Ha beteg a cica….

Egy beteg macska mindig szívettépő a gazdi számára. Hát még ha az utcán talál valaki egy apró kölyökmacskát, amelyik szenved, esetleg megment egy apróságot, és az hirtelen beteg lesz. De honnan lehet tudni, hogy az éppen vagy nemrégiben megmentett cica vajon beteg-e, és ha igen, miben tudja segíteni a gyógyulását?

Vajon beteg?

Egy cica nagyon gyorsan és sokféle okból lehet beteg. Ezen okok közé tartoznak a paraziták, az alacsony vércukorszint és a légúti fertőzések, hogy csak néhányat említsünk.

Annak a jele, hogy valamilyen betegség gyűrte le a kicsi állatot, lehet a letargia, a gyengeség, az étvágytalanság, ha nem akar játszani, vagy sokat alszik, esetleg hány, hasmenése van, látványosan fogy, nehezen mozog, és nem érdeklődik a társai vagy a gazdi iránt.

fehér cica oldalán fekve néz

A legtöbb betegség első jele az étvágy elvesztése. Ha több cica van a családban, nehéz lehet megállapítani, hogy melyik eszik és melyik nem. Érdemes ilyenkor egy kis konzervet kínálni annak a macskának, amelyiket betegnek véli, hiszen a finom, szaftos konzervet szinte minden cica szereti. Ha a csöpp állat nem reagál erre a finomságra, az biztos jele annak, hogy beteg.  

A levertség is gyakori tünet. Mit kell figyelni? Hiszen egy kicsi macska még sokat alszik, nem? Nos, a levert cica lassabban reagál, nem akar játszani, és a szokásosnál is jóval többet alszik.

Bizony, egy apró macska hihetetlen gyorsasággal képes csúnyán megbetegedni. Ennek egyik oka, hogy a macskák ösztönösen elrejtik gyengeségüket és fájdalmukat, így komoly kihívás észrevenni, hogy valami nincs velük rendben. Ráadásul kölyökmacskák esetében nem ritka, hogy a betegség hihetetlen gyorsasággal hatalmasodik el rajtuk, reggel még játszanak, esznek, isznak, és alig pár órával később már az állatorvos küzd értük.

Éppen ezért, ha úgy érzi, azt gondolja, hogy kedvence beteg, érdemes azonnal állatorvoshoz fordulni. Sokkal jobb akár potyára menni, és megnyugodva hazatérni, mintsem nem elvinni, amikor szükséges.

két cirmos és egy fekete kölyökmacska szalmán

A beteg cica etetése

A cica életkorától és állapotától függően kell megtervezni az étrendet. Ha még nagyon picike, akkor tejpótló tápszer a menü, ha kicsivel nagyobb, akkor valamilyen kiváló minőségű konzerv vagy száraz cicatáp lehet az eledel. Ne felejtsen el mindig sok, friss, tiszta vizet kínálni egy tiszta edényben. Érdemes több helyen is letenni vizes tálakat, hátha ez ösztönzi az ivásra az állatot.

Amikor egy macska rosszul érzi magát és letargikus, kihívást jelenthet rávenni, hogy egyen. Ha a cica nagyon picike (4 hetesnél fiatalabb), megpróbálhatja tejpótló termékkel cumisüvegből etetni, a kicsivel idősebb kölyköket vagy fiatal macskákat finom konzervvel lehet csalogatni az evésre.

4 hetes korig: Ebben a fiatal korban sok cica még nem tud rendes táplálékot enni, ezért tejpótló tápszert kell kínálni neki, mégpedig cumisüvegből, vagy ha már nagyobbacska, tálkából. Soha ne adjon a kölyökmacskának tehéntejet, mert az laktózt tartalmaz, amelyet sok macska nem tud megemészteni, így hasmenést okozhat. Egy beteg cicának egy hasmenés az, ami a legkevésbé sem hiányzik.

Melegítse a tejet, de vigyázzon, ne legyen forró, majd helyezze egy kifejezetten kisállatoknak gyártott cumisüvegbe, és fordítsa az üveget fejjel lefelé. A tejnek finoman ki kell csöpögnie, amikor megnyomja a flakont. Ha nem csöpög, érdemes egy tűvel kissé megnagyobbítani a lyukat.

A kiscicának 2-4 óránként kínálja a felmelegített tejet, ehhez az a szabály, hogy minél fiatalabb a cica, annál gyakrabban kell etetni. Ne nyomja az üveget a kölyök szájába, és ne erőltesse bele a tejet, mert ez aspirációt (a tej belélegzését a tüdőbe) és tüdőgyulladást okozhat.

4-6 hetes korban: A legtöbb cica ebben a korban már kiválóan falatozza a  félnedves eledelt. Ezt készítse úgy, hogy valamilyen kölyökmacskának való, szuper prémium száraztápot törjön apróra vagy darálja le, és keverje el tejpótló tápszerrel. Minél fiatalabb a macska, annál több folyadékot kell tartalmaznia ennek a keveréknek.

Persze az, hogy mit ehet ilyenkor a kicsi cica, függ attól is, hogy mikor történt meg az elválasztása, milyen jellegű eledellel találkozott korábban. Ha utcáról mentett kisállat, akkor sajnos nem sok információ van. A 6 hetes cicáknak valószínűleg nem okoz problémát, ha többnyire szilárd táplálékot kapnak, míg azok, amelyek alig 4-5 hetesek, és még soha nem láttak szilárd tápot, kevésbé hajlandók azt megenni.

7 hetesnél idősebb kiscicák: Ebben a korban a cica szervezete már könnyen kezeli a konzerv- vagy szárazeledelt. A beteg cica evésre való ösztönzése ilyenkor legjobban konzerv kínálásával valósítható meg.

két cica egymással szemben, az egyik felfelé néz

Ha a konzerv tápot egy pár másodpercig mikrohullámú sütőben melegíti, akkor kiválthatja azokat az aromákat, amelyek vonzóak lehetnek egy beteg cica számára is.

Győződjön meg róla, hogy a cica orra tiszta; mivel egyes légúti fertőzésekben szenvedő macskák nem érzik az étel szagát, és emiatt utasítják el a finomságokat.

Megpróbálhat kisebb adagokkal történő, de gyakoribb etetést is, hátha így elfogy a szükséges adag. Egy másik lehetőség, hogy segítsen a beteg cicának enni, ha egy kis tonhal- vagy csirkehúskonzervet kínál, mivel ezek aromája kifejezetten vonzó a macskák számára, főleg, ha a konzerv levét is rajta hagyja.

Ha nagyon beteg a cica, akkor lehet, hogy kézzel kell etetnie. Esetenként, ha egy nagyon apró mennyiségű konzervet tesz az orrára vagy a szájába, az ösztönzően hat az állatra, de a konzervtápot össze lehet pépesíteni egy villa segítségével, esetleg – ha szükséges – egy kis víz hozzáadásával, hogy az felszívható legyen egy fecskendőbe, és azzal a kis állat szájába lehessen nyomni.

Egyéb ötletek:

  • A víz megnyugtatja az irritált gyomrot és serkenti az étvágyat. Minél több vizes tálka legyen, ezek mindig legyenek megtöltve, ha szükséges, tegyen jégkockát a tálkákba, vagy használjon macska szökőkutat – ezek mind ösztönzik az ivást. Sok macska kifejezetten szeret csapból inni, pontosabban a csapból folyó vizet lefetyelni. Ha nagyon nem akar inni a kicsi állat, egy kanálka tonhal lé a vízben máris ösztönzően hathat.
  • Ne etesse túl a cicát, ha végre elkezd enni. Lehet, hogy megeszi az egész tálkányi ételt, de nagy eséllyel ki is hányja, hiszen megterheli a gyomrát. Ha úgy látja, kedvére való az étel és örömmel falatozik, inkább egy kis adagot adjon, és ha egy órán belül nem hányja ki, kínálja meg ismét.
  • Meg lehet próbálkoni egy kis mennyiségű csirkeízű vagy más hús alapú bébiétel kínálásával is, hátha az evésre csábítja a cicát. Győződjön meg róla, hogy nem tartalmaz hagymát vagy fokhagymát a bébiétel, mert azokat semmiképp sem szabad a macskának, főleg a beteg cicának adni.
  • Ha a beteg cica elkezd enni, fokozatosan szoktassa vissza a megszokott macskaeledelhez, erre mindenképp szánjon egy-két napot. Először keverjen be egy keveset a macska szokásos táplálékából a diétához használt eledelbe, és így kínálja az egyik étkezésnél. Ezután készítsen fele-fele arányú keveréket a következőhöz, majd ¾ - ¼ arányt kínáljon. A negyedik étkezésnél már visszatérhetnek a megszokott táplálékhoz. Ha a cica bármikor abbahagyja az evést, mindenképp vigye el az állatorvoshoz.

Különösen ügyeljen a cicára, amíg beteg, és ne engedje, hogy kimenjen a szabadba, amíg teljesen jól nem érzi magát.

Az otthoni ápolás

Egy beteg cica gondozása igazi kihívás lehet, hiszen a kicsi állat sok figyelmet igényel. Ha még nagyon picike a cica, lehet, hogy nem tudja szabályozni a testhőmérsékletét, de megeshet, hogy a székletürítéshez is segítségre van szüksége.  Életkortól függően sok dologgal tudja segíteni a gazdi a kis beteg gyógyulását.

  • 6 hetes kor alatt: Az újszülött és nagyon apró kismacska jelenti a legnagyobb kihívást. Ezek a nagyon kicsike lények még képtelenek magukban túlélni, nem csak az evésben, de a teshőmérsékletük szabályozásában és az ürítésben is segítségre van szükségük. A beteg kiscica ápolásához szükség van tejpótló tápszerre, cumisüvegre, vattapamacsokra, sok törülközőre, melegítőpárnára vagy infralámpára. A kicsi macskák hajlamosak a meleget keresni, ha szükséges, a hőforrás felé kúsznak. Ebben a korban a kismacska még kényelmesen elvan egy közepes méretű kartondobozban, amelynek alján törülköző van. Ha elfér a dobozban, a törülköző alá tudja tenni a fűtőpárnát, vagy egyik sarka fölé lehet lógatni az infralámpát. Minden etetés után stimulálni kell a kicsit, hogy tudjon üríteni. Ehhez egy vattapamacsot be kell nedvesíteni langyos vízzel, és alaposan megtisztogatni a nemi szervek és a végbél környékét. Érdemes megkérni az állatorvost, mutassa meg, hogyan végezze el ezt a feladatot.
  • 6 hetes és 6 hónapos kor között: Ebben a korban már nem fér el a cica a kis kartondobozban, így érdemes egy nagyobb ládát vagy akár fedett mobil kennelt beszerzeni. A nagyobb hely bizony szükséges, hogy folyamatosan szemmel tarthassa a kicsi állatot, és a takarítás sem egyszerű feladat, ugyanis egy beteg kiscica hihetetelen mennyiségű vizeletet, székletet és akár hányadékot is tud produkálni. Tartsa tisztán és szárazon a területet, és tegyen be egy kisebb alomtálat, amit egyrészt a cica meg tud tanulni használni, másrészt könnyen elérhető és gyakran takarítható.
  • 6 hónapos és egyéves kor között: A kiscicákat ebben a korban már fiatal felnőtt macskaként kezelik, de fiatalabb társaikhoz hasonlóan őket is be kell zárni, amikor betegek, hogy így könnyebben figyelemmel kísérhetők és gondozhatók legyenek. Ellátásuk nagy része tüneteik súlyosságától és betegségüktől függ. A legfontosabb a helyük és az alom tisztán tartása, a testhőmérséklet figyelése, és szükség esetén a szükséges meleg biztosítása. A fentiekben részletezett etetési ötletekkel ösztönözheti a cicát evésre és ivásra.

Ajánlott cikkek

Segítség! Véreset pisil a cicám!

Segítség! Véreset pisil a cicám!

Nemrégiben a cicánk az alomtálca mellett, konkrétan a zuhanytálcába pisilt, és ijedten láttuk, hogy a vizelete véres. Az állatorvos szerint szerencse a szerencsétlenségben, hogy rossz helyre ment, mert így legalább észrevettük a bajt és még időben fordult