Hihetetlen eredmények - a csettegő csodatevő

Hihetetlen eredmények - a csettegő csodatevő

A klikker tréning eszköze egy hangot adó játék, melynek használata segít a kívánatos viselkedés rögzítésében. Használata során a klikkerrel kondicionált megerősítést hajt végre, annak ismételt használata által. A klikker használata egyszerű: csak az apró eszköz és némi jutalomfalat kell.

A klikkert olyankor kell használni, amikor szeretné elérni, hogy a kutya jutalom (pl. étel) reményében megtegyen valamit. A hanggal azt jelzi az állatnak, hogy a várt viselkedést szereti, várja, hogy többször is megtegye.

A klikker tréning rövid története

A klikker tréninget B.F. Skinner alkotta meg és Marion Breland Bailey, Keller Breland, majd később Bailey While fejlesztette tovább, évtizedekkel ezelőtt. A módszert olyan fajoknál is használták, mint halak, remeterákok, lovak, macskák, tyúkok, tigrisek, elefántok, nyulak, patkányok, tengeri emlősök, sőt, még embereknél is!
Karen Pryor műve, a „Ne lődd le a kutyát” hatására kezdték a kutyakiképzők is használni a klikker tréninget, és azóta egyre népszerűbb nevelési eszköz.

Mire lesz szüksége?

  • Klikker
  • Egy zseb vagy övtáska a jutalomfalatnak
  • Ízletes jutalomfalatok
  • Egy kutya

vizsla klikkerre reagál

Ötletek a klikker tréninghez

Mindig legyen a keze ügyében pár finom falat. Nyomja le a klikker kis gombját - de ügyeljen, hogy soha ne közvetlenül a kutya füle mellett klikkeljen -, majd adja oda neki a jutalomfalatot. Kezdje 15 falattal, és háromszor 15 falatkás leckét iktasson be az első napra, szüneteket közbeiktatva.

Ezután amikor a kutya pihen, heverészik, klikkeljen egyet. Figyelje, önre néz-e, elkezdi-e füleit hegyezni, odamegy-e, hogy megkapja a jutalmat. Ha igen, akkor nagyszerű! A klikkert elkezdheti használni a neveléshez. Ha nem, próbálkozzanak tovább néhány alkalommal. Amennyiben a kutya fél a hangtól, keressen kevésbé kemény hangú klikkert, esetleg próbálja ki a golyóstollat (annak sokkal puhább a hangja).

Minden alkalommal, amikor klikkel, 1-2 másodpercen belül adja oda a megerősítést szolgáló jutalmat. Ez különösen „kezdő” kutyák esetében fontos. Gondoljon úgy a klikkerre, mint a fizetésre. Dolgozna-e ön, ha nem kap fizetést? Nos, a kutya számára a fizetés a jutalomfalat. Ha egyszer nem kapja meg, nem lesz kedve többet dolgozni.

Általában az étel a legjobban alkalmazható pozitív megerősítést, de később válthat játékra is, vagy bármi egyébre, amit a kutya szeret.

Próbálja meg elképzelni, hogy a klikker egy kamera, amivel felvételeket készít az önnek tetsző viselkedési formákról. Ha azt szeretné elérni, hogy a kutya leüljön, klikkeljen, amint a feneke a padlóhoz ér, majd azonnal adja a jutalmat. Ha túl későn klikkel, akkor bizony nem sikerül a képfelvétel, lekéste a megfelelő pillanatot.

A klikker tréning során mindig ügyeljen arra, hogy újabb elemet sose építsen a feladatba addig, amíg egy adott viselkedési formát nem tud megfelelően kivitelezni a kutya. Legyen folyamatos és állandó ritmusa a dolognak: viselkedési forma - klikk - jutalomfalat. Hamarosan megfigyelheti: amint a kutya lenyelte a falatot, máris újra leül, lefekszik, stb.

Amint eljutottak erre a pontra, már elkezdheti új elem beépítését, például az „ül” parancs tanítását, mégpedig akkor, amikor a kutya feneke éppen közeledik a padlóhoz. A klikkelés akkor következik, amikor már ül. Kissé távolabb kínálja a falatot, hogy fel kelljen érte kelnie, így újabb leülésre késztetheti. Amennyiben azt látja, a kutya hezitál azon, leüljön-e, klikkeljen, hogy a kutya a szó és a viselkedési forma közötti asszociációt megtanulja.
Amint a kutya megfelelően reagál a parancsszóra, már elkezdhetik gyakorolni a parancsok használatát más környezetben, sőt, nagyobb távolságról is.

Mítoszok a klikker körül

Sokan azt gondolják, hogy a klikker tréninget oktatók és használók állandóan klikkerrel és jutalomfalatokkal járkálnak. Nos, a klikker egy eszköz a tanításhoz. Amint a várt viselkedési forma már parancsszavak alapján is rögzült, már nincs szükség a klikkerre. Ekkor már akár a jutalomfalat is elhagyható, játékra cserélhető, és csak időszakos jutalomfalatos megerősítő gyakorlásokra lesz szükség. Ami elengedhetetlen, az a szeretet, a kedvesség és a dicséret.

Tévhit, hogy a klikkert használók figyelmen kívül hagyják a nem kívánatos viselkedést.

Bár ez egy nagyon hatásos eszköz a viselkedési formák módosítására, de nem alkalmas az önerősítő viselkedési formák esetében.

A klikker tréninget oktatók általában a negatív megerősítés és az irányítás kombinációját használják ilyen esetekben. Arra fókuszálnak, hogy mit akarnak elérni a kutyánál.

Mindegyik klikker tréning egyforma? Nem minden tréner, aki klikkert használ nevezhető klikker trénernek. Sokuk a klikker és a póráz kombinációját használja a nevelés, oktatás során. Vannak olyan fajták és kutyák, melyeknél egyáltalán nem alkalmazható a klikker tréning, mert nem működik. Ugyanakkor az is kimondható, hogy közel minden kutya,  kortól és fajtától függetlenül tanítható a klikker tréning által.

Azt gondolja, hogy a hangja legalább olyan hatásos a viselkedési minták rögzítésére, mint a klikker? Azt hiszi, elegendő, ha rákiált vagy rászól a kutyára? Igaza van. A hangja is elég lehet. Ám a klikker gyorsabb, hatékonyabb! Próbálja ki!

Ajánlott cikkek