Nyakörvek - minden, amit tudnod kell

Nyakörvek - minden, amit tudnod kell

Az egyik legelső és legalapvetőbb felszerelés, amire a kutyának szüksége van, az a nyakörv. Egyrészt szükséges azért, hogy ha kutyád elkeveredne, akkor a nyakörvön elhelyezett biléta vagy egyéb jelzés alapján könnyebben azonosítható legyen, másrészt ehhez tudod majd csatlakoztatni a pórázt.

Tovább
Játék és a város zaja

Játék és a város zaja

Játékkal szinte mindenre megtanítható a kutya. Igen, a játék is a nevelés része, talán az egyik legfontosabb eszköz a szeretet és a türelem mellett. Minden kölyök szeret játszani, és a játék nagyon fontos része fizikai és mentális fejlődésüknek.

Tovább
Rossz szokás a rágcsálás

Rossz szokás a rágcsálás

Az, hogy a kutyák rágcsálnak, normális dolog. A gondok akkor kezdődnek, amikor valami olyat csócsálnak meg, amit mi nem szeretnénk. Mondjuk mérgező növényt, veszélyes villanyvezetéket vagy méregdrága Prada cipőt. Ez már ugye kevésbé tolerálható viselkedés?

Tovább
Ne rágd a kefét, ha rágja a kefét

Ne rágd a kefét, ha rágja a kefét

Kedvenc kölyökkutyája előszeretettel rágcsálja a karját, az ujjait, ahelyett, hogy a csontját csócsálná?  Kölyökkorban teljes normális, hogy a kutyák az egymással való játék során a szájukat is „használják”. Ám amikor az emberrel való interakcióban is megjelenik a rágás, az már nem kellemes.

Tovább
Baba és (baba)kutya

Baba és (baba)kutya

Sokszor hallani, hogy mikor a családba kisbaba érkezik, a leendő szülők úgy döntenek, megválnak ebüktől. A kutya, amely addig mintegy gyerekpótlékként szolgált, hirtelen feleslegessé, nyűggé, vélelmezett veszélyforrássá válik. Nem lenne ez így, ha kellő tudás birtokában lennének és tudnák, mire kell megtanítani a kutyát és mire kell odafigyelni.

Tovább
Kutyakiállítási kisokos

Kutyakiállítási kisokos

Az az ember, aki belekóstol a kiállítások világába, hamar fanatikussá válhat, és minden hétvégén újra meg újra útra kel, hogy kedvencét megmérettesse. Sokszor érhetik csalódások, de ne felejtse el, hogy ez a kutya az öné, és az ön számára mindig a legszebb, legkedvesebb, leghűségesebb társ marad, függetlenül attól, más emberek milyennek látják.

Tovább
Fogamzásgátlás vagy ivartalanítás?

Fogamzásgátlás vagy ivartalanítás?

Hazánkban igen nagy problémát jelent a menhelyeken élő és az utcákon kóborló ebek tömeges száma. A nem kívánt szaporulat megelőzhető más módon is, akár úgynevezett távoltartó permetekkel, akár tüzelőbugyival a szukán, de hosszú távon a legjobb megoldást az ivartalanítás jelenti.

Tovább
Ha bővül a család...

Ha bővül a család...

A család számára a kisbaba születése a legnagyobb öröm. Ám a család kutyája számára az aprócska családtag nem más, mint új szimatolnivaló szagok, új látvány és különös zajok forrása.  Elég felkavaró lehet számára ez a sok új dolog, különösen, ha kölyökkorában nem töltött elég időt gyerekek között.

Tovább
Sportosan szép az élet

Sportosan szép az élet

Bár a vadászat sok kutyafajta lételeme, nem minden gazda választhatja magának ezt az elfoglaltságot hobbinak, sok más kutyafajta pedig nem is lenne alkalmas erre a tevékenységre. A kutya azonban imád mozogni, sétálni, gazdájával lenni, és igen kellemes lehetőségek vannak a sportos gazda és ebe számára.

Tovább
A kutyával való játék előnyei

A kutyával való játék előnyei

Azt minden gazdi tudja, hogy a kutyával való nagy, közös játék mókás, szórakoztató, és kiváló időtöltés. Ám azt már kevesebben tudják, hogy milyen előnyök származhatnak mindebből. Pedig egy kicsivel több játék máris gazdagabbá teszi a kutya életét. Íme néhány előny, amiért érdemes nagyokat játszani az ebbel.

Tovább
Az agresszivitás fajtái

Az agresszivitás fajtái

Az agresszivitás az egyik leggyakoribb és legtöbb problémát okozó viselkedési probléma, amely a kutyáknál előfordulhat. Ráadásul általában ez az ok vezet a legtöbb esetben a kutyák menhelyre kerülésében.

Tovább
Az agresszió rizikófaktorai

Az agresszió rizikófaktorai

Az előző részben az agresszió fajtáiról írtunk. Részletesen elemeztük, milyen kiváltó okok lehetnek, ennek alapján hogyan osztályozható a kutyák agresszivitása, valamint ezek milyen reakciókkal járnak. Nézzük meg most, melyek a rizikófaktorok!

Tovább
Nevelési és kiképzési technikák

Nevelési és kiképzési technikák

A gazda felelőssége, hogy kutyája jól nevelt legyen, megfelelően, a társadalom számára elfogadható módon viselkedjen. A gazda felel a kutya biztonságáért is, ami nem csak azt jelenti, hogy óvnia kell a betegségektől, el kell látnia megfelelő étellel, és fedelet kell biztosítania a számára.

Tovább
Rágcsálás, csipkedés, játékos harapdálás felnőtt kutyáknál

Rágcsálás, csipkedés, játékos harapdálás felnőtt kutyáknál

Nem hinném, hogy van olyan gazdi, amelyik élvezi, ha a kutyája harapdálja, rágcsálja a kezét, lábát, ruháját, akár játék közben, akár máskor. A felnőtt kutya állkapcsa sokkal erősebb, ezért még a játékos csipkedés, harapdálás is sokkal nagyobb fájdalommal jár, mintha ugyanezt a kölyökfogak teszik. Akár véletlen, de fájdalmas sérülés is lehet a vége.

Tovább
Amikor folyton vonyít a kutya...

Amikor folyton vonyít a kutya...

A vonyítás a kutyák által használt kommunikáció egyik formája. Azért vonyítanak, hogy felhívják magukra a figyelmet, egymással kapcsolatba lépjenek, és jelezzék mások felé létüket.  Vannak kutyák, melyek magas hangokra, például szirénára, vagy egyes hangszerekre reagálnak vonyítással.

Tovább
Lehet-e influenzás a kutya?

Lehet-e influenzás a kutya?

A kutyák reakciói mindig elgondolkodtatják az embert. Sokszor olyan meglepőek ezek a reakciók, hogy csak lesünk. Hasonlóan csodálkozva tekintünk néhány betegségre is, hiszen azt gondoljuk, csak mi kaphatunk el kórságot az ebtől, ez fordítva már nem igaz.

Tovább
Hihetetlen eredmények - a csettegő csodatevő

Hihetetlen eredmények - a csettegő csodatevő

A klikker tréning eszköze egy hangot adó játék, melynek használata segít a kívánatos viselkedés rögzítésében. Használata során a klikkerrel kondicionált megerősítést hajt végre, annak ismételt használata által. A klikker használata egyszerű: csak az apró eszköz és némi jutalomfalat kell.

Tovább
Kutyapanzió

Kutyapanzió

Előfordulhat, hogy el kell utaznia és nem tudja magával vinni kedvencét, esetleg kórházba kerül és nincs, aki gondoskodjon a kutyáról vagy egyszerűen csak „hiányos” az állat szocializációja. Az ilyen esetekre jó megoldás a kutyapanzió.

Tovább
Kutyakiállítások fajtái és elérhető címek

Kutyakiállítások fajtái és elérhető címek

A kutyakiállítások iránt érdeklődő laikus hamar összezavarodik a rendezvények sokféleségén. Pedig a helyzet nem is annyira bonyolult.  Országos-, nemzetközi-, klub-, fajtakiállítás? Mindenféle rejtélyes rövidítések, eltérő szalagszínek? A kezdőket bizony összekeveri a bőség zavara.

Tovább
Menjünk kiállításra!

Menjünk kiállításra!

Végre kisilabizálta a gazdi, mi mit jelent, és milyen kiállítások vannak. Kitalálta, hová szeretné elvinni a kedvencét. Van egy rossz hírünk: igen kevés olyan kiállítás van, ahová csak úgy be lehet esni a kutyával, ha éppen jó az idő, és úgy döntünk, ma ez jó programnak tűnik.

Tovább