Ha a cica vizet hány

 A macskák számos okból hányhatnak, és amit kihánynak, ugyanolyan változatos lehet. Maga a hányás nem specifikus tünet, de számos egészségügyi problémával hozható összefüggésbe. Ezek lehetnek akár allergiás reakciók, bélelzáródások, hasnyálmirigy-gyulladás, hipertermia vagy hipotermia, parazitafertőzések, májbetegség, mérgezés, stressz, depresszió vagy akár szorongás. De mi okozhatja a macska vízhányását?

Nehéz különbséget tenni a víz és a tiszta folyadék között. Amikor a cica tiszta folyadékot hány ki, az annak a jele, hogy emésztőrendszerből folyadék távozik. Megeshet, hogy közvetlenül nagy mennyiségű víz elfogyasztása után hány az állat, ilyenkor nem csak a tiszta vizet okádja ki, de ezzel együtt más, tiszta folyadékot is. Amikor a macska túl sok vizet iszik és túl gyorsan, a gyomra megtelik a vízzel, megnyúlik és megnagyobbodik, ez okozza a folyadék kihányását.

A legfontosabb ebben az esetben megvizsgálni, miért ivott nagy mennyiségű vizet az állat. A fokozott szomjúságérzetet és az ennek következtében megnövekedett vízfogyasztást okozó problémák közé tartozik a vesebetegség, a pajzsmirigy-túlműködés és a cukorbetegség. A macska vízhányásának további okai lehetnek még mozgászervi betegségek, a bőr gombásodása, gyomorhurut stb.

fekete-fehér macskát állatorvos sztetoszkóppal vizsgál

Persze nem kell megijedni, a vízhányás mögött általában kisebb, gyorsan orvosolható okok állnak.

Szőrlabda

A macskák természetüknél fogva nagyon tiszta állatok, a nap nagy részét mosakodással, tisztálkodással töltik. Miközben mosdik a cica, a nyelvén lévő apró, kampószerű struktúrák felkapják a laza, elhalt szőrt, amelyet aztán lenyelnek. A szőrszálak nagy része probléma nélkül halad végig az emésztőrendszeren, de néha pár szál a gyomorban marad, és ezek a szálak egy idő után szőrgombócot alkotnak.

Megfigyelhető, hogy mielőtt a macska kihányná a szőrlabdát, tiszta folyadékot öklend fel. Ez a legtöbb esetben nem ad okot aggodalomra, feltéve, hogy nem gyakran fordul elő, nem nehézkes a szőrlabda kiöklendése és nem okoz fájdalmat az állatnak.

A szőrlabda kialakulása egyébként megelőzhető. Egyrészt rendszeres szőrápolással, azaz a macska bundájának kikefélésével és fésülésével, másrészt pedig a webáruházakban kaphatók szőroldó paszta készítmények, és szőroldó adalékkal dúsított macskaeledelek is.

Étrendi változások

Hányhat folyadékot a macska, ha a megszokott etetési rend változik, ha kimarad egy étkezés, esetleg a megszokottnál jóval később kapja meg az eledelt.

Megeshet, hogy a gazdi túl gyorsan cserélte ki másfélére az eledelt, ám a hirtelen tápváltás sosem jó. Mindig fokozatosan, öt-hét nap alatt kell egy korábbi tápot újra cserélni, fokozatosan csökkentve a régi, és növelve az új táplálék mennyiségét.

Az sem kizárt, hogy a cica túl gyorsan eszik, márpedig a habzsolás is okozhat hányást. Ha a cica falánk, vagy ha a bélrendszere érzékeny, ez okozhatja a részben megemésztett vagy megemésztetlen táplálék kihányását. Amennyiben az állatorvos már kizárt más egészségügyi problémákat, és úgy gondolja, hogy amit a macska hányt, az valójában táplálék, érdemes olyan tápot keresni, amit kifejezetten érzékeny bélrendszerű cicáknak ajánlanak. Ha ez sem oldja meg a problémát, akkor az állatorvos tud speciális étrendet ajánlani, de az sem kizárt, hogy azt javasolja, valamilyen etető játékba tegye a tápszemeket, hogy így lassítsa az étkezés ütemét.

trikolór macska a hátán fekszik, ketten tartják és az állatorvos ultrahanggal vizsgálja

Emésztési zavar

Csakúgy, mint az embereknél, a macskák gyomra is különféle gyomornedveket, savat termel a táplálék megemésztésére. Ha azonban az állat valamilyen okból kihagy egy étkezést, vagy ha nem etetik meg időben, a felgyülemlett folyadékok és savak irritálhatják a gyomrot, ez pedig hányást okozhat. Az emésztési zavarokkal küzdő macskák tiszta folyadékot, sárga vagy fehér habot hányhatnak. Ha az állatorvos úgy véli, a cica hányását emésztési zavar okozza, akkor lehet, hogy kisebb adagokból álló, gyakori étkezések etetését javasolja, hogy enyhítse az esetleges kellemetlenségeket.

Gyomorhurut

A kíváncsi cica hajlamos lehet olyan dolgokat is megkóstolni, ami nem feltétlenül egészséges vagy jó a számára. Márpedig ha ez történik, akkor megeshet, hogy irritálta a gyomrát valamivel, amit megkóstolt és lenyelt. Ilyen esetben előfordulhat akár vér és/vagy epehányás mellett tiszta folyadékot kiöklendése is. Mindennek kísérő tünetete lehet étvágycsökkenés, levertség, vagy kiszáradás. Ne aggódjon, az állatorvos pontosan tudni fogja, mit kell tennie, ha a macska gyomorhurut miatt hány.

Egyéb lehetséges okok

  1. paraziták
  2. székrekedés 
  3. bélelzáródás idegen anyag lenyelése miatt
  4. méreg lenyelése 
  5. anyagcserezavarok, például cukorbetegség, vesebetegség vagy pajzsmirigy-túlműködés

Mi a teendő?

Vannak gazdák, akik arra panaszkodnak, hogy a cica gyakran, szinte rendszeresen hány. Ez bizony sosem tekinthető normálisnak. Heti egynél többször előforduló hányás mindenképpen problémát jelez, és amennyiben a macska többször is tiszta folyadékot vagy vizet hány és/vagy más tünetekkel, például étvágytalansággal, fogyással, letargiával vagy hasmenéssel küzd, mielőbb vigye el állatorvoshoz.

Célszerű ilyenkor jó pár vizsgálatot elvégezni. A tünetek függvényében az orvos fizikális vizsgálattal kezdi, ellenőrzi a macska életjeleit, és megtapintja a hasát. Amennyiben szükséges, rendelhet vérvizsgálatot, hogy megbizonyosodjon, nincsenek-e máj- vagy vesebetegségre utaló jelek, valamint az egyéb laboratóriumi eredmények is sokatmondók a számára. Egy esetleges röntgenvizsgálat megmutatja, hogy van-e a hasüregben folyadék, amely potenciálisan vér lehet, de a bélgázok mintázatait is kimutathatja, amelyek elzáródásra utalhatnak.

Attól függően, hogy mit talál az orvos, elkezdi a kezelést, ami lehet akár folyadékterápia és szupportív kezelés, vagy csak orális gyógyszeres kezelés. Amennyiben azt gyanítja a vizsgálatok alapján, hogy bélelzáródás okozza a tüneteket, a macskának műtétre lehet szüksége az elzáródás eltávolítására.

Ajánlott cikkek

Segítség! Véreset pisil a cicám!

Segítség! Véreset pisil a cicám!

Nemrégiben a cicánk az alomtálca mellett, konkrétan a zuhanytálcába pisilt, és ijedten láttuk, hogy a vizelete véres. Az állatorvos szerint szerencse a szerencsétlenségben, hogy rossz helyre ment, mert így legalább észrevettük a bajt és még időben fordult