Ha kellemetlen szaga van a cicának

Mivel a macskák arról ismertek, hogy kényesek a tisztaságra és rendszeresen, igen intenzíven ápolják magukat, meglepő lehet a gazdi számára, ha kedvence kellemetlen szagot áraszt. Ezek egyes esetekben teljesen ártalmatlanok és gyorsan megoldható problémát jelentenek, ám időnként egészségügyi problémát jeleznek.

Legelső feladatként meg kell határozni a kellemetlen szag forrását. Vajon a feje és arca körénykén érzi? Vagy a fenekénél? Esetleg teljes testén?

A lehetséges okok

A kellemetlen szagnak több oka is lehet, a legjobb, ha állatorvos vizsgálja meg a cicát, akinek segítséget nyújthat, ha a gazdi már meg tudta határozni, pontosan hol és mit tapasztal.

A száj

Vannak, akik azt gondolják, ha a macskának kellemetlen a lehelete vagy szájszaga van, az teljesen normális, hiszen állat. Pedig ez nem így van. Átmeneti kellemetlen szájszagot okozhat valamilyen elfogyasztott dolog, de ha a probléma állandósul, az egészségügyi problémára utal.

A leggyakoribb ok valamilyen fogászati rendellenesség, akár lepedék vagy fogkő, amely a baktériumok miatt igen kellemetlen szagú lehetetet tud okozni. Ráadásul a lepedék és fogkő egyenes út az ínygyulladáshoz, fogínybetegségekhez és a fogak elvesztéséhez.

vörös cica mosakszik

A szájban lévő fekélyek, kinövések és sebek kellemetlen szagot okozhatnak, ha nem kezelik őket, ráadásul a szájüreg baktériumai csak ronthatnak a helyzeten. Kellemetlen szájszag súlyos vesebetegség vagy kezeletlen cukorbetegség esetén is kialakulhat.

A hátsó fertály

Ha a kellemetlen szag a farok tövéből, az állat hátsó fertályától ered, akkor valószínűleg a végbélnyílás körül van a probléma. Forduljon állatorvoshoz, ha az alábbiakat tapasztalja:

A puffadás bizonyos mértékig normális jelenség embereknél és állatoknál, ez alól a macskák sem kivételek. Ám ha a cicának gyakran gázosak a belei, vagy nagyon kellemetlen szaga van, akkor valamilyen gyomor-bélrendszeri probléma lehet az ok.

A hasmenés, a laza széklet megtapadhat a hátsó rész szőrzetén. Amennyiben a hasmenés folyamatos, a cica képtelen olyan ütemben tisztálkodni, hogy rendbe tudja tenni, tisztán tudja tartani magát. Ha két napnál tovább tart a laza széklet vagy a hasmenés, mindenképp forduljon állatorvoshoz.

A székrekedés hatására a bélsár a vastagbélben marad, emiatt a macska erőlteti a székletürítést. Előfordulhat, hogy bár a kemény ürülék nem tud áthaladni, a folyékony igen. Ez a szőrzetre kerülhet a hátsó rész tájékán, és különösen bűzlik. A helyzet nem csak kellemetlen a kényesen tiszta cica számára, de egészségügyi problémát is jelenthet.

Az anális mirigyek közvetlenül a macska végbélnyílásán kívül helyezkednek el. Ezek a mirigyek olajos, kissé rothadó halszagú folyadékot tartalmaznak, amely általában a székletürítés során jutnak ki, ám akut félelem, stressz vagy izgalom során spontán is ürülhet. Egyes esetekben ezek az anális mirigyek begyulladhatnak, megfertőződhetnek vagy megsérülhetnek, amikor is a folyadék kiszivároghat, nagyon kellemetlen szagot hagyva az állat szőrén. Amennyiben ez a probléma, a cica a padlón, szőnyegen dörgöli hátsó felét, vagy megszállottan nyalogatja a végbélnyílását.

vörös cirmos macska mosakszik

A bőr és a szőr

Ha úgy érzi, hogy a kellemetlen szag az állat egész testén terjeng, esélyes, hogy a bőrével vagy a szőrvel van valami gond. Amennyiben piszkos, egy fürdetés biztosan segít. Ám ha az állat tisztának tűnik, érdemes az állatorvoshoz fordulni.

A bőrfertőzések miatt a macska testszerte kellemetlen szagot áraszthat. Ha ez a fertőzés súlyos, a cica szőrzete elvékonyodhat, alatta a bőre láthatóan irritált. Amikor megsimogatja az állatot, a kezén zsíros, büdös bevonatot észlelhet. A kellemetlen szagot általában a baktériumok vagy gombák túlszaporodása okozza.

A bőrön lévő sebek rejtve maradhatnak a szőrzet alatt, és bizony, könnyen elfertőződhetnek, és ilyenkor bűzös váladék (genny) szivároghat a sebből. Tehát ha a cica testének kellemetlen szaga van, és nem találja annak forrását, próbálja meg ujjait végighúzni a bundán, és keressen sebeket. Amennyiben talál ilyet, meilőbb vigye el az állatorvoshoz.

A fülek

A fülfertőzéseket a gombák, baktériumok vagy fülatkák túlszaporodása okozza a fülben. A vakarás és a fejrázás mellett a macska füle erősen kellemetlen szagú. Nézzen be a fülekbe, nincs-e törmelék, fekete lerakódás, ami gyakran a fülgyulladás jele. Érdemes felkeresni az állatorvost, aki nem csak kitisztítja az állat füleit, de célirányos kezelést is ajánl.

Húgyúti problémák

A macska vizeletének teljesen normális esetben is nagyon erős, ammóniaszerű szaga van, ám ez probléma esetén még rosszabb szagú lehet, ugyanis a húgyúti fertőzések a vizelet különösen rothadó szagát okozhatják. Az inkontinencia vagy a vizeletürítés szabályozásának képtelensége következtében az egész cica vizeletszagú lesz. Ezekben a helyzetekben elengedhetetlen az állatorvos mielőbbi felkeresése.

Ajánlott cikkek

Segítség! Véreset pisil a cicám!

Segítség! Véreset pisil a cicám!

Nemrégiben a cicánk az alomtálca mellett, konkrétan a zuhanytálcába pisilt, és ijedten láttuk, hogy a vizelete véres. Az állatorvos szerint szerencse a szerencsétlenségben, hogy rossz helyre ment, mert így legalább észrevettük a bajt és még időben fordult