Amikor folyton vonyít a kutya...

A vonyítás a kutyák által használt kommunikáció egyik formája. Azért vonyítanak, hogy felhívják magukra a figyelmet, egymással kapcsolatba lépjenek, és jelezzék mások felé létüket.  Vannak kutyák, melyek magas hangokra, például szirénára, vagy egyes hangszerekre reagálnak vonyítással. De mit lehet kezdeni azzal, ha a kutya folyamatosan, vagy nagyon gyakran kezd el vonyítani?

Mi az oka a vonyításnak?

Szeparációs szorongás

Felhívják a szomszédok, és panaszkodnak, hog amíg ön dolgozik, a kutya megállás nélkül vonyít a lakásban? Nos, az oka valószínűleg szeparációs szorongás, mely olyankor fordul elő, amikor a gazda hiányát érzi a kutya. Általában egy vagy több, egyéb tünet is társul a vonyításhoz, például depresszió, szorongás, romboló magatartás, bevizelés, stb.

Egészségügyi okok

A kutyák olyankor is vonyítanak, ha fáj valamijük, vagy betegek.

Ha azt tapasztalja, hogy hirtelen vonyítani kezd az eb, vagy gyakrabban ad ki ilyen hangot, mint az megszokott, először vigye el állatorvoshoz, hogy kizárhassák az egészségügyi okokat.

fehér-szürke kutya vonyít

Mi a megoldás?

Ha hangokra reagál vonyítással a kutya…

Ha hangokra, például más kutya vonyítására, vagy szirénára kezd el vonyítani, akkor nagy eséllyel abba is hagyja, amint a zavaró hang elcsendesül. Ez a fajta vonyítás általában nem zavaró, mert nem tart hosszú időn át, kivéve persze, ha rendszeres időközönként ismétlődik.

Ha a probléma gyökere abban rejlik, hogyan érzi magát a kutya egy bizonyos dolog miatt, akkor gyakorta nem elég, ha pusztán egy másik viselkedési módot tanítanunk meg neki. Azaz nem biztos, hogy elegendő, ha megtanítjuk, hogy vonyítás helyett hozzon inkább oda egy játékot. Ehelyett sokkal hatásosabb megváltoztatni a motivációját és az érzéseit is, melyek a viselkedési probléma alapját képezik.

Félelem, szorongás, fóbia és agresszivitás esetén is hatásos ez a megoldás, hiszen ezek mindegyike valamilyen érzelmi ok kiváltotta viselkedési forma. Persze általában érdemes szakember segítségét igénybe venni, hiszen a motiváció és az érzelmek megváloztatása sokkal komplexebb feladat, mint egy másik magatartásformát megtanítani a kutyának.

Ha a kutya azért vonyít vagy szűköl, hogy felhívja magára a figyelmet

Bizony, a kutya gyorsan megtanulja, hogy ha elkezd vonyítani, akkor figyelnek rá. Ha ez az ok, akkor minden olyan esetben vonyítani fog, amikor valamit szeretne, legyen az étel, játék vagy szimpla figyelem. Két dolgot kell megtanítania neki. Egyrészt hogy a vonyítás nem hatékony, még akkor sem, ha régebben az volt. Másodsorban azt, hogy ha csendben marad, akkor ér el sikert. Amint a kutya rájön, hogy ha vonyítani kezd, „láthatatlanná” válik a gazda számára, míg ha csendben van, akkor elnyeri a figyelmet, gyorsan megtanulja azt is, hogy uralkodnia kell a hangján.

barnás kutya feltartott fejjel vonyít

Mindig hagyja figyelmen kívül a figyelemkereső vonyítást

Annak érdekében, hogy még véletlenül se jutalmazza ezt a viselkedést, a legteljesebb mértékben figyelmen kívül kell hagynia, amint elkezd vonyítani. Persze ez nem könnyű, de nem szabad ránéznie, megérintenie, beszélnie hozzá.

Leszidni sem szabad. A kutyák mindenféle figyelmet jutalomnak tekintenek, sokszor még a negatív figyelmet, pl. a szidást is.

Szóval minden ilyen reakció csak ront a helyzeten! Tudom, nehéz helyzet, de ha másként nem működik, fonja össze ilyenkor a karját, és forduljon el, vagy akár menjen ki a helyiségből.

Jutalmazza a csendet

Általában nehéz feladat az emberek számára, hogy megjutalmazzák a kutyát, ha csendben van, hiszen számukra ez a normális. Általában akkor fordulunk feléjük figyelemmel, amikor valami nem tetszik, vagy rosszat csinálnak. Ha azt szeretné elérni, hogy abbahagyja a figyelemért való vonyítást, akkor bizony a csendet kell jutalmaznia. Random adogasson jutalomfalatokat, vagy simogatást a kutyának, amikor éppen csendben van. Ne feledje el közben, hogy a kutya nem kaphat meg mindig mindent amit szeretne, se ételt, se játékot, se sétát, se simogatást. Egészen addig egyáltalán nem, amíg csendben nem marad. Miközben a csendet jutalomfalatokkal ismeri el helyes viselkedésnek, minden alkalommal, ha vonyítani kezd, hagyja figyelmen kívül. Amint csendben marad, pár másodpercen belül jutalmazza újra.

Ezzel párhuzamosan érdemes megtanítani a kutyának a „csend” parancsszót is. Először ösztönözze ugatásra. Próbáljon meg kopogtatni az ajtón vagy a falon, ez általában hatékony. Dicsérje meg, ha ilyenkor jelez. Majd mondja azt neki, hogy „csend” és abban a pillanatban, amikor abbahagyja az ugatást, akár csak röpke, pillanatnyi időre is, jutalmazza, és dicsérje meg. Persze adjon neki egy jutalomfalatot is! Pár alkalommal ismételni kell a feladatot, mindig kicsit hosszabb csendes időszakot jutalmazva az ugatás közben, amíg meg nem tanulja a parancsszót.

Kérjen segítséget

Sokszor nehéz megküzdeni a túlzott ugatással és a vonyítással. Ha nem sikerül, ne szégyelljen segítséget kérni, akár az állatorvos is tud javasolni megfelelő kutyaiskolát vagy terapeutát.

A hasznos idő a kutyával….

Sokszor pusztán azért ugat, vonyít az eb, mert magányos, különösen, ha hosszú időre magára hagyják, vagy kizárják a kertbe, udvarra.

A kutya is társas lény, ezt nem szabad elfelejteni, szüksége van arra, hogy családja, gazdája foglalkozzanak vele, figyelmet fordítsanak rá.

Ha a kutya zömében olyankor vonyít, amikor egyedül van, akkor bizony lehet, hogy több időt kellene együtt töltetniük, játékkal, sétával. Vigye ki gyakrabban, játsszanak, menjenek el a parkba, vagy a kutyafuttatóba, esetleg kirándulni, de az is jó ötlet, ha elviszi egy kutyaiskolába, ahol elég mentális és fizikai stimuláció éri, ráadásul jutalmazzák a jó viselkedést. Amikor pedig otthon kell hagynia a kutyát, akkor hagyjon neki elég játékot, rágójátékot, amivel el tudja foglalni magát hosszabb időt át.

Ajánlott cikkek