Ha tüsszög a cica…

Csakúgy, mint az emberek, a macskák is szoktak tüsszögni. Ennek okai különfélék lehetnek, ám ha a prüszkölés eseti, nem kell aggódni. Ellenben az állandósult tüsszögés, főleg, ha orrfolyással, levertséggel, esetleg étvágyvesztéssel társul, nem kizárt, hogy valamilyen komoly betegség tünete. Ez esetben érdemes mielőbb állatovoshoz fordulni.

Miért prüszköl a macska?

Amennyiben csak esetenként tapasztalja a gazdi, hogy prüszköl a cica, nem kell aggódni. Esélyes, hogy csak a porra reagál így, vagy egy szőrszál csiklandozza az orrát. Ne feledje el, a macska orra elég közel van a padlóhoz, így ha a padló poros, még ha ez nem is észlelhető a gazda számára, a kis állat bizony érzi. Ez esetben a  megoldás végtelenül egyszerű: fel kell porszívózni.

Ám ha a tüsszögés gyakori, akkor megeshet, hogy a macska allergiás, esetleg valamilyen idegen tárgy került az orrába, vagy valamilyen felső légúti megbetegedéstől szenved. Mind a három esetben szükséges az állatorvosi vizsgálat.

három vörös cica fekszik a fa padlón

Az allergia

A macskáknál ugyanúgy előfordulhat allergia, mint az emberek esetében. Allergiát kiválthat  penész, por, parfümök, füst, növényvédő szerek és tisztítószerek. Az allergia egyik legjellegzetesebb tünete a prüszkölés.

Amennyiben a gazdi úgy gondolja, hogy cicája allergiás, valószínűleg az állat reagál valamire a levegőben, ez ellen pedig szerencsére gyakran lehet védekezni. A lakásban előforduló lehetséges allergének csökkentése a megoldás, különösen azokon a területeken, ahol a cica sok időt tölt. Persze bizonyos esetekben szükséges az állatorvosi segítség, hiszen súlyos allergia esetén csak ő írhat fel megfelelő gyógyszert. Soha nem szabad allergiás állatnak humán gyógyszert adni állatorvosi jóváhagyás nélkül!

Felső légúti megbetegedések

Az állandó tüsszögés, különösen, ha más tünetekkel jár, mint például levertség, étvágytalanság, szem- vagy orrfolyás, hasmenés, köhögés vagy légzési nehézség, esélyesen valamilyen vírusos, bakteriális vagy gombás felső légúti fertőzés jele lehet. Ezek a problémák mindenképpen állatorvosi kezelést igényelnek, mivel erősen fertőzőek és könnyen súlyos szövődményeket okozhatnak.

Mivel a legtöbb felső légúti betegség könnyen oda-vissza terjed a macskák között, ha valamelyik cica, vagy akár egy újonnan befogadott kis állat felső légúti fertőzés vagy más betegség jeleit mutatja, azonnal el kell különíteni a többiektől.

pici szürke kölyökmacska kőfalon fekszik, mögötte zöld növények

Calicivirus

A macskák calicivírus fertőzése igen gyakran felelős az állat tüsszögéséért. Szerencsére létezik védőoltás a vírus ellen, ám ha nincs beoltva a cica, és megfertőződik, a  betegség akár súlyos is lehet. A calicivírusnak számos veszélyes törzse van, ezért érdemes a megelőzésre helyezni a hangsúlyt..

A kezelés lehetőségei

Amennyiben a tüsszögés gyakori, netalán a macska vért is prüszköl fel, azonnal orvoshoz kell vinni. Vírusellenes kezelést, orrcseppet vagy akár antibiotikumot is rendelhet az orvos, de a szükséges kezelést csak akkor tudja megállapítani, ha megvizsgálta. A cica alvóhelyének közelében elhelyezett párásító segíthet kisebb légzési problémák esetén. Egyes esetekben az állatorvos szteroid kezelést írhat elő. Amennyiben a légutakban elakadt idegen tárgy okozza a prüszkölést, akár műtéti beavatkozásra is szükség lehet.

Megelőzhető-e a tüsszögés?

Az esetenkénti prüszkölés könnyen megszüntethető, ha megkeresi a környezetében a tüsszögést kiváltó tényezőt.

  • Hagyja abba a légfrissítők, illatosított mosószerek, parfümök használatát és a benti dohányzást, hátha ez segít a helyzeten.
  • Legyen óvatos a fertőtlenítőszerekkel, különösen akkor, ha a macska az ezekkel felmosott felületeken sétál, majd megnyalja a talpát. Sok fertőtlenítőszer tartalmaz olyan vegyi anyagokat, amelyek akár mérgezőek is lehetnek az állat számára. Készítsen természetes anyagokból (ecet, szódabikarbóna, mosószóda, stb.) tisztító- és fertőtlenítőszert az alomdobozok tisztításához, de ezek tökéletesen használhatók más felületeken is, például konyhapulton, mosogatóban, padlón. Kellemes, tiszta illatot hagynak maguk után, így nincs szükség még légfrissítőkre sem.
  • Fehérítő oldatok vagy más tisztítószerek használata után alaposan öblítse ki a cica alomdobozát tiszta vízzel, de más felületeket is öblítsen le alaposan.
  • Ellenőrizze az almot. Vannak olyan alomanyagok, amelyek jobban porolnak, ezáltal súlyosbítják az esetleges allergiát.

Mindezen óvintézkedések után azért pár napig figyelje a macskát, és amennyiben további tünetek jelentkeznek, melyek akár felső légúti megbetegedésre utalnak, vagy pusztán nem csökken a prüszkölés a megelőző intézkedések ellenére sem, keresse fel mielőbb az állatorvost.

pici macska takarón fekszik és rágcsálja azt

Gyakran ismételt kérdések

  • Mikor kell aggódni a cica tüsszögése miatt?

A tüsszögés ugyanúgy természetes dolog a macskáknál, mint az embereknél, tehát nem kell aggódni miatta. Persze ha a prüszkölés állandósul, gyakorivá válik és más tünetek is jelentkeznek, akkor fel kell keresni az állatorvost.

  • Miért tüsszög és zihál a cica?

Tüsszögést és zihálást okozhat akár allergia is, de lehet valamilyen felső légúti megbetegedés tünete. Amennyiben ez esetenként előfoduló szipogásnál és tüsszögésnél gyakoribb, mindenképp keresse fel a macskával az állatorvost. Az asztma és az allergia, valamint egyes felső légúti betegségek akár komoly következményekkel is járhatnak.

  • Miért prüszköl evés közben a cica?

Esetenként, ha a macska valamelyik foga rossz, vagy szájüregi problémával küzd, tüsszöghet evés közben. Tehát ha gyakorta tapasztalja, hogy evés közben tüsszent a cica, mutassa meg állatorvosnak.

Ajánlott cikkek

Segítség! Véreset pisil a cicám!

Segítség! Véreset pisil a cicám!

Nemrégiben a cicánk az alomtálca mellett, konkrétan a zuhanytálcába pisilt, és ijedten láttuk, hogy a vizelete véres. Az állatorvos szerint szerencse a szerencsétlenségben, hogy rossz helyre ment, mert így legalább észrevettük a bajt és még időben fordult