Segítség! Sárga a cicám széklete!

Bárminemű változás a macska ürülékének színében vagy állagában figyelmeztetés a gazdi számára, hogy valami odafigyelést igényel. Míg a stressz és más pszichés problémák az állagban bekövetkezett változásokkal, például hasmenéssel járnak, a színváltozások általában azt jelzik, hogy valami nem megfelelőt nyelt le az állat, vagy valamilyen betegség áll a háttérben.

A sárga széklet okai

Az egészséges széklet barna színű és szilárd állagú. Ha túl híg, túl kemény vagy rendellenes színű, például sárga, zöld vagy akár vörös ürülék azt jelzi, hogy valamilyen egé-szségügyi problémával küzd a cica.

A gyomor-bélrendszeri betegségek és problémák egyik első tünete a széklet állagának és/vagy színének változása.  Ezen tünet sajátosságai segíthetnek meghatározni a probléma okát. A széklet színének sárgásabb tónusú változása általában a vékonybél problémákára utal, de összefügghet más emésztőszervekkel, például a hasnyálmiriggyel vagy is. Általánosságban elmondható, hogy ez a színváltozás nem következik be önmagában, gyakorta a széklet víztartalmának növekedésével jár együtt. Emiatt tehát ha egy macska ürüléke sárga, akkor az általában hígabb is.

Ahhoz, hogy megtudjuk, milyen a cica ürüléke, gyakorta meg kell néznünk az alomtálat. Az egyik jellemző, amely segít meghatározni a hasmenés eredetét, az az ürülék színe. A vékonybél zavara miatti hasmenés esetében a szín változik, míg ha a vastagbél problémája áll a háttérben, nem feltétlenül lesz más színű az ürülék. Nem mindegy az sem, hogy mennyi időn át tart a hasmenés, azaz a laza ürülék. A három hétnél rövidebb ideig tartó hasmenés akut, míg ennél hosszabb idő esetén krónikus hasmenésről beszélhetünk.

fekete cica szimatolja az alomtálban az alomanyagot

A sárgás színű laza széklet okai a következők lehetnek:

  • Táplálkozási problémák: Az étrend hirtelen megváltozása, a macskáknak nem megfelelő táplálék bevitele vagy idegen testek (például csontok stb.) lenyelése okozhat sárga, laza székletet.
  • Stressz: A macskák rutinállatok, azaz szeretik, ha minden a megszokott rendben történik. A környezet változásai könnyen stresszt és szorongást okozhatnak, ennek egyenes következménye a hasmenés, bár ez még nem feltétlenül sárga színű. Ám mivel a stressz hosszú távon gyengíti az immunrendszert, megeshet, hogy más problémák is társulnak a stressz mellé.
  • Gyógyszerek: A nem szteroid gyulladáscsökkentők viszonylag gyakran okoznak sárga hasmenést, de bizonyos antibiotikumok, parazitaellenes szerek és más gyógyszerek szedése esetén is előfordulhat.
  • Fertőző vagy parazitás betegségek: A baktériumok, vírusok (pl. koronavírusok vagy macska panleukopénia vírus), protozoák, azaz egysejtűek (pl. Giardia), fonálférgek stb. szintén állhatnak a sárgás hasmenés hátterében.
  • Exokrin hasnyálmirigy-elégtelenség: Ez a patológia a hasnyálmirigy szövetének pusztulását okozza, ami az emésztőenzimek elégtelen termelését eredményezi. Ennek következtében mustárszínű hasmenés lép fel, az emésztetlen táplálék maradványai általában a macska sárga székletében is láthatók.
  • Májbetegségek: A májelégtelenség vagy súlyos epehólyag betegség szintén okai lehetnek a sárga ürüléknek. Az epesók nélkülözhetetlenek a zsírok emésztéséhez és felszívódásához, ám ha a máj érintett, és nem tud epét termelni, vagy ha az nem jut el a bélbe, akkor emésztési zavar lép fel, amely hasmenést okozhat.
  • Gyulladásos bélbetegség (IBD): Idiopátiás (azaz ismeretlen eredetű) betegség, amelyben a bélnyálkahártyában gyulladásos folyamat lép fel, amely megakadályozza a tápanyagok felszívódását. Ez a patológia általában nagyon vizenyős hasmenést okoz, amely mustársárga színű.
  • Ételallergia vagy ételintolerancia: Ételallergia akkor fordul elő, ha az állat immunrendszere abnormálisan reagál a táplálék bizonyos összetevőire. Az intolerancia akkor fordul elő, ha olyan anyagcserezavar lép fel, amely megakadályozza az étrend valamely összetevőjének megfelelő emésztését. Mind a két esetben jelentkezhet sárgás színű hasmenés.
  • Vékonybél daganatok: Elsősorban limfómák és karcinómák fordulnak elő a vékonybélben. Az emésztőrendszeri limfóma az idősebb macskák leggyakoribb daganattípusa, amely sárga ürüléket okozhat.

fehér cica ül az alomban és néz, mellette alomlapátHa még pici a cica…

Míg a hasmenés felnőtt macskáknál probléma, a fiatalabb macskáknál különösen aggasztó. Az apró kölyökmacskáknál még nem alakult ki szilárd immunrendszer, így a hasmenés súlyos problémát jelezhet, ráadásul gyakorta gyorsan súlyosbodhat. A kiscicák sárga hasmenésének okai lényegében ugyanazok, mint a felnőtt macskáknál:

  • Gyógyszerek vagy méreganyagok
  • Ételintolerancia vagy allergia
  • Fertőzések (bakteriális, vírusos vagy parazita)
  • Változások az étrendben
  • A környezeti változások miatti stressz
  • Máj-, hasnyálmirigy- vagy anyagcserezavarok

Míg a felnőtt macskákkal várhatunk egy kicsit, hogy megnézzük, a székletürítésben bekövetkező változások akutak-e, addig egy kölyökmacskánál minden pillanat számít, különösen, ha egyéb, betegségre utaló tünetek is jelentkeznek.

Mi a teendő?

Ha azt észleli, hogy cica ürüléke erősen világosbarna vagy sárgás színű, akkor feltehetőleg ennek kóros eredete van. Annak ellenére, hogy fentebb a lehetséges okok felsorolás szerepel, diagnózist csak állatorvos állíthat fel, a gazda csak az általa tapasztaltak elmondásával segítheti az orvos munkáját.

A problémát okozó patológia ellen az állatorvos felállítja a kezelési tervet, ami lehet például antibiotikum rendelése bakteriális fertőzés kezelésére, parazitaellenes szerek parazita fertőzés esetén, vagy antihisztaminok allergiás reakciók esetén. Vírusos betegségeknél vagy egyes mérgezések esetén nincs specifikus kezelés, a legfontosabb az állat szervezetének támogatása, az aktuális tünetek kezelése.

Ezekben az esetekben a tünetkezelés a következőket foglalhatja magában, természetes kizárólag orvosi rendelésre és felügyelettel:

  • Diéta emésztési problémákkal küzdő macskák számára: hasmenés esetén korábban rutinszerűen javasolták a koplalást, kimutatták azonban, hogy a böjt késlelteti az emésztőrendszer helyreállítását. Emiatt jelenleg egy jól emészthető étrend (kevés zsírral és kevés rosttal) ajánlott. El kell kerülni az emésztőrendszer túlterhelését, ennek érdekében érdemes a többszöri, kisebb adag etetése.
  • A hidratáltság fenntartása: hasmenés esetén jelentős víz- és elektrolitveszteség lép fel. Célszerű lehet olyan orális rehidratáló szert biztosítani, amely speciálisan kisállatoknak való. Ezek a speciális folyadékok segítenek fenntartani az állat hidratáltságát és elektrolit-egyensúlyát.
  • Fájdalomcsillapítók: ha a macska fájdalmat érez, fájdalomcsillapítók használhatók a közérzet javítására. Egyes fájdalomcsillapítók súlyosbíthatják a hasmenést, ezért nagyon fontos, hogy soha ne adjon semmit az állatorvos kifejezett engedélye nélkül.

Ajánlott cikkek

Segítség! Véreset pisil a cicám!

Segítség! Véreset pisil a cicám!

Nemrégiben a cicánk az alomtálca mellett, konkrétan a zuhanytálcába pisilt, és ijedten láttuk, hogy a vizelete véres. Az állatorvos szerint szerencse a szerencsétlenségben, hogy rossz helyre ment, mert így legalább észrevettük a bajt és még időben fordult