Kutyakiállítások fajtái és elérhető címek

Kutyakiállítások fajtái és elérhető címek

A kutyakiállítások iránt érdeklődő laikus hamar összezavarodik a rendezvények sokféleségén. Pedig a helyzet nem is annyira bonyolult.  Országos-, nemzetközi-, klub-, fajtakiállítás? Mindenféle rejtélyes rövidítések, eltérő szalagszínek? A kezdőket bizony összekeveri a bőség zavara.

Vannak úgynevezett nemzetközi, azaz CACIB, nemzeti, azaz CAC kiállítások, és vannak még a fajtaklubok által rendezett klub- vagy speciál kiállítások. A kiállítások között a legnagyobb különbség az elnyerhető címek között van. A CACIB-ok esetében maga a CACIB megjelölés a Certificat d’Aptitude au Championnat francia kifejezés rövidítése, mely cím a nemzetközi szépségchampionátus eléréshez szükséges. A CAC a Certificat d’Aptitude au Championnat az adott ország championátusának eléréséhez elengedhetetlen cím francia nevének rövidítése.

Nemzetközi kiállításon a legszebb felnőtt kan és szuka kutya külön-külön kiérdemelheti a CACIB címet, melyből ha sikerül többet, több országban elérni, akkor a Nemzetközi Szépségchampion cím viselésére lesz jogosult. Országos kiállításokon a felnőtt osztályokban a kanok és szukák mindegyike kaphat CAC címet, melyekből ha elegendő számút tud összegyűjteni, akkor az ország championja címet, rövidítve HCH viselheti a neve előtt. Természetesen a fiatal kutyák számára is van lehetőség, ők a Hungaria Prima Junior címért versengenek, melyet a legszebb fiatal kan és a legszebb fiatal szuka kutya vihet haza. Ezekből szintén össze kell gyűjteniük néhányat, hogy Hungaria Junior Championok lehessenek.

A klubkiállításokon szintén CAC címekért versenyeznek az ebek, ám a felnőtt osztályok CAC győztesei közül kiválasztják a legszebbet, és ő kaphatja a Klubgyőztes címet. A fiatal osztály győztesének HPJ címe mellé általában automatikusan jár a Fiatal Klubgyőztes.

Minden kiállításon a győztesek versengése a legizgalmasabb. Az osztályok győztes, azaz HPJ vagy CAC címet elért kutyái (nemzetközi kiállításon a CACIB és a HPJ győztesek), valamint a veteránok felvonulnak a ringben, hogy a fajta bírója kiválaszthassa, az adott napon ki a fajta legszebb kutyája. Ez az eb fogja megkapni a fajta legszebbje, azaz a Hungária Fajtagyőztes, HFGY (angolosan BOB, azaz Best of Breed) címet.

Ezzel még nem ér véget a versengés. A fajtagyőztes kutyák fajtacsoportjuknak megfelelően a Best in Show ringbe vonulnak, ahol közülük kiválasztják az adott csoport három legszebb példányát. Az első helyezett (azaz BOG, Best of Group, fajtacsoportgyőztes) ebek maradnak versenyben a kiállítás legszebbje címért. A fináléban már csak tíz kutya áll a ringben, hiszen az FCI tíz fajtacsoportba sorolja be a rengeteg kutyafajtát. A tíz eb közül a legszebb egyed a kiállítás legszebb kutyája, azaz a Best in Show cím, és általában egy hatalmas serleg büszke tulajdonosa lehet.

Természetesen a kiállítások keretében egyéb megmérettetések is zajlanak, külön osztályban a bébi-, és kölyökkorú, valamint a veterán kutyák számára is. Ezeknek az osztályoknak a győztesei koruk miatt a felnőttekkel még nem konkurálnak, de a fináléban megmutathatják magukat, és versenghetnek a kiállítás legszebb bébi-, kölyök-, vagy veterán ebe címért.

Rendeznek még versenyeket a kutyapárok, tenyészpárok, utódcsoportok részére is, és a lelkes ifjú kutyagazdáknak a Junior Handler versenyek keretében lehetőségük van megmutatni, mennyire értő gazdái kedvencüknek.

Egy kutyakiállítás tehát összetett és izgalmas program, akár kutyával, akár anélkül érkezik valaki. Előbbi esetben több munkát igénylő feladat, de mindenképpen akkor értékes időtöltés, ha az ember szórakozásnak és nem vérre menő küzdelemnek fogja fel.

Ajánlott cikkek