Miért csuklik a cica?

Nagyon édes, amikor a pici cica csuklani kezd, vicces, ahogy ugrál a kicsi teste, és álmélkodó tekintettel néz. Ugyanakkor a gazdi elgondolkodik, hogy normális-e ez a helyzet, és mit tehet azért, hogy a kis állat végre abbahagyja. Az emberek esetében bevált trükkök, mint citromlé lenyelése, levegő visszatartása és hasonlók, egyértelműen nem működnek a macskáknál, és nem biztos, hogy ijesztés túl jó ötlet.

Nos, aggódni nem kell, ugyanis a csuklás teljesen normális a macskáknál. Olyannyira, hogy már az anyaméhben elkezdenek csuklani, mielőtt megszületnének. Egyes elméletek szerint a csuklás egy módja annak, hogy a fejlődésben levő cica a légzőrendszerét és a kapcsolódó izmait edzésben tartsa, erősítse.

apró kölyökmacskák egy puha ágyban

Mi a csuklás?

Először is érdemes megnézni, hogy valójában mik is ezek a furcsa hangok, amiket csuklásnak nevezünk. A csuklás valójában nem más, mint a rekeszizom akaratlan görcse, melynek során gyors belégzés jön létre. A jellegzetes hangjelenség oka pedig az, hogy a levegő a reflexesen záródó hangrésen keresztülpréselődik. A csuklást legtöbbször a gyomor és a belek izgatása okozza, például gyors habzsolás után, de kiválthatja a gyomor feszülése, stressz, izgalom és hőmérsékletváltozás is.

Ma már ismert, hogy a csuklásért két agyideg felelős: a nyelőcső mellett futó, a gyomor falát is behálózó bolygóideg és a nyelv-garati ideg. Amikor e két ideg egyidejűleg ingerületbe jön, a rekeszizom idegére hatva görcsös összehúzódást váltanak ki, és ennek eredménye a csuklás.

Emberek esetében teljesen jól működő megoldás pár légzési ciklus kihagyása, azaz a levegő visszatartása vagy papírzacskóba lélegzés, esetleg gyors vízivás, vagy jégdarab, száraz kenyérdarab lenyelése, illetve a térdek mellkashoz szorítása, mely a rekeszizmot ingerli. A megijesztés – ami régi, népi gyógymód a csuklás kezelésére - azért válik be, mert a csuklás ritmusától eltérő fázisban vált ki belégzést.

pici, vörös cica fehér ágyon néz

Miért csuklik a cica?

Csuklás bármikor előfordulhat a macskáknál is, egészséges állatok esetében ez teljesen normális jelenség. A csuklás pár másodperctől néhány percig is eltarthat, mielőtt hirtelen megszűnik. A cicák általában evés vagy ivás után csuklanak, különösen, ha igen gyorsan falták be az adagjukat, de társulhat izgatottsághoz, stresszhez, és megeshet, hogy a gyomorban levő szőrlabda irritálja a gyomrot.  

Egyes vélekedések szerint az izgalom potenciálisan növelheti a cica légzési sebességét, ez pedig stimulálhatja a rekeszizmot. Megfigyelhető, hogy a legtöbb kiscica idővel kinövi a csuklást, és felnőttként már igen ritkán csuklik.

Mi a teendő?

A csuklás normális és nem káros az állat egészségére, tehát igazából semmit nem kell tenni. Ám ha az állat huzamosabb ideje csuklik és valamit mégis szeretne tenni a gazdi, a legjobb, ha finoman nyugtatgatja. Fontos, hogy akármennyire is idegesítő vagy zavaró, ne beszéljen hangosan és ne szidja az állatot semmilyen módon. A csuklás egy normális testi funkció, amelyet a macska nem tud kontrollálni, ezért ne büntesse olyanért, ami nem az ő hibája.

pici vörös-fehér cica fekszik, mancsai alatt tollas pálca

Vannak persze egyéb módszerek is, hasonlatosan az embereknél alkalmazott praktikákhoz. Ezek a lehetőségek egyedenként eltérő hatékonysággal működnek.

  1. Víz: ahogy egyes embereknél, úgy a macskák esetében is megállíthatja a víz a csuklást. Ha rá tudja venni vízivásra, az segíthet.
  2. Megfelelő étrend: A gabonamentes vagy alacsony gabonatartalmú diéta beválhat egyes cicák esetében.
  3. Mozgás: A cica aktivitásának megváltoztatása néha megállíthatja a csuklást. Ha a macska éppen játszik és ugrál, csalogassa az ölébe egy kis megnyugtató simogatásra, míg ha éppen lustálkodik, próbálja meg játékra biztatni.
  4. Figyelemelterelés: Egy új játék ígérete vagy a cica mentális fókuszának megváltoztatása gyakran megállítja a csuklást.
  5. Az evés lassítása: Naponta három-négy alkalommal kínált kisebb mennyiségű eledel, vagy a táp ételadagló játékban való kínálása lelassítja az evés tempóját.
  6. Minta keresése: Figyelje meg, hogy mikor csuklik a macska, és keressen olyan mintát vagy befolyásoló tényezőt, amely csuklást okoz nála. Ha elkerülhető a kiváltó ok, tegyen meg mindent ennek érdekében.
  7. Tegyen a szőrlabda ellen: A hosszú szőrű macskák hajlamosak arra, hogy a gyomrukban szőrlabda alakuljon ki. Ugyanez a helyzet minden más cicánál is, amely folyamatosan és/vagy intenzíven mosakszik. Egyes vélemények szerint a gyomrot irritáló szőrlabda is okozhat csuklást, ezért (is) érdemes a cica szőrét rendszeresen kifésülni és átkefélni, valamint szőroldó pasztával, esetleg ilyen adalékot tartalmazó jutalomfalattal vagy táppal kínálni, etetni az állatot.

Ajánlott cikkek

Segítség! Véreset pisil a cicám!

Segítség! Véreset pisil a cicám!

Nemrégiben a cicánk az alomtálca mellett, konkrétan a zuhanytálcába pisilt, és ijedten láttuk, hogy a vizelete véres. Az állatorvos szerint szerencse a szerencsétlenségben, hogy rossz helyre ment, mert így legalább észrevettük a bajt és még időben fordult