Az intelligens macska

Amennyiben az intelligencia definíciója az információk megszerzésére, megtartására, és a problémák megoldására való képességnek, akkor az intelligencia versenyt a társállatok között biztosan a macska nyeri. Próbálja csak ki, hogy betesz egy felnőtt macskát egy szobába, ahol még korábban sosem járt. Figyelje meg, hogy milyen alaposan megvizsgál minden sarkot, zugot, de még a repedéseket is.

Ez az alapos kutatás az alapja annak, hogy a macska értékes, sokszor életmentő vagy az életét óvó információkhoz jusson a körnxezetével kapcsolatban. Ahogy a mondás tartja, a kíváncsiság nem megöli a macskát, de kilen életet ad neki!

Tudjuk tehát, hogy a macskák képessége az új környezet felfedezésére és átvizsgálására legendás. De azt is jó tudni, hogy információ őrző képességük is jobb, mint más héziasított állatoké. A kutya és a macska összehasonlító intelligencia tesztje, melyet Dr. Maier, pszichológia professzor a Michigani egyetemről és Dr. Schneirla, az American Museum of Natural History állatok viselkedését tanulmányozó részlegének kurátora végzett, érdekes eredményeket mutatott. A vizsgálat során mindkét fajnak több dobozt mutattak, és megtanították nekik, hogy csak az alatt a doboz alatt van étel, melynek a tetején világít egy lámpa. Amint a tanítási szakasz befejeződött, felkapcsolták a lámpát, majd hogy teszteljék az állatok memóriáját, egy ideig nem engedték őket a dobozok közelébe. A kutyák emlékezőképessége alig öt percig tartott, míg a macskák 16 órával később is képesek voltak kiválasztani a megfelelő dobozt, bizonyítva, hogy még a majmok és orángutánok emlékező képességét is überelni tudják.

A macskák intellektuális képességeit még inkább kiemeli az a tény, hogy a megszerzett és megőrzött információkat képesek problémák megoldására használni. Képesek olyan tanulási módszerekre, melyekről korábban azt hitték, hogy azokra  csak a főemlősök képesek. Például macskákat megtanítottak arra, hogy kerekeken guruló dobozokat húzzanak. Ők a probléma megoldásában használták tapasztalataikat. Egy esetben például az egyik macska egy adott helyre húzta a dobozt, hogy arra felmászva elérje a mennyezetről lelógatott jutalomfalatot. Persze a macskák kognitív képességeinek mértéke még mindig nem teljesen ismert, de az biztos, hogy zseniális képességeikkel rendszeresen lenyűgözik gazdáikat.

A macskák megfigyeléssel, utánzással, gyakorlással és hibáik által tanulnak, akárcsak az emberek. Gyakran hallani olyan macskákról, melyek képesek a kilincs használatával kinyitni az ajtókat, csengetnek, kinyitják a szekrényeket, fel- vagy lekapcsolják a lámpákat, de még az sem ritka, hogy szabályosan használják a vécét. Mindezt úgy sajátítják el, hogy megfigyelik, ahogyan gazdájuk ezt a tevékenységet végzi.

Sok szakember, köztük állatok viselkedését kutatók és gyermek pszichológusok megegyeznek abban, hogy egy macska intelligenciája megfelel a 2-3 év körüli gyermekek intelligenciájának. Márpedig pontrosan tudjuk, hogy ebben a korban a gyerekek mennyire okosak, és milyen manipulatívak, tehát elgondolkodhatunk azon, hogy vajon a gazda neveli a macskát, vagy fordítva, a macska a gazdáját?

Bár a macska az egyik leginteligensebb háziasított állat, fontos, hogy a gazda tisztában legyen az állat gondolkodási folyamataival, illetve az ezzel kapcsolatos korlátokkal is. Nem szabad elfelejteni, hogy a macska nem tud gondolkodni a múltról és nem tud tervezni a jövőre sem. Éppen ezért nem működik a büntetés, ha azt a cica akár a tett után pár perccel kapja is. Az állat képtelen lesz összefüggést találni korábbi (számára már múltbéli) cselekménye és a büntetés között.

Ha a macskák viselkedési problémái kerülnek górcső alá, akkor bizony tisztában kell lenni azzal, hogy ezek szinte minden esetben a gazda által motivált viselkedési formák, hiszen nem biztosítja a cica számára azt, ami ösztönei szerint az igénye lenne.

Ajánlott cikkek

A macska és a farka

A macska és a farka

Sokszor úgy tűnik, mintha a cica farka külön életet élne. Akarva vagy akaratlanul is tudja irányítni az állat a farok mozgását, hiszen ez a testrésze izomzatból, szalagokból, inakból és idegekből áll. Sok gazdit érdekel a kérdés, hogy vajon egyes szituáci