Ha bővül a család...

A család számára a kisbaba születése a legnagyobb öröm. Ám a család kutyája számára az aprócska családtag nem más, mint új szimatolnivaló szagok, új látvány és különös zajok forrása.  Elég felkavaró lehet számára ez a sok új dolog, különösen, ha kölyökkorában nem töltött elég időt gyerekek között.

Ráadásul a család napi rutinja is drasztikusan megváltozik, ez pedig hat a kutya napirendjére is. A kutya számára természetes módon kevesebb figyelem és idő jut. Mindezek pedig elég nehézzé teszik számára ezt az időszakot, különösen akkor, ha korábban ő volt a család „gyereke”.

A változások elkerülhetetlenek, de meg kell próbálni a lehető leggördülékenyebbé tenni mindenki számára. Éppen ezért nagyon fontos a kutya felkészítése az új családtag érkezésére.

A születés előtti és utáni hónapokban két lényeges dologra fókuszáljon:

  • Tanítsa meg a kutyának, hogyan tud biztonságosan közelíteni az újszülötthöz, hogyan kell viselkednie a picivel
  • Segítsen neki befogadni az új tapasztalatokat, élményeket, és a változásokat

Tervezzen!

A kutya minden tanításból, amit a baba születése előtt kap, csak profitálni tud!

  • Tanítsa meg számára az alapvető engedelmességi parancsokat. Ezek segítenek majd akkor, amikor a baba már otthon lesz. Ha szükséges, írassa be kutyaiskolába.
  • A baba születése előtt négy hónappal: Fokozatosan ismertesse meg a kutyát új élményekkel, látvánnyal, hangokkal, szagokkal. Minden olyan dolog kerüljön fel a listára, ami a baba érkezésével mindennapos lesz. Kösse ezeket az ismerkedéseket kellemes dolgokhoz, például jutalomfalathoz. Így a kutya megtanulja, hogy az élet a babával csupa örömforrás.
  • Egy-két hónappal a baba érkezése előtt: Kezdje el lassan szoktatni kedvencét a napi rutin változásaihoz. A változások bevezetése lassú és fokozatos legyen!

Tanítsa meg a fontos parancsszavakat

A verbális irányítás elengedhetetlenül fontos akkor, amikor egyszerre kell a kutyát irányítani és a babát ellátni.

Az alapok:

  • Ül és fekszik
  • Marad! – Ezek a parancsszavak segítenek a kutyának is kontrollálni saját impulzusait, ezáltal pedig sok helyzetben hasznosak lehetnek. Például megtaníthatja általuk a kutyának, hogy ha a szoptatásra szánt fotelben ül, akkor ő feküdjön mellé és várjon.
  • Nem szabad! Ereszd! – Ez a parancs megtanítja a kutyának, hogy a baba dolgaihoz nem nyúlhat.
  • Az emberek nyugodt üdvözlése szintén fontos tanítaní való. A felugráló kutya jó esetben csak zavaró vagy boszantó, e kisbabával a kézben már veszélyes is lehet.
  • Hasznos lehet megtanítani, hogy nyugodtan ellegyen a szállítódobozban vagy kutyakennelben, mobilkennelben. Így a gazdi is tudja, hogy kedvence biztonságban van akkor is, amikor nem tud rá felügyelni, ráadásul nyugodt helyen pihenhet, ha a dolgok kicsit kaotikussá válnak a lakásban.

Hasznos „plusz” tudás

  • Tanítsa meg a kutyának, hogy ha ideges vagy ijedt, bökdösse meg orrával a gazdi kezét. Így még a baba közelében is kellemesebben fogja magát érezni, ráadásul ha tudja, hogyan kell puhán, finoman jeleznie, azt is könnyen megtanulja, hogyan dughatja oda az orrát a babához. Ez pedig földöntúlo élmény a kutya számára is!
  • Tanítsa meg neki, hogy parancsra menjen el!

Ez utóbbi parancs által kontrollálni tudja a kutya mozgását és interakcióit, amikor a baba közelében van. Például olyan esetekben, amikor a kicsi a kutya felé mászik, ez pedig kényelmetlen az eb számára, igen hasznos lehet ez a parancs, ugyanis a legtöbb kutya nem tudja, hogy az is egy opció, hogy elmegy onnan, elkerülve a kényelmetlen helyzetet. Ha viszont megtanulja, hogy amikor a baba idegesíti vagy zavarja, egyszerűen el is lehet menni, akkor képes lesz elkerülni a stresszes helyezeteket. Így tanítsa meg ezt neki

  • Mutasson fel egy jutalomfalatot, és mondja neki, hogy „Menj!”. Dobja el pár méterre a jutalomfalatot. Ismételje a feladatot néhányszor.
  • Ha már megy a gyakorlat, akkor mondja ki a parancsot, de ne dobja el a jutalofalatot, amíg a kutya el nem indul. Mozdítsa a kezét indulásakor, és amint a jelzett irányba mozdul, dicsérje meg és dobja a jutalomfalatot. Még akkor is tegyen így, ha csak egy lépést tesz.
  • Néhány ismétlés után a legközelebbi alkalommal várja meg, amíg a kutya több lépést tesz, majd ugyanúgy dicsérje és dobja neki a jutalmat.

 

kisbaba a kutya felé mászik

Készítse fel a kutyát az életmód változásaira

A legtöbb kutya szorong, amikor életmódjában drasztikus változás következik be. Bár a kisbaba érkezésével a változások elkerülhetetlenek, sokat tehet a stressz csökkentéséért, ha ezekhez a változásokhoz fokozatosan hozzászoktatja.

Tervezze meg és gyakorolja be a változásokat

Ha nagyjából tudja, milyen változásokat hoz életükbe a baba érkezése, lassan kezdje el átalakítani a napirendet. Ha például úgy tervezi, hogy délután fog lepihenni, amikor a kicsi alszik, kezdjen mielőbb délutáni sziesztába. Ha tudja, hogy a nap eltérő időszakaiban fogja tudni csak sétáltatni a kutyát, kezdje el időben szoktatni ehhez.

A kisbabákkal eléggé hektikus az élet, és bizony gyakran kiszámíthatatlan. Szoktassa kedvencét kevésbé kiszámítható napirendhez, variálja például az etetési időt.

Péládul ha minden reggel 7-kor kap enni, akkor random időpntokban etesse, azaz néha 6-kor, máskor 9-kor.

Ha megteheti, fogadjon kutyasétáltatót, legalábbis az első hónapokra. Így biztosítani tudja az elegendő mozgást a kutya számára. Ne felejtse el, hogy a sétáltatónak és a kutyának meg kell ismerniük egymást, szánjon erre elég időt. A sétáltató akár a futtatóba is el tudja vinni kedvencét, ha az szeret más kutyákkal játszani. Vonja be a feladatba a családtagokat, barátokat, hiszen ők általában jobban ismerik a kutyát, mint egy idegen!

Ne tagadja meg tőle a figyelmet!

A lehető legrosszabb, amit tehet, ha extra figyelmet szentel kutyájának a baba érkezése előtti hetekben. Ha így tesz, csak jóval nagyobb lesz az eb csalódottsága, amikor a kicsi lép a figyelem középpontjába.

Ehelyett inkább tervezze meg, és ütemezze be napirendjébe a játékidőt, a vele való foglalkozás időszakait, majd napról napra csökkentse ezek időtartamát. Próbálja meg random időpontokra tenni az együtt töltött perceket, így a kutya nem fogja keresni a figyelmet mindig egy adott időpontban.

Vezessen be új szabályokat

A kisbaba hazaérkezésével a kutya egyes privilégiumai megszűnnek. Sokkal könnyebb lesz számára elfogadni ezeket a változásokat, ha már jó idővel korábban új szabályokat vezet be.

Ha nem szeretné, hogy a kutya a bútorokra vagy az ágyra üljön, feküdjön a baba érkezése után, kezdje el korábban a tiltást.

Ha nem akarja, hog a kutya felugráljon önre, amikor kezében tartja a kicsit, tanítsa meg neki, hogy ne így üdvözölje, és ne ilyen módon fejezze ki örömét.

Ha a kutya a családi ágyban alszik, ám ezt már nem szeretné a baba érkezése után megengedni, akkor szerezzen be számára egy kényelmes kutyaágyat. Előfordulhat, hogy ennek ellenére a kutya fel akar ugrani az ágyba. Ebben az esetben tegye a kutyaágyat egy megfelelő méretű szállítódobozba vagy mobilkennelbe, és tanítsa meg neki, hogy ott a helye. Amennyiben azt szeretné, hogy másik szobában vagy helyiségben aludjon, kezdje el időben hozzászoktatni ehhez.

Még ha a kutya imádja is a babát, véletlenül megkarmolhatja az érzékeny arcbőrt, különösen a kocsiban, ha egymás mellett ülnek. Szoktassa hozzá kedvencét, hogy a kocsiban szállítódobozban utazzon. Ez egyébként is sokkal biztonságosabb mind az ő számára, mind a sofőrnek.

Az ugatós, nagyhangú kutya kifejezetten hasznos védelem a betörők ellen, sokan értékelik is őrző-védő képességeit. Ám amikor a babának alvásideje van, és az eb még a fán ugráló mókust is harsányan csaholja, nos, az nem éppen kellemes érzés. Tanítsa meg ebének, hogyan legyen éber, de jelezzen kevésbé zajosan. A legtöbb baba nagyszerűen tud aludni a család megszokott zajai közepette, és ebbe beletartozik az ugatás is, ám mindennek van egy határa.

Ha a babaszoba tiltott hely

Vannak, akik nem szeretnék, hogy a kutya engedély nélkül a gyerekszobába lépjen. A legjobb, ha megtanítja neki az ül, marad és fekszik parancsszavakat. Ezekkel kívül tudja tartani a babaszobán. Egyébként pedig mindig tartsa csukva a gyerekszoba ajtaját, vagy szereljen fel bébikaput, így a kutya is tudni fogja, hol kezdődik a tiltott terület.

Ha a babaszoba szabad bejárású hely

Tegyen be egy kutyaágyat a babaszobába, és legyen ott egy jutalomfalatokkal teli doboz is. Amikor az eb nem figyel, tegyen pár falatot az ágyába, és hagyja, hogy felfedezze. Egy idő után rájön, hogy a babaszobában az ő ágya a legklasszabb hely. Ezzel megtanítja neki, hogy amikor nem szeretné, hogy láb alatt legyen, akkor a helyén kell maradjon.

Tanítsa meg a kutyának, hogy a szoptatás vagy altatás alatt maradjon csendben és nyugodtan. Mikor leül a fotelbe, a kutyát küldje a helyére.

Adjon neki egy csontot vagy kösse le valamilyen csendes kutyajátékkal, így elfoglalja magát arra az időre, amíg a baba körüli teendők lekötik. Ha van rá energiája, szoptatás vagy ringatás közben is dobhat neki pár jutalomfalatot, amennyiben szépen elvan a helyén. Így a kutya mindig boldog lesz a baba közelében, és szépen vár majd a helyén.

Vannak kutyát, amelyek úgy gondolják, a baba ágya a legtökéletesebb hely egy kis szunyókálásra. Ha kedvence képes bemászni a kicsi ágyába, bizony meg kell neki tanítani, hogy ezt nem szabad. Amikor látja, hogy a kutya a kiságy felé közelít, egyszerűen hívja magához, és ha engedelmeskedik, dicsérje meg. Ha látja, hogy mászni készül, akkor határozottan szóljon rá, hogy „vissza”, „nem szabad”, és parancsolja el a kiságytól. Persze előfordulhat, hogy újra próbálkozik, amikor nem figyel rá, úgyhogy tartsa zárva a babaszoba ajtaját, vagy szereljen fel bébikaput.

totyogós kutyát sétáltat

Készítse fel a kutyát az új élményekre

Azoknak a kutyáknak, amelyek nem találkoztak túl sokszor kisgyerekekkel, egy bébi cseppett bizarrnak, ráadásul ijesztőnek is fog tűnni. Valamiféle hangos, visító zajt kiadó, kissé szagos lénynek, mely úgy néz ki, mint egy kicsike felnőtt, mégis máshogy mozog. Éppen ezért jó ötlet már idejekorán babákkal ismertetni a kutyát, hogy szokja szagukat, látványukat, hangjukat. Így mire az új családtag megérkezik, a kutya ismerősként üdvözli.

Ismertesse meg a kutyát a babához kapcsolódó szagokkal, hangokkal

Csomagolja ki a babafelszereléseket, mint a játékok, az autósülés, a hordozó, az etetőszék, és mutassa meg őket a kutyának. Néhány apró dolgot le is tehet a padlóra, mikor van ideje figyelni a kutyára.

Hadd ismerkedjen az új tárgyakkal, úgyis el kell még őket mosni és fertőtleníteni! Ha a kutya megpróbálja valamelyiket a szájába venni, szóljon rá, és terelje el a figyelmét valamelyik játékával vagy egy csonttal.

Ne felejtse el, a kutya számára nem olyan egyértelmű, melyik a baba játéka, és mi az övé, mint önnek. Éppen ezért kell elkezdeni idejében ez irányú oktatását is.

Fürödjön meg párszor a baba fürdetőjével, használja a babasampont és a hintőport is, hogy a kutya ezek szagát egy családtaggal azonosítsa. Kisbabás ismerősöktől kérjen kinőtt, mosatlan babaruhát, hogy a kutya megszimatolhassa.

Ha a kutya érzékeny az idegen zajokra, lehet, hogy megijed vagy izgatott lesz a baba sírása hallatán. Ezt könnyen kivédheti, ha szerez egy CD-t, amin valódi babasírás és egyéb babahangok hallhatók. Időnként játssza le neki ezt a lemezt, és ilyenkor fordítson rá elég figyelmet. Nyugtassa meg, adjon neki jutalomfalatot, vagy bármi mást, amit szerez. 5-10 perc múltán kapcsolja ki a hangot, és ne figyeljen a kutyára legalább fél órát. Napi néhány alkalommal ismételje meg a gakorlást.

Így a kutya megtanulja, hogy ijedelem vagy félelem helyett elfoglalja magát a jutalom reményében.

Amennyiben úgy látja, hogy az eb szó szerint retteg a sírás hallatán, kezdje nagyon alacson hangerővel a szoktatást, és fokozatosan növelje azt. Soha ne mulassza el a jutalmazást, akár jutalomfalattal, vagy más finomsággal kínálja minden alkalommal, amikor felcsendül a babahang.

baba kosárban, kutya mellette fekszik

Gyakoroljon játékbabával

Vannak, akik szerint jó megoldás, ha élethű játékbabával prezentálja a kutya számára, mit is fog tenni majd a kisbabával. Az etetés, pelenkázás, altatás folyamata így bemutatható. Persze a kutya nem hülye, és gyorsan rájön, hogy a játékbaba nem élő csecsemő, de kezdeti reakcióinak megfigyelésével leszűrhető, hogy mely engedelemsségi feladatok terén van még pótolnivaló vagy teendő. A baba abban is segíthet, hogy begyakorolja, hogyan tud egyszerre gondoskodni a kicsiről és közben ügyelni a kutyára is.

Sok kutya rögtön felugrik, amint a babát a kezébe veszi a szülő. Nagyon fontos erre megoldást találni, tehát tervezze meg a lépéseit, és pótolja az elmulasztott parancsszavak tanítását. Az „ül”, a „marad” minden esetben hasznos!

A játékbabával meg tudja tanítani az ebnek, hogyan adhat finoman puszit a kicsinek, hogyan dughatja oda hozzá az orrát. Legjobb, ha a kezdetektől arra okítja, ne a kicsi arcát, hanem inkább a lábát puszilja meg. Minden alkalommal jutalmazza és dicsérje az ebet, ha ügyesen teljesíti a feladatot.

Ha a kutya megpróbálja megharapni a játékabát, az még nem jelenti azt, hogy agresszív lenne a csecsemőkkel. Lehet, hogy mivel realizálódott benne a baba élettelen volta, azt hiszi, csak egy játék az. Ám ilyenkor azonnal szóljon rá, hog „nem szabad”, majd terelje el a figyelmét egyik kedvenc játékával. Amint elkezd azzal játszani, dicsérje és jutalmazza meg.  Tanítsa meg neki, hogy bármit tart is a kezében, ahhoz kiemelt gyengédséggel kell közelítenie.

Készítse fel a kutyát a baba érintésére és mozdulataira

Hogyan?

Amikor a gyerek már elég nagy, meg kell neki tanítani, hogyan érintse meg a kutyát, hogyan szabad hozzá nyúlni.

Persze tudjuk, hogy a kicsi babák előszeretettel ragadják meg a kutyák bundáját, fülét, farkát, és bármely egyéb részét, amit elérnek. Ez elkerülhetetlen, tehát fel kell rá készíteni a kutyát, és meg kell neki tanítani, hogy milyen húzgálásra, cibálásra számíthat a csöppségtől.

Ha az rögzül a kutyában, hogy az ilyen apró kellemetlenségek után valami nagyon jó történik vele, akkor sokkal toleránsabban fog viszonyulni a kényelmetlen, néha cseppet fájdalmat okozó apró ujjakhoz.

Szoktassa!

Bökje meg ujjával az ebet, majd adjon neki egy jutalomfalatot. Óvatosan húzza meg a fülét, és adjon neki egy jutalomfalatot. Finoman csípje meg, vagy húzza meg a szőrét, és jutalmazza. Minden alkalommal kösse egy mondathoz a cselekményt, például mondja azt, hogy „Hopp, mi történt?”.

Később, amikor a baba csinálja ugyanezeket a dolgokat, használja ezt a mondatot. A gyakori ismétlésekkel a kutya agyában a mozdulatok a finom falatokkal kapcsolódnak össze. Éppen ezért legalább napi 6-8 alkalommal gyakoroljon az ebbel, és válassza a számára legkedvesebb jutalomfalatot a dicsérethez. Egy-egy gyakorlási időszak ne legyen hosszabb öt percnél, és mindig ügyeljen arra, hogy ne okozzon extrém fájdalmat a kutyának, bár túl finom se legyen, hiszen a baba sem lesz az.

A mozdulatok

A legtöbb kutya még életében nem látott kúszó-mászó babát, így ez eléggé félelmetes élmény lehet a számukra, különösen, hogy a kis lény éppen az eb szemmagasságában adja elő a produkciót.

Tehát mielőtt a gyerek mobilissá válná, szoktassa hozzá a kutyát a látványhoz. Ennek a kivitelezése kifejezetten egyszerű! Ereszekdjen négykézlábra vagy hasaljon a földre, és amint a kutya önre néz, simogassa, dicsérje, és adjon neki jutalomfalatot. Kifejezetten jó mókának fogja tartani a dolgot, főleg, hogy finomság is társul hozzá. Érdemes a család többi tagjának is gyakorolni vele, így mire a baba mászni kezd, a kutya már teljesen gyakorlott lesz e téren is.

 

Ajánlott cikkek