E-mail: pet4you@pet4you.hu

Peterbald

Peterbald

Származási hely:Oroszország
Súly:kandúr 4.00-5.00 kg
nőstény 3.00-4.00 kg
Szőrzet:Teljesen vagy részben szőrtelen. A bőr rugalmas, puha, ráncos.
Szín:A szőrrel bíró egyedeknél minden szín és kombináció megengedett, még a sziámi rajzolat is.
Testméret:Közepes macska
Szőrápolási igény:Kozmetikát igényel
Állat kompatibilitás:Könnyen elfogad más kedvenceket
Gyerek kompatibilitás:Jól viseli a gyerekeket
Családdal való kompabilitás:Ragaszkodik a családjához, otthonához
Szőrhullás:Nem hullik a szőre
Játékosság:Szeret játszani
Intelligencia:Nagyon intelligens

Leírás

Hűséges, szeretetteli, szociális, intelligens fajta. Különleges kinézete jó tulajdonságait fokozza.

Eredet és történet

Nagyjából 1988-ra tehető, hogy egy szokatlan küllemű macskafajta jelent meg Oroszországban, a Don folyó melletti Rosztov városában. Az új, szokatlan macskát, mint a szőrtelen macskák egy domináns mutációját mutatták be, eleinte Don Szfinx-nek nevezték. Rövid időn belül az első példányok Európába kerültek, de ezzel kezdetét vette a genetikai jellegű kérdések áradata is. Az almokban ugyanis olyan kismacskák születtek, melyek nem voltak szőrtelenek, ugyanakkor nem bírtak a jellegzetes macskabundával sem. Később, a fejlődésük során néhány kismacska ezek közül produkálta a szőrtelenséget, ám mások nem. Sok más kérdés is felmerült, közülük néhány a mai napig megválaszolatlan. Különösen az érdekelte a tenyésztőket, hogy csak egyetlen gén, vagy több okozza a szőrtelenséget a fajtánál. Tudni akarták, melyek okozzák a szőrtelenséget, és melyek a szőrvesztést, mely a szőrrel született, később kopasszá váló kölyköknél volt megfigyelhető.

Miközben a kérdések feltevésével és megválaszolásával voltak elfoglalva, az új fajta Szent Pétervárra került. 1993-ban egy rövidszőrű orientálist, név szerint Radma von Jagerhof-ot párosították egy Don Szfinx macskával, Afinguen Myth-tel. A kölyköket „kísérleti” fajtaként regisztrálták, egyikük – Nocture Iz Murino – lett a peterbald fajta alapítója. Napjaink peterbald macskáinak vérvonalában a neve megtalálható. Az International Cat Association 2005-ben fogadta el a fajtát, mely még napjainkban is igen ritka és nagyon kedvelt.

Személyiség

Ez a fajta leginkább arról ismert, hogy kutyaszerű hűséggel ragaszkodik gazdájához. Erősen ragaszkodó, szeretetteljes, szociális fajta, képes naphosszat követni gazdáját szerte a házban, csak hogy a lehető legközelebb lehessen hozzá. Áhítja a figyelmet, kiköveteli, hogy foglalkozzanak vele. Alig várja, hogy gazdája hazaérkezzen, már az ajtóban üdvözli. Kifejezetten kommunikatív, ráadásul elég hangosan „beszélget” a hőn szeretett emberrel.

A peterbald kifejezetten társaságkedvelő, barátságos, kíváncsi, bizalommal teli és játékos. Igen jól kijön más macskákkal, de egyéb állatokkal is. Jól elvan a gyerekekkel, kíváncsian ismerkedik és barátkozik idegenekkel is.

Küllem és ápolási szükségletek

A peterbald teste robusztus, hosszú és izmos, ám mégis kecses. a nyak karcsú és hosszú, egyenesen tartott. Lábai hosszúak és erőteljesek,  finom csontozatúak, a mancsok oválisak. A farok hosszú, gyakorta ostorszerűnek jellemzik.

A fajta egyedei jellemzően szőrtelenek, ám néhány példánynak rövid, bolyhos szőre van, mely tapintásra a kasmírra hasonlít. Szintén jellegzetes a mandula formájú szem és a nagy, az arc vonalát követő, felálló fül, melytől kissé denevérszerű a macska megjelenése. Mindkét jellegzetesség a rövidszőrű orientális macskák öröksége a peterbald részére. A test hosszú és karcsú, a fej fordított háromszög formájú. Mivel a fajta szőrtelen, érdekes jellegzetessége, hogy a bőre testszerte redőzött (ráncos).

Bár a fajta legfőbb jellegzetessége a szőrtelenség, előfordulhatnak különféle szőr-textúrájú egyedek is. A szőrzet lehet chamois, velour, brush, és straight. A szülők genetikájától függően a peterbald utódok lehetnek teljesen szőrtelenek, vagy akár teljes, egyenes szőrrel bírók is. A kölyökmacskák szőrzete a növekedéssel változik, előfordul, hogy a szőrrel született kiscica kopasz lesz, vagy épp ellenkezőleg, két éves korára szőre nő.

A teljesen kopasz macskák valóban szőrtelenek, még szempillájuk és bajszuk sincs. A flock rendelkezhet maximum 2 mm szőrrel, a test teljes felület. A brush peterbald testét több, mint 2 mm szőr fedheti , főleg a háton és a nyaki részen.

Mivel a peterbald szőrtelen fajta, szőrápolás helyett elsősorban bőrápolásról beszélhetünk. A bőr rendszeres ápolása elengedhetetlen az állat egészsége szempontjából. Például ha kiviszi magával kedvencét a szabadba, mindenképp be kell kenni fényvédő kenőccsel a nap ártalmai ellen, de óvni kell a hideg ellen is, hiszen nincs hővédő szőrrétege.

Ezt a fajtát heti rendszerességgel fürdetni kell, mivel a bőrön felhalmozódó felesleges olaj magához vonzza a szennyeződéseket., ennek eredménye pedig nem csak kellemetlen szag, és a bőr kellemetlen, érdes tapintása, de zavaró viszketés is lehet.

Mozgás

Játékos, eleven fajta, mely képes akár egész nap követni gazdáját a lakásban. Kíváncsi, igazi felfedező jellem, éppen ezért a lehető legkülönbözőbb helyeken fellelhető a lakásban, hiszen mindent fel kell fedezni és meg kell ismerni, akár újra és újra.

Más macskákkal és kutyákkal is jól kijön, sőt, képes velük játszani is, ahogy a család gyermek tagjaival is. Ha nem foglalkoznak vele eleget, akkor elégedetlenségét hangos nyávogással jelzi. Amúgy is igen kommunikatív, ám ilyenkor ez fokozottan érzékelhető.

Egészség

Élettartam: 12-15 év.

Mivel a fajta viszonylag új, nincs adat jellegzetes vagy gyakori, genetikai eredetű betegségekről.  Ezzel együtt a szőr – pontosabban bőr- ápolása kiemelten fontos e fajta általános egészségének megőrzéséhez.

Nevelés

Barátságos, ragaszkodó és alapvetően nyugodt természetű. Mivel rendszeresen kell fürdetni, ehhez már kölyökkorban hozzá kell szoktatni. Ugyanígy fontos szocializációja más állatokkal, melyeket bár kifejezetten jól tolerál, nem árt, ha fokozatosan, nyugodt körülmények között zajlik az összeismertetés.

Etetés