Az orosz kék macska

A macskavilág egyik legritkább és legszebb tagja, a királyi orosz kék macska.  Úgy vélik, az orosz kék macskafajta az Oroszországban található Arhangelszk város kikötőjének szülötte, erre utal a tömött, sűrű bunda is, hiszen az orosz tél hidege ellen védekezni kell. Eredete miatt gyakorta arhangelszki kéknek is hívják ezt a fajtát.

A külleme

Az orosz kék szeme élénk zöld, nagy, mandulaformájú, a szőrzete kétrétegű, sűrű, tömött bunda, mely kékes-szürke színű. Az aljszőr puha, pihés, míg a fedőszőr finom, plüss-szerű, selymes tapintású. Az alapszín ezüstös-kék, bár előfordulhatnak világosabb vagy sötétebb foltok a bundában. A fülek nagyok, hegyesek és egymástól távol helyezkednek el közepesen nagy, ék-alakú fejen.

Az orosz kék farka vastag, melyet a puha, rövid szőrzet dúsan borít. Bár karcsúnak tűnik, a fajta meglepően erős, izmos testtel rendelkezik. Ez az izomzat még egy becenevet is kiérdemelt, „a macskák dobermann pinschere” nevet kapta. A fajta fizikailag teljesen lenyűgöző, hosszú lábai lehetővé teszik, hogy gyorsan fusson és kecsesen mozogjon. Mérete nem túl nagy, a kandúrok 3.00-6.00 kg, míg a nőstények 2.00-4.00 kg között mozognak. Ez a fajta 10-15 évet él, de nem ritka a húsz éves kor felé közeledő macska sem.

orosz kék macska összegömbölyödve alszik

A szín és a szőrzet

A fajta legjellegzetesebb ismertetőjegye a színe, ahogy a neve is mutatja. A bunda egyszínű kék, a szőrszálak vége ezüstösen csillog – ez adja a bájos összhatást. Más szín a bundában nem megengedett, bár időnként előfordul, hogy a toroktájon fehér folt látható a szőrzetben, bár ez kiállításokon nem megengedett, az ilyen macskákat diszkvalifikálják. A különleges megjelenést a mályvaszín talppárna csak fokozza. Néhány cica testén halvány csíkok láthatók, amelyek az életkorral elhalványulnak és eltűnnek. A fajta szőrzete elég vastag ahhoz, hogy a macska nagyobbnak tűnjön, mint amilyen valójában.

A fajta ősei és története

Az orosz kék eredete titokzatos, de a legnépszerűbb elméletek szerint a fajta szülőhelye az észak-oroszországi Arhangelszk kikötőváros volt. Egyes macskatörténészek úgy tartják, hogy a fajta királyi vérrel rendelkezik, a cárok szeretett macskáinak leszármazottja, míg mások szerint a fajta sűrű, gyönyörű szőrzete a vadonban élő vadászok melletti kezdeti időkre utal. Nos, a vastag szőr minden bizonnyal alátámasztja azt az elképzelést, hogy a fajta olyan hideg éghajlatról származik, mint amilyen Oroszországban Arhangelszk környéke.

Bár a fajta bizonyos tulajdonságaiban hasonlít a Korat, a Chartreux és a brit kék macskákra, a szakértők szerint nem áll rokonságban velük, azonban tény, hogy mind a négy fajta elég öreg ahhoz, hogy valahol hátul legyen egy ősi, közös ősük.

A fajta tengerészek közvetítésével került Angliába és Észak-Európába, mégpedig az 1860-as években. Először 1875-ben mutatták be kiállításon, mégpedig a londoni Crystal Palace-ben. Ekkor még egy osztályban indult más kék macskákkal, melyeknek típusa gyakorta eltérő volt. Egy korabeli újság úgy jellemezte a fajtát, hogy nagyon bájos, igencsak szőrös, és leginkább a szürkés vadnyúlra hajaz. Hivatalos elismerést 1912-ben kapott, így már önálló fajtaként lehetett kiállítani, nem kellett közösködni más kék macskákkal.

orosz kék macska kék kendővel a nyakában kőfal mellett ül

A második világháború majdnem a kihalás szélére sodorta a fajtát, sajnos csak nagyon kevés példány élte túl a világégést, ezért a skandináv és brit tenyésztők kénytelenek voltak más fajtákat segítségül hívni. Elsősorban a sziámit és a brit kéket vonták be a tenyésztésbe, de a sziámi hatására a küllem és a szőrzet textúrája is jelentősen megváltozott. Hosszú évtizedekbe telt, mire visszakeresztezésekkel sikerült elérni az eredeti megjelenést. A kemény munka eredménye lett a ma ismert orosz kék típus.

Jelleme

Az idegenek társaságában az orosz kék különösen visszafogott , ám a családtagokkal szemben egészen játékos és ragaszkodó. Szeret minőségi időt tölteni a családdal, és néha megesik, hogy egy családtagot kiválasztva őt részesíti előnyben a többiekkel szemben. Ha úgy érzi, szeretete és ragaszkodása nem talál viszonzásra, könnyen szorongó lesz. Tehát ha egy orosz kék elkezdi követni a gazdit a házban, vagy összekuporodik mellette a kanapén, bizony, jár a simogatás, ki kell mutatni felé a szeretetet, hogy boldog legyen.

Az aktív és intelligens orosz kék kifejezetten jól el tudja szórakoztatni magát. A napsugarak kergetése a padlón, a kirakós játékokkal való játék, és az új helyek felfedezése a magányos macskák kedvenc időtöltése. Persze jó, ha jéznél van a gazdi, de nem bánja, ha a saját magára jut egy kis „én-ideje” a cicának. Mint a legtöbb macska, az orosz kék is ragaszkodik a napi rutinhoz, a tiszta környezethez.

Élet egy orosz kékkel

A játékszeretet mellett az orosz kékeknek erős vadászösztönük is van, ezért ügyelni kell arra, hogy megfelelő ösztönzést biztosítson számára a megfelelő játékokkal. Érdemes elrejteni azokat a háztartási és berendezési tárgyakat, amelyek vonzóak lehetnek a vadászösztön kiélésére, és amelyeket a macska a szájba tud venni.

Az elhízásra bizony az orosz kék is hajlamos lehet, mert az étvágya kiváló, ez a fajta nagyon szeret enni. Olyannyira, hogy akár kunyerálni is képes, sőt, ha nem ér célt, hangadással nyomatékosítja vágyát. Természetesen a kiváló minőségű, szuper prémium táplálék elengedhetetlen ahhoz, hogy a cica boldog és egészséges legyen.

Ami a szőrápolást illeti, az orosz kék kifejezetten kevés gondozást igénylő fajta. A jó minőségű fésűvel és kefével végzett heti rendszerességű átfésülés és kikefélés általában elegendő az elhalt szőrszálak eltávolításához, és ahhoz, hogy a bunda mindig csillogó legyen. A tavaszi vedlési időszakban hetente több alkalom is szükséges lehet.

Az orosz kék általában toleráns a gyerekekkel és más háziállatokkal szemben, feltéve, hogy tisztelettel bánnak velük. Még az egész apró gyermekekkel és a kutyákkal is kijönnek. Persze a szocializáció mind a macska, mnind a többi állat esetében elkerülhetetlen és kiemelten fontos, a gyerekeket pedig meg kell tanítani az állatokkal való helyes bánásmódra, és természetesen a felnőtt gazdának mindig résen kell lennie, hogy be tudjon avatkozni, ha konfliktusra kerül sor, hiszen bár a fajta általában nyugodt és barátságos, nincs két olyan macska, amelynek vérmérséklete teljesen azonos lenne.

A fajtát elismerő szervezetek

Az alábbi szervezetek ismerik el hivatalosan az orosz kék macskát:

  • American Cat Association (ACA)
  • American Cat Fanciers Association (ACFA)
  • Cat Fanciers Association (CFA)
  • Fédération Internationale Féline (FIFe)
  • The International Cat Association (TICA)
  • World Cat Federation (WCF)

orosz kék macska fekve figyel

Hypoallergén fajta?

Nem, de ez a tévhit nem véletlenül terjedt el. A macskák allergiás reakciókat, például tüsszögést és orrfolyást okozhatnak azokban, akik allergiásak a macskaszőrre. Valójában az allergiás reakciókat nem maga a szőr váltja ki, hanem részben a Fel-d-1 nevű fehérje, amely a legtöbb fajta nyálában és bőrén megtalálható. Igaz, hogy az orosz kék macska kevesebb Fel-d-1-et termel, mint sok más népszerű macskafajta, ám produkál valamennyit, és gyakran elegendőt ahhoz, hogy allergiásreakciókat váltson ki.

Érdekes tények

  1. A Tom és Jerry rajzfilmek néhány rajongója véli, hogy a filmekben szereplő macska egy orosz kék. Végül is kékesszürke bundája és zöld szeme van, tehát akár az is lehet.
  2. A Nyan Cat az internet egyik leghíresebb mémje. Az illusztrátor Christopher Torres képregényrajzoló elmondása szerint egyszer két felkérést kapott két különböző személytől. Az egyik azt kérte, hogy egy lekváros pirítóst rajzoljon, a másik pedig egy macskát szeretett volna, így született meg Nyan Cat ötlete. A modell egyébkénTorres saját macskája, Marty volt. Nyan Cat bizony egy orosz kék macska.
  3. A fajta egyedi színe egy egyedi géntől származik. Ugyanannak a génnek egy változata, amely más macskák esetében a fekete szőréért felelős.
  4. Az orosz néphagyomány szerint ezek a macskák hasznosak voltak a gonosz szellemek elűzésében, és szerencsét hoztak gazdájuk számára.

Ajánlott cikkek

A macska és a farka

A macska és a farka

Sokszor úgy tűnik, mintha a cica farka külön életet élne. Akarva vagy akaratlanul is tudja irányítni az állat a farok mozgását, hiszen ez a testrésze izomzatból, szalagokból, inakból és idegekből áll. Sok gazdit érdekel a kérdés, hogy vajon egyes szituáci