Miért ül a cica a cipőkre?

Vannak ötletei, hogy a macskák miért találják olyan érdekesnek a cipőket, hogy rendre szimatolják, ráfekszenek, elcipelik és rajtuk alszanak? Nos, ha nincs, akkor érdemes tovább olvasni, mert az okok megértése segíthet megelőzni az esetleges károkat.

A szagok

Egy macska számára a szaglás az egyik legfontosabb az öt érzékszerve közül. Tizennégyszer olyan erős, mint egy emberé, és kétszer annyi szaglóreceptor van az orrszövetében, mint nekünk. A szájban található úgynevezett Jacobson-szervnek (néha vemeronasalis szervnek is nevezik) például nálunk, embereknél teljesen hiányzik. Ez a szerv lényegében lehetővé teszi számukra, hogy megízleljék a levegőben lévő illatokat és feromonokat, így rengeteg információt kapnak a környéken élő állatokról és emberekről. Mivel a cicák alapvetően érdeklődőek, folyamatosan új szagokat keresnek, hogy minél több információt gyűjtsenek be, de eközben olyan dolgok szagát is keresik, amelyek ismerősek számukra, és amelyek miatt biztonságban és kényelemben érzik magukat. Ilyen például a gazdi cipője.

cica kék papucsban fekszik

A terület

Amikor a cica a gazdához vagy egy tárgyhoz dörzsöli az arcát, akkor nyomot hagy maga után, mégpedig azáltal, hogy az arcon levő feromontermelő mirigyekből kiüríti az illlatot, hogy azt mondja: „Már is jártam itt. Ez az én területemhez tartozik, és biztonságban érzem magam.” A macskák azokat a dolgokat kedvelik, amelyeken a saját illatát érzi. Amikor a gazda cipőjére fekszik, egyszerűen azt mondja, hogy jól érzi magát, megnyugtatja a gazda jelenléte, és szereti őt.

A komfortzóna

A gazda illatával átitatott tárgyak – ruhadarabok, cipők, takarók – kényelmet és megnyugvást nyújthatnak a cicának stresszes helyzetekben. Tehát ha a cipőn alszik, az önnyugtató módszer lehet, például olyankor, amikor a gazdi távol van. Még az is előfordulhat, hogy a cica nemes egyszerűséggel egy másik helyre - például a kedvenc pihenőhelyére - viszi a cipőt és ott gömbölyödik rá. Az anya nélkül felnőtt kismacskáknál később előfordulhat, hogy akár szopogatják a cipőt vagy a zoknit, ennek oka, hogy az anyjuktól túl korán elválasztott macskáknál gyakran kialakul orális fixáció. Ennek eredménye, hogy dolgokat harapnak vagy szoptatnak, amelyek a gazda szagára emlékezteti őket.

két macska a teraszon bakancsok mellett összegömbölyödve alszik

Hogyan szerezze vissza a cipőit?

Oké, most már érthető a macska cipőmániájának oka, és az, hogy esetükben ez a szeretet kifejezésének egyik módja. Ám attól még eléggé frusztráló, hogy egy fontos találkozó előtt a házban kell rohangálni, hova is cipelte el a cica a cipőt, vagy éppenséggel a macska alól kell kirángatni az amúgy méregdrága Prada vagy Jimmy Choo topánkát, amely persze úszik a macskaszőrben. De mi a megoldás?

Zárja el a cipőket

Sokkal könnyebb egyszerűen a gardróbba vagy egy cipős szekrénybe zárni a cipőket, mint elérni, hogy a macska teljesen leszokjon róla. Azért azt ne feledje, hogy a cicák kifejezetten ügyesen másznak, és a zárt szekrényajtók kinyitásában is tehetségesek lehetnek, tehát a biztonság kedvéért a drága cipőket tegye dobozba. Jó ötlet lehet elöl hagyni nekik egy régi papucsot, vagy más cipőt, amit kedvére hurcolászhat, és akár alhat is egyet rajta.

kicsi cica ócska papucs mellett a fűben

A figyelem átirányítása

Ha képtelen úgy elzárni a cipőket, hogy a macska ne férhessen hozzájuk, akkor figyelmének átriányítására kell helyezni a hangsúlyt. Találni kell valami más tárgyat, amin a gazda szaga rajta van, de nem jelent akkora problémát, ha az állat ráfekszik vagy elhurcolja.

Amikor azon kapja a cicát, hogy megpróbálja ellopni a cipőt, igyekezzen, hogy ne kiabáljon rá és egyáltalán ne tűnjön agresszívnek. Ez a viselkedés megijeszti az állatot, és közel sem biztos, hogy képes a cipőlopásra asszociálni, azaz a gazdi haragját a cipővel összekapcsolni. Megeshet, hogy a gazda szerint egy tűsarkú topánka nem éppen a legkényelmesebb és legideálisabb hely a pihenésre, de a macska ezt nem így gondolja, számára ez egy, a gazdihoz köthető tárgy és kész.

Tehát ha legközelebb azt veszi észre, hogy a cica a hófehér Converse tornacipőn heverészik, inkább kínáljon neki egy kinyúlt pólót vagy egy régi tréningnadrágot, amelyeken szintén ott van a cica számára fontos illat. Meglátja majd, boldog lesz azzal is.

Ajánlott cikkek

A macska és a farka

A macska és a farka

Sokszor úgy tűnik, mintha a cica farka külön életet élne. Akarva vagy akaratlanul is tudja irányítni az állat a farok mozgását, hiszen ez a testrésze izomzatból, szalagokból, inakból és idegekből áll. Sok gazdit érdekel a kérdés, hogy vajon egyes szituáci