Hogyan játszanak a cicák?

A macska játéka elbűvölő, szívet melengető, gyakran kacagtató élmény az ember számára. Egy macska játékának látványa az egyik legszórakoztatóbb időtöltés, amelyet a gazdi átélhet. A játék ugyanakkor egy összetett tanulási tevékenység, amely segíti a cicákat társas kapcsolatok kialakításában, valamint segíti testi és szellemi készségeik fejlesztését is. Ám mivel szórakoztató is az állat számára, ezért a macska felnőttként is játszik.

A macska játékának három formája van, bár gyakran nehéz szétválasztani őket.

Szociális játék

A szociális játék lényege, hogy a cicák megtanulnak kommunikálni alomtársaikkal, anyjukkal, más macskákkal, házi kedvencekkel és az emberekkel. A társas játék során a kismacskák próbára teszik világukat és megtanulják, hol van a helyük abban. Játékos interakcióik alapján alakítják ki személyiségjegyeiket, amelyek elkísérik őket felnőttkorukig. Ahogy a kölyök növekszik, az alomtársakkal való társas játék átadja helyét a gazdákkal való társas játéknak, feltételezve, hogy a cicát családba fogadják, és nem kóbor kisállat lesz.

fekete-fehér cica tollas pálcát pofozgat

Játék a tárgyakkal

A tárgyak bökdösése, pofozgatása, ütögetése, dobálása olyan módszer, amellyel a cicák megtanulják, hogyan kell bánni a prédával. Az ilyen játékmenetek során fejlesztik azokat a túlélési készségeket, amelyekre szükségük lehet, ha valaha is gondoskodniuk kell magukról. A macska rátapos a játékaira, megfordítja és körbejárja őket, azaz olyan mozdulatokat, cselekedeteket hajt végre, amelyek egy prédaállat leküzdését és táplálékért való megölését utánozzák. A tárgyakkal való játék megtanítja a macskának, milyen a világ és a benne lévő dolgok, mi az élő és mi az élettelen.

Mozgó játékok

Az aktív macska magabiztos macska. A mozgó játék segíti a cicát az erő, a koordináció és a rugalmasság növelésében, de serkenti étvágyát is, miközben segít megőrizni a fizikai fittségét. Nem mellékes, hogy ez a játékforma segít az unalom megszüntetésében is, márpedig azt tudjuk, hogy például az esti, aktív játék csökkentheti a macska éjszakai mozgását, ami kellemetlenül ébren tarthatja családot.

Emellett a játék egyszerűen szórakoztató, és jó érzés az állat számára más macskákkal és egyéb állatokkal vagy az emberrel együtt futni, ugráln, játszani.

Egy életre szóló játék

Élete első 4 hetében a kismacska túlságosan elfoglalt lesz a szopással, alvással és a látás, hallás megtanulásával ahhoz, hogy játszani akarjon vagy tudjon. Ezalatt az idő alatt egyetlen izgalmas játék, tollas pálca vagy csilingelő labda sincs hatással rá, nem lesz képes mozgó tárgyra összpontosítani a látását, nem lesz ereje és koordinációja egy pálcajáték üldözéséhez. Túl kicsi, túl koordinálatlan és túl törékeny ahhoz, hogy bármilyen játékban részt vegyen.

két cica az őszi avarban játszik

Négyhetes kor után azonban már készen áll mindezekre, és a gazdi bátran játszhat cicájával. A 7-8 hetes kölyökmacskák a legaktívabbak, de 12-14 hetes korukig továbbra is elevenen játszanak.

A játék magától értetődő a fiatal cicák számára, de egy felnőtt állatnak, amelyik szívesebben eszik és alszik, lustálkodik, bizony szüksége lehet némi bátorításra.

A macskával való játék erősíti a köteléket gazda és kedvence között, de segít a felesleges energia levezetésében, ezáltal megelőzi a viselkedési problémák kialakulását.

Ideális játékok cicáknak

A jó játék az, ami biztonságos. A kisgyermekek játékaihoz hasonlóan a cica játékai sem lehetnek túl nehezek ahhoz, hogy az állat kezelni tudja, de elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy ne lehessen lenyelni. Fontos meggyőződni arról, hogy nem mérgező anyagból készültek. Legyen óvatos a nagyon kis kiegészítőkkel, zsinórokkal, gombokkal és csengőkkel, amelyek a játékokon vannak, mert a könnyen lepotyogó, lerágható darabokat az állat le tudja nyelni.

Minden macska más és más energiaszinttel bír, mindegyikük egyéniség, más és más igényekkel. Egy játék, amely vonzó az egyiknek, nem feltétlenül az a másik számára. Sok macska szívesen üldöz egy pálcára kötött kis lepkét, ám a nagyobb plüss állatok megijesztik. Mások inkább a pattogó pingpong labdát kedvelik, de lehet, hogy elég egy összegyűrt papírdarab is a boldogsághoz.  Ha több macska van a családban, bizonyon, mindegyikkel külön-külön is kell játszani, hogy ne legyen civakodás és féltékenység.

két cirmos cica az ágyon pálcás játékkal játszik

A képzelet határtalan

Egy kiscica fantáziája határtalan, minden játék spontán és szeszélyes. Ezek a játékok általában szabályok nélkül zajlanak, és főleg az élvezetet szolgálják, bár java részük értelmes, lehetővé téve a macska számára, hogy gyakoroljon és megtanulja az élet számára fontos, nélkülözhetetlen leckéit. A cica számára kitalált és megtervezett játékok során ne feledje el, hogy a macskák elsősorban a mozgásra reagálnak, ezért minden könnyű, kis tárgy jó lehet, amit lehet üldözni és ráugrani. Alkosson játékot kedvencének, kövesse bohóckodásait, és építsen a „variációk egy témára” koncepcióra. Ez így biztos nyerő lesz!

Ajánlott cikkek

A macska és a farka

A macska és a farka

Sokszor úgy tűnik, mintha a cica farka külön életet élne. Akarva vagy akaratlanul is tudja irányítni az állat a farok mozgását, hiszen ez a testrésze izomzatból, szalagokból, inakból és idegekből áll. Sok gazdit érdekel a kérdés, hogy vajon egyes szituáci