Kutyakiállítási kisokos

„A kutyák képtelenek az összehasonlításra. Egy kutya ugyanolyan gyorsan vesz el egy kis darab húst, mint egy nagyot, ha mindkettő előtte van.” (Samuel Johnson)

A kutyakiállítások lényege éppen az összehasonlítás. A kutyákat összehasonlítják a standardban foglalt fajtajegyekkel és összehasonlítják egymással is.

Az az ember, aki belekóstol a kiállítások világába, hamar fanatikussá válhat, és minden hétvégén újra meg újra útra kel, hogy kedvencét megmérettesse. Sokszor érhetik csalódások, de ne felejtse el, hogy ez a kutya az öné, és az ön számára mindig a legszebb, legkedvesebb, leghűségesebb társ marad, függetlenül attól, más emberek milyennek látják.

Akárcsak a tenyésztés, a kutyakiállítás is nagy kaland, és bizony nehéz feladat. Első lépése a megfelelő kutya kiválasztása. Ilyenkor döbben rá a legtöbb gazda, bizony jobb lett volna őszintének lenni a tenyésztőhöz, és nem az alacsonyabb ár reményében hamis célt megjelölni.

A kiállítási minőségű kutya bizony többe kerül, és általában a tenyésztő idősebb korban adja át a vevőnek, amikor már megbizonyosodott arról, hogy a kölyök – kellően gondos felnevelés mellett – minden tekintetben megfelel majd a kívánalmaknak.

A kiállítási győzelmek fantasztikus örömet jelentenek a gazdának, de a győzelemig vezető út bizony igencsak idő- és pénzigényes, nagyon sok tanulást igényel.

Nem elegendő, hogy kutyánk külleme alapján közelít a standardhoz, azaz ebből a szempontból igencsak ígéretes. Karaktere alapján is alkalmasnak kell lennie arra, hogy megmutassa magát a ringben, nem szabad félnie a nagy zajtól, a sok kutya társaságától, idegen emberek fogdosásától.

A gazdának is meg kell tanulnia, hogyan vezesse fel a kutyát, hogy annak minden pozitívuma kiemelkedjen, negatívuma minél kevesebb hangsúlyt kapjon. A legtöbb tisztességes tenyésztő örömmel segít abban, mit kell megtanulnia a gazdának, és mit kell megtaníttatnia a kutyával.

Mindenképp látogasson el jó néhány kiállításra, figyelje, mit csinálnak más emberek, és ne féljen kérdezgetni őket. Biztos, hogy sok elutasító választ fog kapni, esetleg néhányan nem a legkorrektebb módon állnak a kérdéseihez, de ez ne rettentse el! Biztosan fog találni olyan embert, aki örömmel segít, és bátran számítson a kiválasztott tenyésztőre, hiszen neki is nagy büszkeség, ha egy általa tenyésztett kutya sikereket ér el ringben.

A rövidszőrű kutyaváltozat a legkényelmesebb kiállítási kutya. Se fésű, se kefe, se egyéb kencefice nem szükséges hozzá. A hosszú-, és a szálkásszőrű ebek esetében azonban elengedhetetlen feltétel a szőrzet megfelelő felkészítése. A felkészítés nem a kiállítás előtti napon kezdődik, hanem már apró kölyökkortól kezdve megfelelően kell ápolni a szőrzetet (lásd a gondozásnál). A munka tetőpontja a kiállítás napján érkezik el, amikor az utolsó szőrszál is a helyére kerül az előző nap lezajlott esetleges fürdetés után. A cél, hogy a ringbe menetel előtt a legszebb formába hozzuk a kutyát. A kozmetikázásban sok segítséget nyújthat a tenyésztő és a kutyakozmetikus is, ám hasznos, ha a gazda maga is mielőbb elsajátítja a teendőket és csak apróbb korrekciók miatt fordul szakemberhez.

Ajánlott cikkek