A kutyával való játék előnyei

Azt minden gazdi tudja, hogy a kutyával való nagy, közös játék mókás, szórakoztató, és kiváló időtöltés. Ám azt már kevesebben tudják, hogy milyen előnyök származhatnak mindebből. Pedig egy kicsivel több játék máris gazdagabbá teszi a kutya életét. Íme néhány előny, amiért érdemes nagyokat játszani az ebbel.

Még akkor is neveli és tanítja a kutyát, amikor nem is gondolná

A kutyával való játék szórakoztató módja lehet a napi okításnak, nevelésnek. Persze nem a klasszikus kiképzésre gondolunk, sokkal inkább például a nekünk tetsző és kívánatos viselkedési formák pozitív megerősítéséről. Persze néhány szabályt ilyenkor is követni kell.

Kötélhúzás közben a kutya túl erősen fog rá a kézre? Nos, a megoldás az, ha egyszerűen abbahagyja ilyenkor a játékot. Ez megtanítja a kutyának, hogy nem elfogadható, ha a gazdi kezébe mélyeszti a fogait. Azt gondolja, hogy ez már a hagyományos neveléshez hasonlít? nem egészen, és pontosan ezért könnyi elfeledkezni arról, hogy játék közben is tanítunk, nevelünk. Mégpedig pozitívan erősítve meg az elvárt viselkedési formákat, közben nagyokat mókázva.

fehér kutya labdával játszik

A játék kiváló mentális stimuláció

Azt tudjuk, hogy a mozgás, a fizikai aktivitás nagyon fontos a kutyák számára is, de általában bele sem gondolunk, hogy a mentális stimuláció mennyire lényeges. Azt gondoljuk, hogy az interaktív játékok lényege abban rejlik, hogy lefoglaljuk és lefárasszuk a kutyát, pedig ezek mentális jelentősége is nagy.

A legtöbb játék valamilyen szabályon alapul. Például a kutya megtanulja, hogy vissza kell vinnie a gazdához a labdát, ha azt szeretné, hogy a játék folytatódjon.

Ezáltal a kutyának választási lehetősége van, tud döntést hozni, és megtanul összpontosítani. Néhány gyors játék a nap során, és máris gondoskodott a kutya szellemének edzéséről is.

Kutyának és gazdának is kiváló sport lehetőség

A kutya napi mozgása elengedhetetlenül fontos, márpedig ennek legkellemesebb módja a játék. A felesleges energiákat le kell vezetni, nem csak a kutyának, de a gazdának is.

A kikapcsolódást legjobb módja a közös játék, melynek során gazdi és kutyája is mozognak.

Persze nem három órás maratoni futást kell kivitelezni, elég egy kicsivel több, mint a megszokott séta a ház körül, vagy a parkban. Plusz 5-10 perc már hihetetlen extra érzést ad. Gondoljon csak bele, hogy egy egyszerű fizbizésnél mennyit szalad a kutya, és mennyit mozog a gazdi. Egy irodában töltött nap után a korong eldobása, a jó levegőn mozgás hihetetlen energiákat szabadít fel az emberből is.

Persze akinek valamilyen nagy mozgásigényű kutyája van, annak tovább kell gondolnia ezeket a dolgokat. Egy lajka az öt kilométeres fután után is azt fogja ugatni a gazdinak, hogy „gyerünk még, én még bírom”.

gazda kutya lábai között ugrál

A játék könnyed módja a stressz levezetésének

A stressz káros hatásait ismerjük, de az, hogyan lehet könnyen levezetni a napi feszültséget, már sokaknak fejtörést okoz. Az embernek már nincs kedve kimozdulni egy fárasztó, stresszes munkanap után.

Ám ha van kutya a családban, ő gondoskodik arról, ne punnyadjunk bele a gondjainkba. A játékkal egybekötött séta a lehető legjobb müdja a stressz levezetésének.

A kutyával töltött idő egyébként is megnyugtató, a puha bunda, az okos fej simogatása nyugalommal árasztja el az ember lelkét. A közös játék és mozgás pedig önfeledt nevetésre, vidámságra ösztönzi az embert. Bizony, kutatások igazolták, hogy a szorongás és a depresszió kezelésének egyik legjobb módja a kutyatartás.

Erősíti a gazda és kutyája közötti köteléket

Az egyik legnagyobb előnye a kutyával való közös játéknak, hogy a kötelék, a bizalom, a szeretet erősödik kettejük között. Amikor közeledik a megszokott játékidő, a kutya lelke már díszbe öltözik, és várja a pillanatot, amikor indulhat a móka. Megtanulja, hogy a gazdi az, aki biztosítja neki ezt a sok örömöt és jó dolgot, tehát fokozódik benne a bizalom érzése és garantáltan nem alakul ki szeparációs szorongás sem.

Csökkennek a viselkedési problémák

Ha egy kutya eleget játszik, kisebb eséllyel alakulnak ki nála viselkedési problémák, mint a kényszeres ugatás, vagy pusztító rágcsálás.

A kutya, ha unatkozik, és nem tudja levezetni felesleges energiáit, akkor bizony keres magának valamilyen elfoglaltságot, és ez nem biztos, hogy a gazdának is tetszik. Az unalom végeredménye általában egy szétrágott cipő, vagy valami hasonló dolog.

Ám ha rendszeresen elviszi játszani az ebet, akkor egyrészt már várni fogja, tudja, hogy bekövetkezik az élvezetes és izgalmas program. Másrészt le tudja vezetni a felesleges energiáit, így azokat nem fogja cipő rágásával, ugatással, vagy más, zavaró és káros tevékenységgel pótolni.

kutya csúszdázik

A gazdi és kutyája szociális életét is fellendíti

A játék és a séta bizony jót tesz a gazdi szociális életének is. A séták vagy a parkbeli játékok során, a kutyafuttatóban sok emberrel lehet megismerkedni, akikkel van egy nagyon fontos, közös pont: a kutyák szeretete. Ilyenkor az eb is ismerkedik, mégpedig a többi gazdi kutyáival. Ezek az ismeretségek a kutya szocializációjában is hasznosak, hiszen temérdek, eltérő küllemű és karakterű emberrel találkozik, rengeteg más habitusú, másként viselkedő, sőt, eltérő méretű ebbel ismerkedik össze.

Ajánlott cikkek