Kutya-macska barátsága

Sokszor érkezik kölyökkutya olyan családba, ahol már élnek más állatok. Az, hogy ez mennyire okoz majd problémát, nagyban függ attól, milyen faj él régebben a lakásban. Érthető módon a halak nem túlzottan jelentenek gondot, ellenben a madarak, rágcsálók és macskák bizony kevésbé fogadják szívesen az új jövevényt, valamint a gazdának is fel kell készülnie esetleges apróbb problémákra.

Nem árt a madarak kalitkáját és a rágcsálók ketrecét olyan magasságba helyezni, ahol a kutya nem érheti el. Ne felejtse el, hogy a kölykök gyorsan nőnek, így ahol tegnap még nem érték el, holnap már el fogják.

Persze a kölyökkutya olyan, mint a kíváncsi gyerek: amit dugdosnak előle, az sokkal izgalmasabb, mint ami szem előtt van. Épp ezért a már a családban élő állatokat bizony be kell neki mutatni.  Az ismerkedés csak felügyelet mellett történhet, azaz a gazdi soha, egyetlen pillanatra se hagyja egyedül a kalitkát vagy a ketrecet az ebbel, különösen ne nyitott ajtóval.

Cicákkal némileg könnyebb a helyzet, hiszen ha a macska megijed vagy megunja a kutyus kíváncsiskodását, egy pillanat alatt a legmagasabb bútor tetején tud teremni. Ez az, amit a kutyák rettenetesen utálnak, ilyenkor indul az ugatás, hátha le lehet könyörögni a nyervogót egy kis kergetőzésre.

Épp ezért amint a kutya a családba kerül, be kell neki mutatni a macskát. Hagyni kell, hadd ismerkedjenek. A cica, ha túl tolakodónak érzi a szaglászást, egy apró, de jól irányzott pofonnal és némi fújással rendreutasítja ugyan az ebet, de bizony a gazdának is rá kell szólnia, mi az, amit nem szabad.

Ne engedje, hogy kergesse a cicát, egyrészt mert ez a lakás berendezésére nézve is veszélyes, másrészt mert ha rákap erre a szokásra, nehezen lehet róla leszoktatni és a macsek életét is megkeseríti.

Ugyanakkor ne hagyja, hogy a pofozkodás legyen minden esetben a megoldás a zaklatásra, mondván, majd megoldják egymás között, mert bizony az éles macskakarmok a kutya szemén, orrán, fülén komoly sérüléseket tudnak okozni. A cica megmutathatja erejét, de a gazdi felelőssége, hogy időben véget vessen az erőfitogtatásnak.

A kezdeti időkben ne etesse együtt az állatokat, azért sem, mert a féltékenység bizony élénken dolgozik a cicában, aki eledelét védve akár komoly sérülést is okozhat a kíváncsi ebnek. Ráadásul a macskaeledelek illata sokkal vonzóbb a kutya számára, ugyanakkor összetétele már korántsem megfelelő, különösen kölyökkorban komoly bélrendszeri problémákhoz vezethet, ha a cica eledelét falja.

Tanítsa meg a kutyának, hogy a macska fekhelye a számára tabu. Ott a cica pihen, nem pedig ő, épp ezért ha odafekszik, hívja el onnan és küldje a saját helyére.

Ezt persze csak addig kell tennie, amíg annyira össze nem barátkoznak, hogy már megosztják egymással fekhelyüket és összebújva, egymás hátán alszanak majd. Ám ehhez idő és türelem, következetes nevelés kell.

Mindenképp figyelmet kell fordítani arra, hogy a már korábban családtagként élő állat ne kapjon kevesebb figyelmet. Bár a macskák látszólag sokkal kevésbé igénylik a gazda figyelmét és állandó gondoskodását, mint a kutyák, ha eddig esténként rendszeres program volt a cica simogatása, ne hagyja ezt el azért, hogy a kutyának dobálja a labdát. Az ebnek is meg kell tanulnia, hogy vannak olyan időszakai a napnak, amikor gazdája nem vele, hanem a másik kedvenccel törődik, és bizony meg kell tanulnia ezt elfogadni. Ugyanez a helyzet a cicával is, azaz neki is tudomásul kell vennie, hogy az új jövevény is törődést igényel, de az ő jogai ettől még nem csorbulnak.

A kutya-macska barátság csak mese lesz, ha megfelelően és kellő türelemmel szoktatja össze állatait, sőt, az eb és a cica hamar nagy barátokká válnak, akik megosztják egymással ágyukat, játékukat és védelmezik egymást a betolakodókkal szemben.

Ajánlott cikkek