Szőr/szál/hasogatás

Szőr/szál/hasogatás

Mitől függ az, hogy egy-egy fajta mennyi gondozást igényel? Nagyon sok mindentől. Hogy egy adott fajta rövid szőrű, még nem jelenti azt, hogy örökre elfeledkezhetünk ápolásáról. Sőt!

Tovább
Szőrmentén a szőr terén!

Szőrmentén a szőr terén!

Sajnos az emberek egy része nem gondolkodik felelősségteljesen, amikor kutyafajtát választ társául az elkövetkező tíz-tizenöt évre. Sokan az első benyomás alapján döntenek, és nem gondolják végig, hogy a méret, a jellem és az egyéb sajátosságok mellett bizony az eb szőrtípusának is fontos tényezőnek kell lennie a választás során.

Tovább
Gondolatok az ivartalanításról

Gondolatok az ivartalanításról

Éves szinten hatalmas összegeket költünk kedvenceinkre. Veszünk nekik eledelt, elvisszük állatorvoshoz, vásárolunk játékokat, tálakat, kutyaágyat, ruhát, fizetünk a kutyakozmetikusért, esetenként a gyógyszerekért és a vitaminokért. Tesszük mindezt azért, mert kedvenceink jobbá, szebbé teszik az életünket.

Tovább
A fülek ápolása

A fülek ápolása

A kutya rendszeres kozmetikázásába beletartozik a fülek ellenőrzése is. Ez különösen fontos, ha kedvence hajlamos a fokozott fülzsír-termelésre, vagy sok szőr van a belsőfülben.

Tovább
A szemek védelme

A szemek védelme

Ha rendszeresen ellenőrzi kedvence szemeit, gyorsan észreveszi, ha valami nincs rendben. A könnyezés, homályos tekintet vagy gyulladás egészségügyi problémát jelezhet, márpedig az időben elkezdett kezelés vezet sikeres gyógyuláshoz.

Tovább
Bolha, kullancs

Bolha, kullancs

A bolha- és kullancsfertőzöttség az egyik leggyakoribb probléma a kutya- és macskatartók körében, szerte a világon. A legjobb és legegyszerűbb megoldás a megelőzés. Nagyon fontos, hogy minden gazda tisztában legyen a jelekkel és tünetekkel.

Tovább
A foga fehérje és az ínye

A foga fehérje és az ínye

A kutyák fogínybetegsége komolyabb probléma, semmint első látásra gondolnánk. A kutyák csak a szájukkal tudnak megragadni és felvenni dolgokat, ezzel kommunikálnak, esznek és játszanak – hacsak nincs olyan betegség, ami akadályozná őket ezekben a tevékenységekben.

Tovább
Mi a teendő, ha a kutya túlsúlyos?

Mi a teendő, ha a kutya túlsúlyos?

A kanapén, ahol a kutya ült, kisebb kráter marad utána? A barátai elkezdik különféle mókás becenevekkel illetni a kis dagit? Nos, még ha követi is a táp adagolási utasításait, a kölyök akkor is könnyen túlsúlyos lehet. Még ha mókás és cuki is a dundi kölyök, a helyzet nem jó.

Tovább
Bőrproblémák

Bőrproblémák

A kutya bőre mesél egészségi állapotáról, éppen ezért nagyon fontos, hogy azt mindig ellenőrizze, és jó kondícióban tartsa. Ha bőrprobléma jelentkezik, azt az állat vakarózással, rágcsálással, nyalogatással jelzi. A

Tovább
Az öt alap parancs

Az öt alap parancs

Akár ön végzi a kutya tanítását, akár beíratja obedience iskolába, minden kutyának meg kell tanulni az öt alapvető parancsszót: ül, marad, lábhoz, gyere, fekszik. A gyakorlás során sose szidja meg a kutyát és a nevét se ejtse ki mérges hangon.

Tovább
A férgesség

A férgesség

A férges kutya boldogtalan és nagyon szerencsétlen. A gazdák leggyakoribb kérdése ezért az, hogy vajon milyen gyakorisággal kell féregteleníteni kedvencüket. A féregtelenítés rendszeressége azonban nem egyetlen mondattal meghatározható, egyszerű dolog.

Tovább
Oltások kölyökkortól felnőtt korig

Oltások kölyökkortól felnőtt korig

Különösen fontos, elsősorban éretlen immunrendszere miatt, hogy a kiskutya minden szükséges oltást megkapjon. A nem megfelelő vakcinázás következménye súlyos, sokszor halálos kimenetelű betegség lehet. Az oltásokat a kutya egész életén át kapja, megelőzendő egyes fertőző betegségek kialakulását.  A vakcinázás stimulálja az immunrendszert azáltal, hogy antitestek termelődnek, így pedig a szervezet képes felvenni a küzdelmet a halálos betegséget okozó fertőzéssel szemben.

Tovább
Mikor muszáj orvoshoz vinni az állatokat?

Mikor muszáj orvoshoz vinni az állatokat?

Nem meglepő egy gazdának, pusztán tényszerű: az állatok nem tudják elmondani, ha valami bajuk van. Egyetlen megoldás van: figyelni a jeleket, bízni az ösztönökben, és amint valami változást észlel a kutya vagy a macska viselkedésében, akkor fokozottabb figyelemmel kell lenni.

Tovább
Kutya-macska barátsága

Kutya-macska barátsága

Sokszor érkezik kölyökkutya olyan családba, ahol már élnek más állatok. Az, hogy ez mennyire okoz majd problémát, nagyban függ attól, milyen faj él régebben a lakásban. Érthető módon a halak nem túlzottan jelentenek gondot, ellenben a madarak, rágcsálók és macskák bizony kevésbé fogadják szívesen az új jövevényt, valamint a gazdának is fel kell készülnie esetleges apróbb problémákra.

Tovább
Viselkedés más kutyákkal

Viselkedés más kutyákkal

Még azok a kutyák is, amelyek majdhogynem embernek hiszik magukat, és úgy is viselkednek, meg kell, hogy tanulják a más kutyákkal zajló interakciókat, a kutyák közötti kommunikációt. Óhatatlanul is találkoznak más ebekkel életük során.

Tovább
Hogyan viselkedj kutyás társaságban

Hogyan viselkedj kutyás társaságban

Amennyire szeretünk kedvencünkkel együtt időt tölteni, olyannyira rettegéssel is tölthet el egyeseket egy-egy új társasággal, környezettel való találkozás. Pedig kutyánknak szüksége van a szocializációra, hogy találkozzon mindig új emberekkel, és fajtársaival is egyaránt.

Tovább
Hogyan megyünk új társaságba, emberek közé

Hogyan megyünk új társaságba, emberek közé

A kutyatartás kívülről a világ legegyszerűbb dolgának tűnhet: fogom, viszem, jól elvagyok, jól elvan. A helyzet azonban az, hogy ez nem a valóság. Sokszor hangsúlyoztuk már, hogy a kutyatartás legalább akkora felelősség, törődés, munka és figyelem, mint a gyereknevelés.

Tovább
Póráz

Póráz

Amikor kiskutya kerül a házhoz, az egyik legnagyobb kihívás, hogy milyen nyakörvet, pórázt vegyünk neki. A nyakörv vs. hám vita eldöntése sem egyszerű, hiszen a funkció sokszor szemben áll a kivitelezéssel. Ráadásul a kiskutya jó eséllyel hamar kinövi a nyakörvet, hámot, tehát érdemes előre is gondolkodni.

Tovább
Ismerkedés új emberekkel

Ismerkedés új emberekkel

A világ tele van különféle egyéniségekkel és személyiségekkel. Alapvető, hogy a kutya megtanulja, hogyan viszonyuljon másokhoz, hogyan kezelje azt, hogy a többi kutya, más állatok és az összes, őt körülvevő ember külön egyéniség.

Tovább
Gazdi-iskola

Gazdi-iskola

Alapvető szabály a kutyák nevelésében, hogy a kölyökkutyákat és később a felnőtt egyedeket a fajta jellegének, temperamentumának, használati céljának megfelelően kell nevelni.

Tovább