás sok egyéb előnye mellett ez a probléma is megszűnik. Ám mégsem ez történik, a lábadozás után a cica továbbra is spriccelget. Mi lehet az oka?

Nos, az állatorvosok általában elmondják, hogy a műtét után körülbelül egy hónapba telhet, amíg a macska hormonális aktivitása lecsillapodik. Ám azt is tudni kell, hogy a spirccelgetés nem minden esetben szexuális indíttatású, ezért ha egy hónap múltán is fennáll a probléma, akkor más okra kell gyanakodni. Megeshet, hogy a spriccelgetés egyszerűen szokássá vált az állatnál, de az sem kizárt, hogy korábbi foltok szaga ingerli. Nem szabad elfelejteni, hogy a stressz is a spriccelgetés egyik kiváltó oka lehet, tehát érdemes megvizsgálni, nem stresszes-e az állat.

Persze a spriccelés kellemetlen és frusztráló a gazda számára, ám teljesen természetes a macskának. Sajnos, a stresszes macska számára a bútorok, falak, kárpitok lespriccelése megnyugtató.

cuki fehér kismacska hanyatt fekve néz

Mi az ok?

Az ivartalanított macska változatlanul fennálló spriccelése válasz lehet a macska környezetében bekövetkezett változásokra. Az olyan dolgok, mint az új otthonba költözés vagy egy új házi kedvenc érkezése a családba, kifejezetten fursztrálóak a cica számára, a stresszes helyzetre pedig, mintegy önnyugtató módon, a spriccelés a válasz. Sok esetben az ok nem más, mint saját területének megjelölése, ami gyakran fordul elő, ha van a családban másik macska is. Amennyiben gyakran járnak a kertben idegen macskák, akkor a cica vizelet spriccelésével jelzi, hogy észlelte a betolakodót.

Előfordulhat, hogy az ivartalanított cica vizelet spricceléssel jelzi az alomdobozzal kapcsolatos problémáit. Nem kizárt, hogy nem kedveli az alomanyagot, vagy nem ideális helyen van az alomtál. Az is előfordulhat, hogy bár a gazdi nem érzi kellemetlennek az alom szagát, de a cica kényes orra bizony igen. Nagyon fontos, hogy gyakran takarítsa ki az almot, és hetente egy alkalommal mossa ki a tálat, és cserélje teljesen frissre az almot. Győződjön meg arról is, hogy elegendő alomtál van a lakásban, ami azt jelenti, hogy macskánként egy alomtálra van szükség, plusz egyre. Arra is figyeljen, hogy az alomtál a lakás olyan pontján legyen, ahol nem nagy a mozgás, és ha szükségét érzi, a cica zavartalanul el tudja végezni a dolgát.

A stressz tehát kiváltó oka lehet a macska vizelet spriccelésének, ezért érdemes minél többet megtudni arról, mi vált ki stresszt egy cicánál, és ez hogyan orvosolható.

Ha a cica korábban megjelölt, azaz vizelettel lespriccelt egy területet, akkor az előző jelölés szaga késztetést válthat ki belőle, hogy ezt megismételje. Ezért fontos, hogy minden szagnyomot eltávolítson, nem adva esélyt újabb és újabb jelölgetésekre. Egy egyszerű UV lámpa segítségével ezek a helyek könnyen felderíthetőek, ugyanis a vizelet fluoreszkál a fényben. Miután felderítette a lespriccelt helyeket, jelölje meg őket, majd indulhat a takarítás. Sajnos, a sima háztartási szappan és a megszokott tisztítószerek nem elegendőek ahhoz, hogy megszabaduljon ezektől az erős vizeletszagoktól. Érdemes speciális termékeket keresni, esetünkben ez vált be legjobban.

vörös--fehér macska elégedetten mosakszik

Mit lehet tenni?

Minden probléma megoldható, csak sok idő és türelem szükséges. Érdemes kicsivel növelni a közös játék idejét, csökkenteni az állatot terhelő stresszt és minél érdekesebbé tenni számára a környzetet. A macskabútorok, kaparófák, magasban és ablakokban elhelyezett ülő alkalmatosságok kifejezetten élvezetesek a számára. Arra figyelni kell, hogy a macska sose kapjon büntetést a vizelet spriccelésért, hiszen számára ez normális dolog, a büntetést nem tudja értelmezni, ellenben komoly stresszt vált ki belőle, ami még gyakoribb spriccelésben nyilvánul meg.

Persze érdemes felkeresni az állatorvost és meggyőződni arról, hogy a vizelet spriccelés hátterében nem egészségügyi probléma áll. Az ivartalanításon átesett cicáknál előfordulhatnak húgyúti problémák, különösen a kandúrok esetében. Ennek az oka az, hogy a kandúrok húgycsöve hosszabb és keskenyebb, mint a nőstényeké. Mivel az ivartalanítás  még jobban szűkítheti a húgycsövet, így nagyobb az elzáródás valószínűsége.

Ajánlott cikkek

Segítség! Véreset pisil a cicám!

Segítség! Véreset pisil a cicám!

Nemrégiben a cicánk az alomtálca mellett, konkrétan a zuhanytálcába pisilt, és ijedten láttuk, hogy a vizelete véres. Az állatorvos szerint szerencse a szerencsétlenségben, hogy rossz helyre ment, mert így legalább észrevettük a bajt és még időben fordult