Baba és (baba)kutya

Sokszor hallani, hogy mikor a családba kisbaba érkezik, a leendő szülők úgy döntenek, megválnak ebüktől. A kutya, amely addig mintegy gyerekpótlékként szolgált, hirtelen feleslegessé, nyűggé, vélelmezett veszélyforrássá válik. Nem lenne ez így, ha kellő tudás birtokában lennének és tudnák, mire kell megtanítani a kutyát és mire kell odafigyelni.

Más családok éppen a gyerekvállalással egyidőben döntenek a kutyatartás mellett, mondván, így a baba és a kutyus együtt nőnek fel.

Problémákkal csak akkor kell számolni, ha a kutya – legyen akár kölyök, akár idősebb eb – nincs felkészítve a kisbaba érkezésére. Az eb érzi, hogy valami változás készül. Érzi gazdasszonyán is a változást és a lakásban zajló átalakulásokat is, de nem tudja, mi történik körülötte. Mikor megérkezik a baba, csak annyit érez, kevesebb figyelmet kap és temérdek helyről el van tiltva. A kutya elkeseredett lesz, a családban betöltött pozíciója meginog, épp ezért az embergyereket betolakodónak fogja érezni.Nem szabad engedni, hogy idáig elfajuljanak a dolgok!

Már a várandósság hónapjaiban el kell kezdeni a szoktatást az új helyzethez. Kapjon kevesebb figyelmet az eb, ugyanakkor legyen olyan időszaka a napnak, amikor – ha rövidebb időre is – csak vele foglalkoznak mind a ketten.

Mivel a gyerekszoba általában tabu a kutya számára, következetesen szoktassa ki a gyerekszobának kinevezett helyiségből már akkor, amikor kis lakója még a pocakban van. Tanítsa meg neki, hogy a nap bizonyos időszakait máshol kell töltenie.

Remélhetőleg az eb már ismeri a „fúj”, „nem szabad” parancsszavakat. Tegye le elé a földre a baba hordozóját, mózeskosarát, egy-két játékot. Engedje, hogy megszaglássza, de amint bele akar mászni vagy meg akarja fogni, rágni valamelyik, azonnal parancsolja el onnan.

Érdemes lehet barátok, ismerősök kisbabáival megismertetni a kutyát. A vendégségbe érkező baba illata, sírása szokatlan lesz az ebnek, de minél gyakrabban találkozik vele, annál könnyebben fogja elfogadni.

A baba születésekor a gazdasszony eltűnik a házból. Ha az eb nem volt hozzászokva, hogy hosszabb időre elváljon tőle, érdemes a fekvőhelyére tenni egy ruhadarabot, amin érzi gazdija illatát.

Ugyanakkor a baba megszületése után apuka vigyen haza egy, a baba illatával átitatott ruhadarabot, és mutassa meg a kutyának. Hagyja, hadd szaglássza meg, de ne engedje, hogy elvegye és cipelje.

Amikor eljön a nagy nap, hazaérkezik a család új tagja, az első feladat megmutatni a picit a kutyának. Hagyják, hadd szagolgassa meg, engedjék, hogy figyelje, mit tesz a család. Ne zavarja el a szoptatáskor a fotel mellé kuporodó kutyát, inkább dicsérje meg, milyen ügyes és okos. Ne zavarja el akkor sem, amikor figyeli, hogyan teszi tisztába az apróságot. A négylábú kíváncsi, új helyzettel áll szemben, amit meg kell szoknia és fel kell dolgoznia, ehhez pedig segítségre és nem állandó rendreutasításra van szüksége.

Soha ne blicceljék el a korábban bevezetett foglalkozási időket, amikor csak és kizárólag a négylábú kap figyelmet.

Tudom, hogy ez egy kismama számára sokszor fárasztó, legszívesebben aludna, de a későbbi zökkenőmentes együttélés érdekében érdemes azt a kis időt még hulla fáradtan is erre áldozni.

Vannak alapvető szabályok, amelyeket be kell tartani.

  1. Soha, semmilyen körülmények között nem szabad a gyereket és a kutyát egyedül hagyni, még akkor sem, ha teljes mértékig megbízik a négylábúban. Előfordulhat, hogy pont a túláradó szeretet, a védelmező ösztön miatt tesz kárt az apróságban.
  2. Ugyanez a helyzet nagyobb gyerekkel is: soha nem maradhatnak egyedül. A kisgyerek akaratlanul is okozhat fájdalmat a kutyának játék közben, melyre a kutya ösztönösen reagálva sérülést okozhat.
  3. Kisgyermekes családban kiemelt figyelmet kell fordítani a kutya féregtelenítésére és a külső paraziták elleni védekezésre is.
  4. Ahogy nő a gyerek, úgy kell neki is megtanítani, hogy tartsa tiszteletben a kutyát, annak életterét. A kutya számára tabu a kiságy, a baba játékai és cumisüvege, legyen a gyerek számára is tabu a kutya fekhelye, játékai, tálkái.
  5. Nagyon fontos a higiénia, ugyanakkor a gyereket nem kell üvegbúrába zárni. Ahogy a kutya sáros lábát meg kell mosni séta után, úgy a gyerek is tanulja meg, hogy nem csak a kutya simogatása után, de előtte is illik kezet mosni.

Ha sikeresen felkészítette az ebet a baba érkezésére és később a gyermeket is arra, hogyan kell bánnia a négylábú családtaggal, boldog, kiegyensúlyozott kapcsolat lesz közöttük, mely csak pozitívumként hat majd a gyermek fejlődésére.

Ajánlott cikkek