Az öt alap parancs

Akár ön végzi a kutya tanítását, akár beíratja obedience iskolába, minden kutyának meg kell tanulni az öt alapvető parancsszót: ül, marad, lábhoz, gyere, fekszik. A gyakorlás során sose szidja meg a kutyát és a nevét se ejtse ki mérges hangon.

Mindig csak ismételje meg az adott parancsot és igyekezzen elég útmutatást, segítséget adni a kutyának annak megértéséhez. Amint a kutya teljesíti azt, amit elvár tőle, ejtse ki a nevét kedves, szeretetteli tónusban, dicsérje meg és adjon neki egy jutalomfalatot.

A kutyák, de különösen a kölykök hajlamosak valamit tökéletesen megtanulni egyik nap, de elfelejteni másnapra. Ezért legyen türelmes és következetes a nevelésben. Soha ne töltsön túl sok időt a leckékkel – napi pár perc bőven elég és sokkal hatásosabb, mint ha teljesen lefárasztja a kutyát mentálisan és fizikailag is,

Sok kutya egyszerűen imád tanulni és dolgozni is, különösen, ha a gazdától ezért elismerést kap. Az alapvető tudnivalók elsajátítása során a kutya szociális képességei fejlődnek és a gazdával való kapcsolat és kötődés még szorosabb lesz.

Obedience iskolákban általában az alap parancsokhoz tartozó kézjeleket is megtanítják a kutyának. Kezdetben érdemes a parancsszavakat és a kézjeleket együttesen gyakorolni és használni addig, amíg a kutya tökéletesen nem reagál csak a kézjelre. Ez kifejezetten hasznos lehet, ha a kutya esetleg később az élete során elveszíti a hallását.

Ajánlott cikkek