Téli háj a cicán

Remélhetőleg minden gazdi tudja, hogy ha cicája egészséges súlyban van, akkor nem csak boldogabb, mozgékonyabb, játékosabb, de hosszabb életű is lesz. Sajnos azonban az elhízás igen gyakori a macskáknál is, márpedig a normális testsúlynál akár 20 %-kal, vagy még többel nagyobb testtömeg már komoly egészségügyi kockázatot hordoz magában.

De miért olyan fontos az ideális súly?

Az elhízás az életminőség romlásához vezethet. A túlsúlyos macskák gyakran kevésbé energikusak, kevésbé játékosak és sokkal inkább letargikusabbak. Ráadásul a túlsúly számos súlyos egészségügyi állapot kialakulásának felelőse. Ilyenek lehetnek például:

  • Ízületi gyulladás (a megnövekedett súly túlzottan megterhelheti az ízületeket, inakat és szalagokat).
  • Húgyúti betegségek
  • Vesebetegség
  • Szívbetegségek
  • Krónikus gyulladások
  • Magas vérnyomás
  • Cukorbetegség (mivel a szervezet inzulinszükséglete meghaladja a szervezet inzulintermelési vagy felhasználási képességét)
  • Nehézlégzés (a mellkason és a hason lerakódott zsír korlátozhatja a tüdő tágulását)
  • Csökkent immunitás
  • Székrekedés és puffadás
  • Bőrfertőzések
  • Egyes daganatos megbetegedések is összefüggésbe hozhatóak az elhízással

dagi trikolór cica fekszik a kavicsokonAz elhízás okai

Akárcsak az emberek esetében, a macskáknál is számos oka lehet az elhízásnak. Az ok nem mindig olyan egyszerű, mint a túletetés. Mielőtt fogyókurába kezdene a cicával, érdemes az állatorvossal megvitatni, milyen egészségügyi kockázatokkal jár kedvence számára a túlsúly.

És hogy melyek a leggyakoribb okok az elhízás mögött? Nos, íme néhány, a teljesség igénye nélkül.

  • túletetés
  • genetika
  • alacsony aktivitási szint, mozgáshiány
  • ivartalanítás
  • egészségtelen táplálkozási szokások
  • pajzsmirigy betegség
  • egyes gyógyszerek
  • Cushing betegség
  • Ccukorbetegség
  • stressz
  • fájdalom

túsúlyos szürke cica ül

A sikeres fogyókúra

A súlycsökkentő program jóval bonyolultabb annál, mintsem hogy kevesebb ételt kell kapjon a cica. Sőt, ennél sokkal összetettebb, ezért nem árt előzetesen az állatorvossal konzultálni.

Az a súlycsökkentő program, amely biztonságos és egészséges a cica számára, nem gyors és bizony, sok türelemet, kitartást és odafigyelést igényel, valamint sok változtatással jár, úgy a napi rutinban, mint a család életében.

1. Az egészségügyi problémák kizárása

Ahhoz, hogy jól működő tervet lehessen összeállítani, legelőször is ki kell zárni, hogy valamilyen egészségügyi probléma okozza a túlsúlyt. Amennyiben ez a helyzet, és sajnos betegség okozza a túlsúlyt, csak az állatorvos tud segíteni, alapos kivizsgálással és a kezelési terv összeállításával.

2. A doki tanácsai

Nem vette észre, hogy dagi a cica? Nos, akkor ne sértődjön meg, ha az éves állatorvosi ellenőrzésen a doki ezt megjegyzi. Nem bántásból mondja, nem gúnyolódik, hanem segíteni szeretne a tanácsaival, melyeket érdemes megfogadni.

Ha a macska súlygyarapodásának nincs nyilvánvaló oka, az állatorvos általában általános súlycsökkentést javasol, amelyet fokozatosan kell bevezeteni és alkalmazni. Szélsőséges esetekben speciális, vényköteles súlycsökkentő diétát is ajánlhat, de minden esetben ajánlott a szoros kontroll, nem csak a súly alakulása, de az állat általános egészségi állapotának ellenőrzése miatt is.

3. Mit egyen a macska?

Zavarba ejtően nagy a kínálat macskatápokból, és bizony, nem mindegyik üti meg az elvárható minőséget. Van, amelyik hozzáadott cukrot tartalmaz, más túlzottan magas fehérjetartalommal bír, esetleg mesterséges színezőanyagok vagy egyéb, nem túl egészséges összetevők vannak benne. Éppen ezért mindig érdemes átvolvasni a tápok címkéjét.

A konzervtápok kalóriatartalma alacsonyabb, mint a száraztápoké, sok vizet tartalmaznak, a macska könnyebben emészti ezeket, és általában az ízüket is jobban kedveli. Ezen okok miatt opció lehet a száraztáp konzerveledelre váltása, ha súlycsökkenést akar elérni.

Lehet vásárolni recept nélkül is kapható diétás eledeleket, de azt tudni kell, hogy ezek etetése mellett is szükséges az adagok szoros kontrollja, és maga a tápváltás nem elegendő az ideális súly eléréséhez.

Tehát ha a cica kissé túlsúlyos, mindenképpen ellenőrizze, megfelelő-e az a táp, amit eddig evett, és esetleg váltson másikra, természetesen lassan és fokozatosan.

4. Jó barát a mérleg

A túlsúly gyakori oka nem más, mint a túletetés. Szinte minden háztartásban található konyhai mérleg, de a tápokhoz is lehet kapni mérőpoharat, ezekkel pontosan kimérhető azt eledel címkéjén található ideális mennyiség.

Nem szabad hagyni, hogy a macska akkor egyen, amikor kedve tartja, azaz a szabad etetés nem jó megoldás elhízott állatok fogyókúrája esetén, akármennyire kényelmes is a gazdinak. Tehát rakja el a korábban mindig a macska előtt levő száraz tápszemeket és kezdje el napirend szerint etetni.

Ha napirendje nem engedi, hogy mindig otthon legyen az etetési időpontokban, szerezzen be időzíthető etető tálat, amely a kívánt időpontban nyílik ki.

Amennyiben több cica él együtt, érdemes külön etetőhelyeket kialakítani a számukra, mert a legtöbb macska nem rajong a közös étkezésekért, és a fogyókúrára fogott, éhes állat bizony garázdálkodni fog majd, hogy némi plusz adaghoz jusson.

túlsúlyos macska a hátán fekszik a fűben

5. A játék is fogyaszt

A minőségi és ellenőrzött mennyiségű táplálék mellett nagy szerepe van a fogyókúrában a mozgásnak is, melyet akkor is ösztönözni kell – sőt, különösen akkor kell -, ha a cica nem jár ki a szabadba.

A cicák veleszületett vadászösztönére alapozva a legtöbb játék igazi móka, és kiváló mozgási lehetőség az állat számára, mely kölyökkorától kezdve kiemelten fontos, mentális és fizikai fejlődése szempontjából is.

Érdemes tehát a napirendbe két-három játékidőt beiktatni. Nem kell órákig tartó játékra gondolni, de egy kis közös játék egy tollas pálcával, egy lézerfénnyel, vagy más egyéb, üldözhető és vadászható játékkal kiváló mentális és fizikai stimuláció. A lényeg, hogy a játék végén a cica elkaphassa a zsákmányt, hiszen ekkor érzi magát boldog és sikeres vadásznak.

6. Puzzle játékok és etetők

Azok a puzzle játékok, melyekbe az eledel tölthető, és a cicának meg kell küzdenie, hogy hozzájusson a falatokhoz, kiválóak a fogyókúrás program során, hiszen lassítják az evés ütemét, mozgásra ösztönzik az állatot, ráadásul elűzik az unalmát is. Rengeteg ilyen típusú játék kapható, csak ki kell választani a megfelelőt, vagy akár otthon is készíthet a gazdi egyet.

  • Papírzacskó: tegyen macskamentát, macskamentával töltött játékot és tápot egy papírzacskóba. Hagyja, hogy a cica megvívjon a zacskóval a tartalmáért. Egy papírtasak mindig jó búvóhely és kiváló játék is, hiszen zörög, csörög.
  • Vécépapír guriga: hajtsa be az üres vécépapír guriga végeit, vágjon rajta pár lyukat. Ezek után tegyen bele pár szem, lehetőleg alacsony kalóriatartalmú jutalomfalatot. Eleinte érdemes nagyobb lyukakat vágni, később, ahogy már ügyesebben játszik a cica, a kisebb lyukakon is ki tudja szedni a szemeket. Persze gyakorta cserélni kell a papírgurigát, de szerencsére minden háztartásban sok vécépapír vagy papírtörlő guriga akad.
  • Vizes flakon: Távolítsa el az üres ásványvizes flakonról a papírt, vágjon rajta pár – eleinte nagyobb – lyukat, majd töltse meg jutalomfalattal. A kupakot kezdetben jobb levenni, később, ha már ügyes a cica, akár rajta is hagyhatja.

7. Kövesse a változásokat

Amikor az ember fogyókúrába kezd, akkor felírja egy füzetbe, mikor, miből és mennyit evett, hogyan és mit sportolt, stb. Tehát naplót vezet, melyben nyomon tudja követni nem csak súlya alakulását, de az ennek érdekében megtett intézkedéseket is.

Persze mindig vannak olyan időszakok, amikor úgy tűnik, megállt a fogyás, nem változik a súly, ám ez teljesen normális.  Ideális esetben a cica minimum 20, maximum 40 dekát fogy egy hónapban, de mivel minden macska más és más, előfordulhat ennél lassabb vagy gyorsabb ütemű súlycsökkenés is.

8. Maradjon erős…

…és ne engedjen a koldulásnak, könyörgésnek. A változtatásoknak fokozatosnak kell lenniük, hogy az állat nagyobb stressz nélkül megszokja azokat. Ám vannak cicák, amelyek már a legkisebb változásra is éles nyávogással reagálnak, mások morognak és minden módon megpróbálják felhívni a gazdi figyelmét. Ilyenkor esdekelnek némi ételért, hiszen hiányzik nekik az a kevés is, amivel csökkent az adagjuk. Ne lágyuljon el, ne engedjen a koldulásnak. Ha megfelelően követi a fogyókúrás programot, a cica elegendő friss vízhez jut, és nincsenek mögöttes egészségügyi problémák, előbb-utóbb megszokja az új étrendet. Amikor elgyengülne és engedne a könyörgésének, jusson eszébe, mindezt azért teszi, hogy javítsa macskája egészségét és életminőségét, hogy kedvence még sok-sok éven át boldog életet élhessen a családban.

Ajánlott cikkek

Segítség! Véreset pisil a cicám!

Segítség! Véreset pisil a cicám!

Nemrégiben a cicánk az alomtálca mellett, konkrétan a zuhanytálcába pisilt, és ijedten láttuk, hogy a vizelete véres. Az állatorvos szerint szerencse a szerencsétlenségben, hogy rossz helyre ment, mert így legalább észrevettük a bajt és még időben fordult