Miért nem hallgat a cica a nevére?

A gazdi szólongatja a cicát. „Cicc, cicc, Cirmi, gyere”. De válasz semmi. Elkezdi keresni, benéz a szék alá, a szekrénybe, a kanapé alá, az ablakba, de semmi. Nem találja a macskát és elkezd aggódni. Kitör a pánik, már az egész család őt hívja és keresi. Aztán…. Előkerül. Egy kiadós szúnyókálás útán nyújtózkodva, királynői tartással átvonul a szobán.

Ugye, megvan ez a jelenet? Na, de miért nem hallgat a cica a nevére, a hívásra? A válasz egyszerű: mert nincs rá szüksége. A macskák okosak, sőt, nagyon intelligensek, tehát ez a viselkedés nem a butaság jele, sőt!

A macskák intelligenciája

Az intelligenciát úgy definiálják, mint a tudás és készségek megszerzésének és alkalmazásának képessége. Magában foglalja a tapasztalatból való tanulást, az információ felidézésének és a problémamegoldás képességét. A macska agya körülbelül 5 centiméter méretű, az állat testtömegének körülbelül 1%-át teszi ki.

Ám az a kijelentés, miszerint a macskák okosabbak, mint a kutyák, komoly vita tárgyát képezi, nem csak a gazdák, de tudósok körében is. Különféle kutatási anyagokban is vitáznak a macskák és a kutyák agyában lévő neuronok számáról, illetve arról, ezek hogyan és milyen mértékben befolyásolják az intelligenciát. A legtöbb tanulmány ugyanis kimutatta, hogy a macskáknak több mint 300 millió idegsejtje van, míg a kutyáknak a becslések szerint ennek nagyjából a fele, azaz 150-160 millió neuron. Csak összehasonlításképpen: az emberi agy több mint 20 milliárd neuronnal bír. Egyes viselkedéskutatók azt gyanítják, hogy a macska intelligenciája egy 2 éves gyermekéhez hasonlítható, de tényszerű, hogy bizonyos fajtákat intelligensebbnek tartanak, mint másokat.

gyönyörű barna-bézs cica az oldalán fekszik

Persze mindehhez a gazdák is hozzájárulnak, amikor olyan történeteket mesélnek a cicáikról, melyek szerint megtanulta a macska kinyitni az ajtót a kilincsénél fogva, vagy parancsra visszaviszi a labdát a gazdához, esetleg képesek megfigyelni, hova rejti a gazdi a vágyott játékot vagy finomságot, és megpróbálják kinyitni azt a fiókot vagy szekrényajtót, esetleg elsajátítják, hogy vécébe végezzék a dolgukat és azt le is húzzák.

Nos, a macskák emlékezhetnek jó és rossz tapasztalataira egyaránt, éljék át azokat otthonon belül vagy kívül.

Egy emléket helyhez, személyhez, szaghoz vagy környezethez köthetnek. Sőt, a macskáknak csodálatos módjaik vannak a kommunikációra, de tudni kell olvasni a kommunikációjuk nyelvét, ez pedig nem egyszerű feladat.

De miért nem megy, ha hívják?

Azt már tudjuk tehát, hogy a macskák intelligens állatok, de kérdés továbbra is fennáll– miért nem jönnek a macskák, ha hívják őket? Miért nem hallgatnak a nevükre és a hívásra?

A válasz valószínűleg ugyanabból az okból fakad, amiért a cicákat olyan függetleneknek tartják. Ezek az állatok ugyanis nem védelmezőként tekintenek az emberekre, nem gazdaként, mint a kutyák, és nem érinti őket annyira az elválás. Ezen okok miatt egyébként a macska ideális társ azok számára, akik hosszú ideig dolgoznak és sokat vannak otthonuktól távol, hiszen nem függenek a gazdától, nem kell hazamenni és sétáltatni őket. Függetlenségük valószínűleg abból ered, hogy a macskák magányos ragadozók, ellentétben a kutyákkal, melyek legtöbbször falkában éltek és dolgoztak. Egy macskának nincs szükségük más macskákra a vadászathoz, és bár élhetnek csoportban és vadászhatnak is csoportban, ez nem feltétel.

Tehát amikor a cica nem reagál a hívásra, nem arról van szó, hogy nem figyel, hanem inkább arról, hogy nem kell hallania és meghallania, amit mond a gazda.

A tanítás

Meg lehet tanítani a macskát, hogy figyeljen a hívásra és hallgasson a nevére. AS kutyáknál ismert clicker training módszer kiváló az ő esetükben is. Először is válasszon egy csendes helyet, ahol egyedül és zavartalanul lehet a cicával. Mindenképp legyen kéznél finom jutalomfalat, lehetőleg egy tálban, amit a macska számára el nem érhető helyre tesz. És kell még, természetesen, egy clicker.

szépséges cica ül és felfelé néz

Az első lépések

Az első alkalmakkor a jutalmat a klikkeléskor adja a macskának. Egyelőre semmit nem kell érte tennie az állatnak. Szóval: klikk – falat, klikk – falat és így tovább. Mire a gyakorlás végére ér, a macska teljes figyelemmel fordul a gazda felé, és megfigyelheti, hogy a klikkelésre némi előrelátó viselkedéssel reagál, amint megtanulta a hangot a jutalommal társítani.

A továbbiak

Csak akkor kezdjen el klikkelni és jutalmazni, ha a macska a kért viselkedésre reagál. Akkor jutalmazzon például, ha a neve hallatán odafordul vagy odamegy. Hagyja, hogy tegyen egy-két lépést, klikkeljen és adja a jutalmat.

A macska gyorsan megtanulja, hogy ha olyan viselkedést hajt végre, amit a gazdi helyesel vagy aminek örül, akkor az klikkel egyet és ad egy jutalomfalatot. Márppedig a macskák szeretnek enni és szeretik a finom falatokat.  

Ajánlott cikkek

A macska és a farka

A macska és a farka

Sokszor úgy tűnik, mintha a cica farka külön életet élne. Akarva vagy akaratlanul is tudja irányítni az állat a farok mozgását, hiszen ez a testrésze izomzatból, szalagokból, inakból és idegekből áll. Sok gazdit érdekel a kérdés, hogy vajon egyes szituáci