Segítség! Véreset pisil a cicám!

Nemrégiben a cicánk az alomtálca mellett, konkrétan a zuhanytálcába pisilt, és ijedten láttuk, hogy a vizelete véres. Az állatorvos szerint szerencse a szerencsétlenségben, hogy rossz helyre ment, mert így legalább észrevettük a bajt és még időben fordultunk hozzá.

Az alomanyag gyorsan magába szívja a vizeletet, így ott nem láttuk volna meg, hogy valami nincs rendben. De vajon mi lehet az oka a véres vizeletnek?

Milyen színű a macskapisi?

Oké, azt tudjuk, hogy a macska vizelete igencsak kellemetlen, szúrós szagú. De milyen a színe? Nos, ha a cica teljesen egészséges, akkor a vizelete sárga. Lehet halvány, egész világos színű vagy borostyánsárga, de a lényeg, hogy teljesen tiszta.

A zavaros, narancssárga vagy vöröses vizelet azt jelzi, hogy vér van benne.

Mi az a hematuria?

A hematuria orvosi kifejezés arra, ha vér jelenik meg a vizeletben. Esetenként ez könnyen észrevehető, például ha a cica az alom mellett végzi a dolgát és látszik, hogy a cicapisi igen sötét vagy vöröses színű. Máskor azonban csak igen kis mennyiségű vér van a vizeletben, ami csak mikroszkóp alatt észrevehető.

cica hátán fekve napozik

A tünetek

A véres vizelet gyakorta jár együtt más tünetekkel, melyek közül jó pár „csak” a cica viselkedésében jelentkezik:

  • Vizeletürítés az alomtál mellett
  • Megszokottnál gyakoribb vagy ritkább vizelés
  • A vizelet mennyiségének változása
  • Nyávogás vizelés közben
  • A vizelet színének és szagának megváltozása
  • A genitáliák gyakoribb nyalogatása, tisztogatása

Mi okozza?

A véres vizeletnek három gyakori oka van: húgyúti fertőzés, kristályok a vizeletben és hólyaggyulladás. A konkrét ok meghatározásához mindenképpen állatorvosi vizsgálatra és ennek keretében vizeletmintára lehet szükség, melyet az orvos mikroszkóppal megvizsgál.

Húgyúti fertőzés

A húgyúti fertőzés egy macska (vagy akár ember) hólyagjában, veséjében, húgycsövében, vagy a vesék és a hólyag közötti összekötő csövekben fellépő fertőzés. A fertőzés korlátozódhat a hólyagra, vagy súlyosabb esetekben az egyik vagy mindkét vesét is érintheti. Attól függően, hogy a fertőzés csak a húgycsövet, vagy húgyhólyagot érinti, esetleg magasabb képleteket is - mint a vesemedencét - különböztetünk meg alsó vagy felső húgyúti fertőzést.

Ha a cicának húgyúti fertőzése van, a következőket tapasztalhatja:

  • Látható vér a vizeletben
  • Súlyvesztés
  • Az étvágy csökkenése
  • Állandó szomjúságérzet
  • Gyakori vizelés
  • Vizelési kényszer eredmény nélkül

Kezelés: Szerencsére a bakteriális eredetű húgyúti fertőzések általában megfelelő antibiotikum kezeléssel hatékonyan orvosolhatók, bár tény, hogy vesefertőzés esetén az antibiotikumokat legalább négy-hat hétig kell beadni.

cica a hátán fekve alszik

Kristályok a vizeletben

Fiatalabb cicák esetében a véres vizelet hátterében gyakorta kristályuria áll. De ez mit is jelent a húgykövesség, a húgykristályok? A kristályok akkor jelennek meg a vizeletben, ha az telített ásványi anyagokkal, ionokkal. A húgykő a húgyhólyagban jelen lévő kristályok összetapadt halmaza. Ezek a kristályok összeállt kövek vagy „csak” homok formájában okozhatnak tüneteket.

Elzáródott húgycső: Elsősorban kandúr macskáknál a kristályok esetenként a húgycső elzáródását okozhatják. Mivel a kandúrok pénisze csontot is tartalmaz, húgykövesség esetén a húgykövek elakadása a húgycső ezen szakaszán a legvalószínűbb. Ha nem tudnak vizelni az elzáródott húgycsövön keresztül, olyan veszélyhelyzet áll fenn, amely orvosi beavatkozás hiányában gyorsan veseelégtelenséghez, sőt, akár 48-72 órán belüli halálhoz is vezethet.

Húgykövek: Ilyenkor a vizeletben található ásványi kristályok (általában kalcium-oxalát vagy struvit) köveket alkotnak, de a húgycső nem záródik el. Ezek a kövek megjelenhetnek a vesékben, a húgyvezetében vagy a hólyagban. Az észlelhető tünetek lehetnek véres vizelet és krónikus vagy visszatérő húgyúti fertőzés.

Kezelés: Szerencsére a speciális diéták segíthetnek a kristályosodás és a húgykövesség kezelésében. Néhány kőtípus, mint például a struvit, speciális táp etetésével - mely kellően magas nátrium tartalmú, ami megnövekedett vízfelvételt okoz és így hígul a képződő vizelet - feloldható. Ez a fajta diéta csökkenti a vizeletben megjelenő ásványi anyagok koncentrációját, és savanyítja a vizeletet. Az ammónium-urát és a cisztin kövek szintén feloldhatóak megfelelő tápetetéssel, ám ez esetben olyan tápra van szükség, mely lúgossá teszi a vizeletet.

Cystitis, azaz húgyhólyag gyulladás

A véres vizelet harmadik és leggyakoribb oka a hólyaggyulladás, amely a hólyag és a húgyúti rendszer gyulladását okozza. A tünetek a következők lehetnek:

  • Véres vizelet
  • Gyakori vizeletürítés
  • Vizelési kényszer eredmény nélkül
  • Nyávogás vizeletürítés közben

Kezelés: A diagnózishoz szükség a húgyúti kövesség és a húgyúti fertőzés kizárása, a vizelet mikroszkóppos és laboratóriumi vizsgálata, esetenként pedig akár röntgen és/vagy ultrahang vizsgálat. Az étrend megváltoztatásával kifejezetten jól kezelhető a probléma, különösen a konzerv eledel növelésével, hogy növelje a macska hidratáltságát, ezáltal pedig csökkenjen a vizelet koncentrációja. A fájdalomcsillapítás fontos része lehet a cystitis kezelésének. Ezenkívül a cica környezetének gazdagítása (több játék, kevesebb stressz) segíthet csökkenteni a hólyaghurut okozta fájdalmas és véres vizelési epizódok gyakoriságát.

cica hasán fekve néz

Egyéb okok

Bár ritka, a hematuria más problémák tünete is lehet, ezért fontos, hogy mielőbb felkeresse az állatorvost, ha vért lát a cica vizeletében. A húgyúti fertőzéseken, húgykövességen és hólyaghuruton kívül a véres vizelet számos egyéb betegség jele lehet, beleértve:

  • Pandora szindróma: A Pandora-szindrómának egyetlen oka nincs, igazi Pandora szelencéje. A  kiváltó okok több tényezőnek köszönhetők, melyek lehetnek hormonális vagy hólyag-rendellenességek, elhízás, környezeti stressz, negatív tapasztalatok vagy súlyos stresszes trauma, más macskákkal való együttélés, fertőzések, húgykövesség, stb.
  • Bakterális fertőzés
  • Húgyhólyag daganatos betegsége
  • Fiatal macskáknál anatómiai rendellenesség
  • Húgycsőelzáródás
  • Cukorbetegség
  • Pajzsmirigy megbetegedése (túlműködés)
  • Székrekedés
  • Daganatok
  • Sérülések

A diagnózis

Ahhoz, hogy az állatorvos minél alaposabban meg tudja vizsgálni a cicát, információkra lesz szüksége. Fontosak a kórelőzmények, ezért ezeket ellenőrzi a számítógépben, vagy ha nem ő a macska állandó kezelőorvosa, akkor kérdéseket tesz fel korábbi betegségeiről. Mindenképp el kell neki mondani a jelenlegi problémákat, azaz milyen fizikai és viselkedésbeli változásokat észlelt kedvencénél, és azok mikor kezdődtek. Ezután az orvos áttapintja és megvizsgálja az állatot, majd vért vesz tőle, és igyekszik vizeletet gyűjteni. Ezeket laboratóriumi vizsgálatra küldi. Ha szükséges, akkor ultrahang és/vagy röntgen vizsgálatot is végez.

Ajánlott cikkek