Nyakörvek - minden, amit tudnod kell

Az egyik legelső és legalapvetőbb felszerelés, amire a kutyának szüksége van, az a nyakörv. Egyrészt szükséges azért, hogy ha kutyád elkeveredne, akkor a nyakörvön elhelyezett biléta vagy egyéb jelzés alapján könnyebben azonosítható legyen, másrészt ehhez tudod majd csatlakoztatni a pórázt. Mintha a kezed meghosszabbítása lenne -, irányítva, kontrollálva vele a kutyát.

Láncot nem ajánlunk csatlakoztatni hozzá, mivel mind tudjuk, hogy a kutya nem láncra való.

„De hát ott a hám, arra is rá tudom kötni, és még kényelmesebb is” – mondanák erre páran. Van egy rossz hírünk. Ha egy kutyát hámmal akarsz sétáltatni, és nem tanítod meg neki előtte, hogyan kell szépen sétálni, és ehhez még ne adj’ Isten egy Flexi pórázad is van, akkor tuti biztos, hogy a kutyád azt fogja megtanulni, hogy ha húz, akkor a Flexi enged, és lőn szabadság. Tehát húzni jó. Főleg a gazdát, mindenkin és mindenen keresztül.

Szóval mindenkinek ajánljuk első körben a nyakörvet, és egy sima, egyszerű, 1 méteres pórázat, amíg a láb mellett követést, és sétálást nem sikerült teljes mértékben elsajátítani.

A nyakörveknek sok típusa van, attól függően, milyen célra használjuk őket. A legtöbb gazdi a hagyományos nyakörveket alkalmazza, ha nem megy, akkor hámra vált, és mikor ezzel sem sikerül jól a séta a fent említett okok miatt, akkor elkönyveli, hogy ők nem tudnak rendesen sétálni, és marad a rángatás, üvöltözés, Flexin átesés, minden alkalommal. Sokan nem is tudják, hogy a kutya kiképzéséhez, tanításához mennyi eszköz áll rendelkezésükre, vagy nem jól használják a nyakörvek bizonyos típusait, emiatt vallanak kudarcot a séták során.

Nézzük tehát, miből válogathatunk, és hogyan használjuk ezeket:

rózsaszín nyakörv

Egyszerű nyakörvek

Az egyszerű nyakörveknek számos típusa létezik: keskeny, vastag, textil, bőr, mintás vagy egyszínű, egyszerű vagy hivalkodó. Ezeket használhatod séta alkalmával, otthon a kertben, bárhol. Az egyetlen, amire figyelned kell, hogy megfelelően legyen beállítva. Azt szokták mondani, hogy ha 2 ujjad befér alá, akkor jó a nyakörv mérete. Tehát ne legyen túl szoros, de túl laza sem, különben a kutya kibújhat belőle. Ezek a nyakörvek a mindennapokra valók, főleg akkor, ha kedvenced már szépen sétál pórázon, és nem kell sokat kontrollálnod viselkedését.

Félfojtó nyakörvek

Akadnak olyan kutyák, melyek hajlamosak elfeledni egy-egy pillanatra, mit tanultak a kutyaiskolában. Ők azok, akiknek néha nem árt egy emlékeztető arról, ki vezet kit. Nekik találták ki a félfojtó nyakörveket.

Ezen nyakörvek nagy része textil, hasonlóan a hétköznapi nyakörvekhez, a textil rész két végét pedig egy láncos hurok köti össze. Ennek a huroknak a közepén helyezkedik el a gyűrű, amire a pórázt csatolhatod.

A trükkös szerkezet arra szolgál, hogy ennek segítségével az amúgy laza nyakörvet a póráz meghúzásával összébb ránthatod a kutya nyaka körül, finoman jelezve neki, hogy álljon meg, vagy hagyja abba, amit éppen csinál. A rántással egy időben (ami egy finom, gyors mozdulat, egyetlen pillanat alatt) használd az ilyenkor általában alkalmazott tiltóparancsot, mely lehet egy "Elég!", "Nem!", vagy "Lábhoz". A lényeg, hogy olyan parancsszó legyen, amit nem hall máskor a kutya, vagy ha egyébként is használod, akkor ugyanazt várod tőle akkor is, ha pórázon van, és akkor is, ha nem. A gyors rántás és parancsszó után azonnal engedj a pórázon, legyen újra laza, így a nyakörv is kienged. Ennek segítségével tudod séta közben is finoman kontrollálni kedvencedet, de fontos, hogy csak a megfelelő pillanatban használd, és ne folyamatosan húzd, mert úgy sérüléseket, fulladást is okozhatsz vele.

Flexi, piros nyakörv és jutalomfalat

Láncos fojtónyakörvek

Ezek a nyakörvek már kifejezetten kiképzésre szolgálnak, és fontos, hogy megfelelően használd őket!

Egy- vagy több sorból álló, kizárólag láncból készült nyakörv, melyet egy csúszó hurok tart össze az előzőhöz hasonlóan. A kutyaiskolákban vagy ezt a típust, vagy a kontroll nyakörvet kérik használni, általában olyan esetekben, amikor a hagyományos nyakörv kevésnek bizonyul a tanuláshoz.

Van, akinek szükséges a mindennapi sétákhoz is, de általában csak oktatások során, a tanulási folyamatban használandó, így annak végén cseréld le hagyományos nyakörvre, vagy ha mindkettő van rajta, akkor csatold át a pórázt.

A félfojtó hasonló elven működik, azzal a különbséggel, hogy a lánc esetében minden mozdulatod figyelmeztetőleg hat a kutyára. A láncos fojtó nyakörv gyakorlatilag a kezed meghosszabbítása – különböző erősségű, határozott, ám rövid rántásokkal az "Elég!" parancs több árnyalatát tudod megismertetni a kutyával. Megfelelően alkalmazva a tanulási folyamatban egy idő után a gyengédebb jelzés is figyelmeztetésként hat a kutyára.

Kontroll nyakörv

A kontroll nyakörv egy vékony, ám erős, henger alakú textilből készült nyakörv, vékony kis kötélnek néz ki, mely ugyanúgy működik, mint bármelyik fojtónyakörv.

Ahogy minden fojtónyakörvet (a félfojtó kivételével), a kontroll nyakörvet sem a nyakra kell elhelyezni, hanem szorosan az áll alól végigvezetni a fültövek mögé, tehát egészen a nyak és a fej találkozásáig felhúzva. Ha innen lecsúszik, akkor kényelmesen húz benne a kutya, így alkalmatlan a tanulás megerősítésére.

kifele szöges bőrnyakörv

Szöges fojtónyakörv

Ez az a nyakörv, amit ha tehetnénk, nem adnánk senki kezébe képzés nélkül. Sajnos egy időben, a hiphop videók elterjedésével, menő volt minden bull típusú kutyára ilyet adni. Bár nagyon mutatós egy kifele szöges nyakörv, de így nem sok funkciót lát el. A szögek ugyanis nem arra szolgálnak, hogy ne tudja más kutya megharapni a mienket. Nem szögesdrótról van szó, hanem nyakörvről, tehát a szögeknek befele kell nézniük.

A szöges fojtónyakörvet nem szabad alkalmazni bármelyik kutyán, és legfőképp nem képesítés és hozzáértés nélkül.

Vannak olyan keménykötésű kutyák, melyeknek a fájdalomtűrő képessége jóval magasabb társainál, így a kontroll- vagy láncos fojtónyakörvek nem elegendőek ahhoz, hogy elérjék az ingerküszöbüket.

Hozzáértő gondoskodás, tanítás, szocializáció híján, erős ösztönük, makacsságuk és a magukkal hozott hibás viselkedésük kiküszöbölése végett indokolt lehet némelyiküknél szöges nyakörv használata a kiképzés során, de csak ésszel és mértékkel.

A szöges fojtónyakörv esetében finoman kell bánni a rántásokkal, nehogy felsértsük az állat nyakát. A célunk ugyanis a figyelmeztetés, nem pedig a bántalmazás. A szöges nyakörv olyan érzés a kutyának, mintha megböknék, azt üzenve neki „figyelj rám, ne másra!”. Alkalmazásával nincs semmi baj, ameddig megfelelő ember, megfelelő módon használja. Nagyon fontos, hogy csak tényleg nagyobb termetű, magas fájdalomküszöbű, makacs kutyáknál kerülhet elő, használata előtt pedig mindig kérd ki a kutyakiképződ tanácsát a szükségességéről!

Fogós nyakörv

A hagyományos nyakörvhöz hasonló masszívabb anyagból készült nyakörv, melynek erős csatjai vannak, és a kutya tarkójánál egy fogantyú található.

Leginkább textilből készítik, de találhatunk bőr változatot is. Ezt a fajta nyakörvet leginkább őrző-védő tréningeken, sportversenyeken vagy sportra felkészítő órákon alkalmazzák, de persze teljes mértékben alkalmas mindennapos használatra is.

A kutya egyszerűen megfogható és láb mellett tartható a kényelmes fogantyúnak köszönhetően, viszont ha inkább erdőbe járunk kedvencünkkel, ahol el is szoktuk engedni, akkor figyeljünk arra, hogy a fogantyú ne akadjon bele lelógó ágakba, bokrokba a séta során.

+1 Elektromos nyakörv

Az elektromos nyakörv egy olyan kutyakiképző eszköz, melynek segítségével akár távolról is, épp a megfelelő pillanatban és azonnal tudod korrigálni kutyád nem kívánt viselkedését, illetve – a negatív megerősítés segítségével – gyorsan és hatékonyan tudod ösztönözni és terelgetni a kívánt magatartásforma felé.

Visszahívási problémákkal küzdő kutyáknál és vadászkutyák kiképzése során kerülhet elő, használata a tanulási keretek között szakszerűen alkalmazva veszélytelen az állatra nézve. Bántalmazott, vagy egyéb problémákkal küzdő, instabil idegrendszerű kutyáknál nem mindig ajánlott, ugyanis akár ronthat is állapotán egy nem megfelelően alkalmazott elektromos nyakörv. Minden esetben kérd ki hozzá kiképző segítségét.

Minden kutya más és más, a legtöbb esetben nincs szükség a kiképzőnyakörvek használatára, csupán türelemre, és rendszeres, kitartó gyakorlásra.

Vásárlás előtt kérd ki szakember véleményét, aki ismeri kutyádat és esetleges problémáját, így elkerülheted, hogy helytelenül használd, vagy megvétel után egyből a polcra kerüljön a termék. A cél mindig az, hogy a kutya és a gazdi is jól érezze magát a séták során, de ne feledd, hogy ahogy te sem születtél a biciklizés képességével, úgy kedvencednek is először meg kell mutatnod, tanítanod, hogy pontosan mit vársz tőle.

Ajánlott cikkek