E-mail: pet4you@pet4you.hu

Devon rex

Devon rex

Származási hely:Nagy Britannia
Súly:kandúr 2.20-4.50 kg
nőstény 2.20-4.50 kg
Szőrzet:Rövid és göndör.
Szín:Minden szín és mintázat előfordul. Fehér, kék, fekete, krém, vörös, barna, platina, őzszín, csokoládé, gesztenye, fahéj, levendula, pezsgőszín.
Testméret:Közepes macska
Szőrápolási igény:Kozmetikát igényel
Állat kompatibilitás:Könnyen elfogad más kedvenceket
Gyerek kompatibilitás:Szereti a gyerekeket
Családdal való kompabilitás:Ragaszkodik a családjához, otthonához
Szőrhullás:Nem hullik a szőre
Játékosság:Szeret játszani
Intelligencia:Intelligens

Leírás

Közepes méretű macska. Megjelenése fülei és szemei miatt manószerű. Igazi ugróbajnok.

Eredet és történet

Amikor először jelentek meg cornish rex macskák az angliai kiállításokon, igen ritkának, igazi különlegességnek számítottak. Az újságok tele voltak a képeikkel. Beryl Cox, aki Devon-ban élt, meglátott egy képet az egyik újságban, és felfigyelt a cikkre, mert egy régi bánya közelében élt, ahol egész kolónia göndör szőrű macska élt. Cox-nak is volt egy göndör szőrű cicája, bár annak anyja egy egyenes szőrű, barna macska volt. A kölyök göndör bundája miatt Cox gyanította, hogy az apa az egyik göndör bundájú, bánya-béli macska lehetett. A kiscicának a Kirlee nevet adta, és ez a macska lett később a devon rex fajta őse.

Először azt hitték, hogy az 1959-ben, az angliai Devonban született kiscica, Kirlee ugyanolyan genetikai háttérrel bír, mint a cornish rex, azaz a közeli Cornwallban egy évtizeddel korábban született fajta. Ám hamarosan kiderült, hogy Kirlee különleges, egy másik természetes genetikai mutáció eredménye. Ahogy neve is mutatja, Kirlee hullámos szőrrel bírt (angolul a curly (ejtsd körli) hullámost, göndört jelent). Őseiről keveset lehet tudni, az biztos, hogy anyja utcamacska volt, apja pedig feltehetőleg egy szintén göndör szőrű kandúr.

Mivel kezdetben a tenyésztők azt gondolták, hogy a cornish rex és a devon rex göndör szőrük miatt rokonságban állnak egymással, úgy vélték, nyugodtan pároztathatók. Meg is próbálták, de a született kiscicák mindegyikének egyenes szőre lett, így hát két önálló fajtaként folytatódott a regisztráció és a tenyésztői munka is.

Kirlee lett tehát az új fajta, a devon rex ősanyja. A fajta nevét születési helye, Devonshire után kapta, valamint göndör szőréről, mely sokban hasonlít a rex nyulak szőrére. Kevesebb, mint egy évtizeddel később, 1968-ben a devon rex az Egyesült Államokba is eljutott.

Személyiség

A devon kedvenc helye legalább fejmagasságban van, leginkább gazdája vállán, de az sem baj, ha ennél magasabbra jut, ahonnan mindent megfigyelhet. Élénken érdeklődik a körülötte zajló események iránt, és nem szereti, ha kihagyják valamiből is. Mindig számítson arra, hogy macskája a lehető legközelebb fog önhöz helyezkedni, és időnként halkan, de határozottan közli véleményét. Imádja az embereket, és a családtagokat, barátokat kitörő figyelemmel és örömmel üdvözli.

Kedvenc alvóhelye természetesen a gazda takarója alatt van. Olyan, mint egy hőkereső rakéta: pillanatok alatt képes megtalálni a lakás legmelegebb pontját.

A devon az önnek való fajta, ha élvezi a csintalan, élénk macska társaságát, és nem kap frászt, ha kedvence az ajtó vagy a szekrény tetejéről kukucskál le, hogy onnan egy mozdulattal a vállára ugorva landoljon.

Küllem és ápolási szükségletek

A devon hullámos bundája könnyen kezelhető, csak óvatosan fésülje, kefélje, nehogy letörjenek a finom szőrszálak. A legtöbb esetben pont elég kézzel végigsimítani a szőrzetet ahhoz, hogy rendezett és gondozott legyen. A devon alig hullajt szőrt, ráadásul a szőrszálak annyira finomak, hogy szinte észrevehetetlenek a ruházaton és a bútorokon.

Fürdetni nem kell túl gyakran, kivéve ha a macska fehér, vagy sok fehér van a szőrzetében. Ezek a macskák ugyanis hamar piszkosnak tűnnek, ha nincsenek rendszeresen fürdetve. A szőrzet gyorsan szárad a fürdetés után.

A devont gyakran jellemzik manószerűnek, leginkább nagy fülei, széles pofacsontjai és feltűnő szemei miatt. Jellegzetessége a puha, göndör szőr. Kissé ívelt testén legelőször az ék-alakú fej tűnik fel. A szemek nagyok, egymástól távol ülnek, formájuk ovális. A fülek szembetűnően nagyok, a fejen alacsonyan tűzöttek. Időnként megfigyelhető finom szőrpamacs a fülek hegyén.

A rex szőre finom és puha, nincs a legtöbb macskafajtára jellemző kemény fedőszőre. A test egésze szőrrel borított, legvastagabban a háton, az oldalakon, a farkon, a lábakon, az arcon és a füleken. Néhány devonnak laza, szinte bozontos szőre van, míg másoknál a bunda vékonyabb, szinte szarvasbőr-szerű. A fej tetején, a nyakon, a mellkason és a hason kevésbé sűrű a szőrzet, akár pelyhesnek is tűnhet, de kopasz folt nem lehet. Csak simítsa végig a szőrt a kezével, és fodros hullámok jelennek meg rajta!
A szőrszín minden genetikailag lehetséges színben előfordulhat, mintázatokkal és színkombinációkkal, beleértve az egyszínű fehér, fekete, kék, csokoládé, fahéj, levendula, vörös színeket; füstös árnyalatokat, ahol a fehér aljszőr egy specifikus színnel mélyen pettyezett; különböző calico, tabby, teknőc tarka és pettyezett minták.

A devon közepes méretű testének karcsúsága megtévesztő, hacsak a sok nasi következtében kissé túlsúlyos nem lesz. A test izmos és kemény, a lábak hosszúak és vékonyak, a mancsok kicsik és oválisak. A farok hosszú, finom, rövid szőrrel borított.

Mozgás

A devon igazi ugróbajnok, nem árt tehát elegendő és kellően magas macskabútort beszerezni.

Okos macska, mérsékelt aktivitással. Nincs örökké mozgásban, de szeret trükköket elsajátítani és játszani. Különösen az interaktív játékok a kedvencei, melyek megmozgatják agyát, és hosszabb időre lefoglalják, például ha a gazdának dolgoznia kell mennie, hogy megkeresse az újabb macskajátékokra - és persze a kellő mennyiségű, ízletes eledelre és nasira - valót.

Egészség

Élettartam: 9-13 év.

Mind a fajtatiszta, mind a keverék macskák esetében előfordulhatnak genetikai eredetű betegségek. A devon rex alapvetően egészséges fajta, de az alábbi betegségek előfordulhatnak.

  • Congenitalis hypotrichosis  – úgy is ismert, mint veleszületett szőrhiány. Az állapot örökletes, recesszív gén eredménye. A devon rex szőrzete nagyon finom, éppen ezért ha csak némileg kevesebb a szőre az egyednek a normálisnál, már kopasznak tűnik.
  • Hipertrófiás cardiomyopathia – olyan szívrendellenesség, mely egyes fajtáknál, mint például a maine coon vagy a devon rex örökletes.
  • Gombás bőrgyulladás – a Malessezia gombafajok által okozott bőrgyulladás, a bőr zsírosodása és viszketése. Gombairtó szerekkel jól kezelhető.
  • Csípőízületi diszplázia – a csípőízület rendellenes fejlődése, annak túlzott lazasága.
  • Urticaria pigmentosa – dermatológiai betegség, melynek következtében testszerte kérges sebek alakulnak ki. Prednizolonnal és esszenciális zsírsavakkal jól kezelhető.
  • Devon Rex myopathia (izombántalom) - örökletes görcsös állapot, általában 3 hetes és 6 hónapos kor között mutat tüneteket. Általános izomgyengeség jelentkezik, a macska könnyen elfárad. Nincs rá gyógymód, az állapot súlyossága változó. Az állapot maradhat stabil, de fokozatosan romolhat is.

Nevelés

Ez a fajta szereti a meleg helyeket, főleg a napos területeket, télen tehát kellően meleg kuckót kell neki biztosítani.

Az aktív és szociális devon rex kiváló választás gyermekes családok számára, de macskabarát kutya mellé is. Legalább úgy apportozik, mint egy retriever, könnyen tanul trükköket. Ha a gyerek szeretettel és tisztelettel bánik vele, a macska élvezi a felé áradó figyelmet. Az állatokat mindig lassan, fokozatosan és  türelemmel ismertesse össze, hogy később jól ellegyenek magukban.

Etetés

Ebédidőben számítani lehet arra, hogy a devon megpróbál helyet foglalni a családi asztalnál, a családtagok között, hiszen meg van róla győződve, hogy az étel neki készült. Szeret enni, és ha nem vigyáznak az etetésével, pillanatok alatt magára szed pár felesleges kilót.