Miért fekszik a cica a gazdi mellkasára?

A legtöbb gazdi kifejezetten élvezi, amikor elheveredik, és cicája a mellkasára fekszik, netalán még dorombol is. Úgy látszik, azok a macskák, amelyek alapvetően szívesen bújnak a gazdi ölébe, azok a mellkasukon fekvést is kifejezetten preferálják. De mi lehet ennek az oka? Nos, többféle magyarázat is lehet.

A szeretet

Bár sokan nem hiszik el, de a macskák szeretik a gazdájukat. Igaz, azt mondják róluk, hogy ridegek és tartózkodóak, de tudni kell, ahogy mi, emberek, úgy a macskák is más és más módon mutatják ki szeretetüket és ragaszkodásukat. A szeretetre és a kötődésre nekik is szükségük van, ennek egyik módja, hogy a gazdához bújnak, az ölébe gömbölyödnek, esetleg ráfekszenek a mellkasára.

vörös cirmos cica az oldalán fekve néz

A meleg

A macskák szeretik a meleget, márpedig az emberi test melege vonzó lehet a számukra. Ezért élvezik annyira a gazdi ölében, vagy mellkasán való szundikálást.

Hang és érzés

Az emberi szívverés és a légzés hangja arra emlékeztetheti a macskát, amikor még kiscica volt és anyjához, alomtestvéreihez bújt. Ilyenkor boldogan dorombol, összegömbölyödve a süllyedő-emelkedő mellkason, meleg bőrön, a szív ritmikus verését hallva, miközben szunyókál.

A biztonság

Ismerjük a vicceket, melyek szerint a macskák úgy viselkednek, mintha az emberek lennének a szolgáik. Igazából ez a viselkedés nem más, mint annak bizonyítéka, hogy számukra az ember a biztonság forrása.  A gazdi illata ismerős és megnyugtató a cica számára, ezt a mellkasán fekve is érzi, ráadásul ilyenkor garantáltan kényelmesen és biztonságban érzi magát.

A birtoklási vágy

A macskákban is él a birtoklási vágy, és akár a gazda is lehet ennek tárgya. Lehet, hogy a cica azért fekszik a mellkasára, hogy közölje vele, „te az enyém vagy”. Ilyenkor saját illatát a gazdán hagyja, ezzel is figyelmeztetve más állatokat, hogy ne közeledjenek. Tehát a gazdi fontos a cica számára, és így közli a család más állataival is ezt a tényt, lehetőleg minél megfellebezhetetlenebbül.

Emiatt a mellkasra fekvés gyakorta fordulhat elő olyan családokban, ahol több állat is él együtt, és azok versengenek a gazdi figyelméért. Ez nem feltétlenül okoz problémát, hacsak nem vált ki stresszt vagy agressziót egy vagy több állatnál. Amennyiben igen, akkor bizony el kell hárítania, hogy a macska a mellkasára heveredjen, és törekedni kell arra, hogy minden állat egyforma mértékben részesüljön a figyelemből.

cica puha takarón fekve álmosan néz

Hogyan lehet leszoktatni a cicát?

Alapvetően a legtöbb gazda szereti, ha a cica a mellkasára fekszik, ám vannak, akik ezt kellemetlennek tartják, főleg, ha a macska túl sokáig marad ott. Főleg olyankor lehet ez zavaró, ha a gazdi aludni szeretne, de a mellkasán fekvő állat akadályozza a légzését, ami azért nagyobb cicák esetében gyakran megesik. Az sem kizárt, hogy a gazda mocorgásától megriadt macska karmol. Egyszóval tény, hogy az ágyban, főleg a gazdin fekvő macska ronthatja az alvás minőségét, akár többször is felébresztheti az embert.

Mi a megoldás? Nos, lehet, hogy csak arra vágyik, kevesebb időt legyen a cica a mellkasán, de az is megeshet, hogy ezt teljes mértékben szeretné elkerülni. Ha így van, akkor megfelelő alternatívát kell kínálnia a cicának, olyat, ami igazán vonzó a számára.

Kezdje egy tágas, puha, meleg cicaágy beszerzésével, ez akár lehet egy fűthető darab is, hogy a meleget biztosítani tudja. Helyezzen egy már nem hordott pólót vagy más ruhadarabot a macskaágyba, így az illata is ott lesz. Amikor a cica a mellkasára akar telepedni, fogja meg, és vigye az ágyba. Ilyenkor mindig dicsérje meg, akár jutalomfalatot is adhat. Persze, eltarthat egy darabig, amíg a cica megszokja, hogy a gazdi mellkasa helyett az ágyába menjen, de érdemes kivárni. Előfordulhat az is, hogy kedvence nem az ágyat, hanem egy régi kartondobozt, vagy más helyet választ, de ez ne tartsa vissza, hiszen ez az ő döntése, az ő kényelme. Ebben az esetben tegye ide a ruhadarabot, és jutalmazza akkor, amikor ide fekszik a mellkasa helyett.

Ajánlott cikkek

A macska és a farka

A macska és a farka

Sokszor úgy tűnik, mintha a cica farka külön életet élne. Akarva vagy akaratlanul is tudja irányítni az állat a farok mozgását, hiszen ez a testrésze izomzatból, szalagokból, inakból és idegekből áll. Sok gazdit érdekel a kérdés, hogy vajon egyes szituáci