A jó, a rossz és a csúf

A jó, a rossz és a csúf

A család a vacsoraasztalnál ül, amikor eszébe jut, hogy a fenébe is, elfelejtette megetetni a kutyát.  Ugye előfordult már ilyen? Milyen egyszerű ilyenkor ledobni neki egy kis lasagne darabot, sült húst, netalán egy kis pörköltet kanalazni a táljába. És nyugodtan folytatódhat a családi étkezés....

Tovább
Veszélyek a lakásban

Veszélyek a lakásban

A lakás és a kert komoly veszélyforrásokat rejt egy kölyökkutya számára. A gazda felelőssége, hogy ezeket megszüntesse, ehhez azonban tisztában kell lennie azzal, mi és miért veszélyes. Sokszor bele sem gondolunk, hogy kedvenc tárgyunk, napi használatban levő háztartási cikkeink akár komoly veszélyt is jelenthetnek kedvemceink számára.

Tovább
A kutya és az alapvető engedelmesség

A kutya és az alapvető engedelmesség

Tudomásul kell venni, hogy mindig az ember irányítja a kutyát. Ehhez az ebnek el kell sajátítania az alapvető engedelmesség parancsszavait és az arra adandó válaszokat. A sikeres tanításhoz elengedhetetlen ismerni a kutya bizonyos helyzetekre válaszként adott reakcióit. 

Tovább
Amikor a kutya megerőszakolja a gazdi lábát….

Amikor a kutya megerőszakolja a gazdi lábát….

A legtöbb esetben teljesen normális viselkedési forma, ha a kutya a gazda, vagy más emberek lábára mászik, és ott löködő mozdulatokat végez, kvázi maszturbál. Persze a maszturbáció egyéb formái is ismeretesek a kutyáknál, nem csak emberek lábán, kezén gyakorolják, de más kutyákon, tárgyakon is, esetleg nyalogatják magukat.

Tovább
Az étel őrzése

Az étel őrzése

Az, hogy a kutya őrzi, védi, ami fontos a számára, teljesen természetes viselkedés. Azok a vadon élő állatok, amelyek sikeresen tudják megvédeni, ami az övék – legyen az élőhely, étel, vagy akár falkatársak, pár, kölykök – sokkal esélyesebbek a túlélésre.

Tovább
A szeparációs szorongás

A szeparációs szorongás

Elég sok gazdi panaszkodik arra, hogy amint magára hagyja a kutyáját, az elkezdi leamortizálni a lakást. Van eb, amelyik mindent megrág, más bepisil, vagy székletkupacokat hagy mindenfelé, megint más folyamatosan vonyít. Ezek a tünetek egyrészt azt jelzik, hogy a kutya bizony nem tanulta meg, hogyan kell viselkednie a lakásban, de lehetnek a stressz tünetei is.

Tovább
Hogyan fékezze meg az ugatós kölyköt?

Hogyan fékezze meg az ugatós kölyköt?

Kicsi kölyökkutyája hirtelen hatalmas és erős házőrzőként viselkedik? Fejét hallhatatlan hangokra felkapva elkezd ugatni? Nos, a kutyák sok ok miatt ugathatnak, ideértve vélt fenyegetést, unalmat, vagy a figyelem hiányát. Az ugatás ugyanakkor a kommunikáció formája is két eb között.

Tovább
A kutya agressziójának típusai

A kutya agressziójának típusai

A kutyaharapások megelőzéséhez három kulcs nyitja az ajtót: érteni kell az állat viselkedését, időt kell szánni szocializációjára és nevelésére – lehetőleg minél előbb kezdve – és megtanítani a család apraját arra, hogy elfogadjon minden kutyát.

Tovább
Segítség! Mindenkire felugrál a kutyám!

Segítség! Mindenkire felugrál a kutyám!

Be kell zárnia a kutyáját, amikor vendégeket vár vagy családtagjai érkeznek látogatóba, hacsak nem akarja, hogy a ruhájuk tiszta sár és por legyen, és némi borda- meg végtagtöréssel távozzanak? Csak a leglehetetlenebb időpontokban tudja kivinni sétálni, nehogy bármiféle élőlénnyel találkozzanak?

Tovább
A pusztító rágás és okai

A pusztító rágás és okai

A kutyák teljesen természetes módon szájukkal fedezik fel a világot, egyúttal állkapcsukat is erősítik, ezért gyakran rágnak meg számukra vonzó tárgyakat. Amikor azonban ez a rágás már olyan méreteket ölt, hogy a háztartásra káros, érdemes elgondolkodni, milyen okok állhatnak a hátterében.

Tovább
Mielőtt túl késő lenne

Mielőtt túl késő lenne

A kölyökkutyák, akárcsak a kisbabák, életük első időszakában tanulnak a legtöbbet. Különösen igaz ez akkor, amikor egy kiskutyának új környezethez kell alkalmazkodnia, azt kell felfedeznie, ezzel együtt új viselkedésformákat kell megtanulnia.

Tovább
Segítség! Neveletlen az eb!

Segítség! Neveletlen az eb!

A természetben a kutyák falkában élő állatok, falkatársaik között szocializálódnak születésüktől kezdve. A szocializáció a más állatokkal való interakciók, valamint a verbális jelek és a testbeszéd által történik. A falkán belüli kötelékek letisztultak.

Tovább
Kutyakozmetikumok

Kutyakozmetikumok

A legtöbb fajtaleírásban, kozmetikával foglalkozó cikkben olvasható, hogy minden fajtához olyan kutyakozmetikum ajánlott, amely megfelel szőrtípusának. Ez eddig rendben is van, hiszen a szőr szerkezete fajtánként eltérő, emiatt pedig más és más ápolást igényel.

Tovább
A kutya karmainak vágása

A kutya karmainak vágása

A karomvágás bizony mind a kutyára, mind a gazdira nézve veszélyes és kihívó feladat lehet, ha a kutya fél. Ebben az esetben megnő az esélye annak, hogy a karom élő részébe vág az amúgy is reszkető kezű gazdi, és az vérezni kezd. Hacsak nem képes hatékonyan féken tartani kedvencét, nem éppen könnyed ez a feladat.

Tovább
Hogyan fürdesd a kutyád?

Hogyan fürdesd a kutyád?

Minden gazdi azt szereti, ha kedvence illatos és pihepuha, de ennek elérése azért nem mindig sétagalopp. Ritka az a kutya, amelyik örömmel ugrik be magától a kádba egy kis csutakolásra, még akkor is, ha egyébként szeret úszni. Azért valljuk be, a kád+sampon kombó nem éppen hajaz a szabad úszkálásra.

Tovább
Kutyakozmetikai alapműveletek 3. A trimmelés

Kutyakozmetikai alapműveletek 3. A trimmelés

Laikusok számára a trimmelés szó valami rettenetes káromkodásnak hathat. Sokan azt gondolják, ez valami nagyon szörnyű dolog a kutya számára, és költséges, sok időt igénybe vevő procedúra a gazdinak is. Korántsem így van.

Tovább
Kutyakozmetikai alapműveletek 2. A nyírás

Kutyakozmetikai alapműveletek 2. A nyírás

A nyírás technikájának megtanítása nem egyszerű feladat, a szükséges rutin elsajátításához akár évekre is szükség lehet. Maga a nyírás történhet elektromos nyírógéppel vagy ollóval.

Tovább
Kutyakozmetikai alapműveletek 1.  A bontás

Kutyakozmetikai alapműveletek 1. A bontás

A bontás bizony igencsak fontos feladat a szőrápolásban. Az összecsomósodott, gubancos szőr nem csak ápolatlan benyomást kölcsönöz az ebnek, hanem különféle élősködők búvóhelye, betegségek melegágya is lehet.

Tovább
Kutyakozmetikai tanácsok

Kutyakozmetikai tanácsok

Biztos volt már része abban a látványban, hogy a kutya a földön hempereg, nyalogatja és rágcsálja bundáját.  Mindez nem más, mint sajátos módszere a tisztálkodásra. Azért persze néha nem árt neki segíteni abban, hogy takarosabban nézzen ki, és kellemesebben illatozzon, nemde?

Tovább
Kutyakozmetikai eszközök

Kutyakozmetikai eszközök

A legtöbb ember, amikor kiskutyát vásárol, igyekszik felkészülni az új jövevény érkezésére. Vásárol neki fekvőhelyet, evő- és ivótálkát, pórázt, nyakörvet, temérdek játékot és rágcsálni valót. A bevásárló listáról bizony gyakorta lemarad – vagy a legvégére kerül, az „ej, ráérünk arra még” sorba – a kozmetikai felszerelések vásárlása.

Tovább