Nevelési és kiképzési technikák

A gazda felelőssége, hogy kutyája jól nevelt legyen, megfelelően, a társadalom számára elfogadható módon viselkedjen. A gazda felel a kutya biztonságáért is, ami nem csak azt jelenti, hogy óvnia kell a betegségektől, el kell látnia megfelelő étellel, és fedelet kell biztosítania a számára.

Meg kell tanítania neki, hogyan viselkedjen otthon, a családdal, és hogyan, amikor vendégek jönnek. Meg kell tanítania, hogyan közlekedjen a pórázon az utcán, séta során hogyan reagáljon a szokatlan dolgokra. Tudnia kell, hogy nem rohanhat ki az autó elé, és nem haraphatja meg a postást.

A megoldás pedig a kutya tanítása, az alapvető engedelmességi szabályok elsajátíttatása.

A vadon élő kutyák a falka szabályai szerint élnek. Ezek a szabályok megóvják őket a különféle helyzetekben. Ám az ember háziasította a kutyát, ennek következtében tehát az ember és a társadalom szabályait kell követniük, nem pedig a vad életét. Egyáltalán nem kizárt az, hogy egy tökéletesen nevelt és kiképzett kutya is kutya maradjon, feltéve ha kutyaként és nem kisbabaként kezeli őt gazdája a nevelés során. Nagyon sokféle nevelési és képzési technika létezik, de a legfontosabb a megfelelő kutyaiskola és a megbízható oktató kiválasztása.

német juhász pórázon

Az alapok

A nevelés és képzés célja: A cél a jól nevelt kutya, mely minden helyzetben magabiztos és nyugodt. A képzés megerősíti a gazda falkavezéri szerepét, ezáltal a kutya megtalálja helyét a falkában, így nyugodtabbá válik. A cél soha nem az, hogy a kutya képességeit, mókás  vagy jópofa dolgait megszüntesse ugyanígy nem lehet lehetőség kegyetlenkedésre, a fizikális dominancia kifejezésére.

Az ideális kor a kezdésre

A nevelés logikusan már az első pillanattól kezdődik, ahogy a kölyök új gazdájához kerül. A képzést akár már három hónapos korban el lehet kezdeni. Egy kölyök esetében ez a feladat mindig nagy kihívás, különösen a kezdetekkor, amikor még nem tudnak tökéletesen fókuszálni. Ám ha az olyan alapokkal kezdik, mint az „ül” vagy a „marad”, akkor hamar sikerélményük lesz mindkettejüknek. Természetesen idősebb korban is képezhető egy kutya, bár tény, hogy általában lassabb a haladás. Ugyanakkor az is igaz, hogy nyugodtabb természetük miatt maga a feladat könnyebbnek tűnik.

A jó kiképző

Annak ellenére, hogy a kutya nevelésével, tanításával foglalkozó könyvek igen hasznosak, nagy részük kifejezetten jó, érdemes kutyaiskolába is beíratni, ahol az alapvető engedelmességre megtanítják. Ez segít a szocializációjában, megismerteti új helyzetekkel, és segítséget nyújt a gazdának is. A jó kiképző áldás, mindig minden kutyát egyedileg figyel meg, és ennek alapján állítja össze a feladatokat, ez alapján ad tanácsot. A kutyaiskola és a kiképző megtalálása nem könnyű feladat, ha jót akar választani. A legbiztosabb, ha a szájhagyományra támaszkodik, azaz meghallgatja más kutyások véleményét, tanácsait.

beagle póráton a gazdi lába mellett

A gazda, mint diák és tanár egy személyben

A nyugodt viselkedés kifejezetten fontos a kutya tanítása során. Ez megnyugtatja a kutyát is, ráadásul növeli bizalomérzetét. Diákként mindig figyeljen a kiképző tanácsaira, figyelje, mit és hogyan csinál. Soha ne féljen kérdéseket feltenni vagy külön segítséget kérni. Tanárként legyen következetes, alakítsa ki saját rutinját úgy önmaga, mint kutyája számára.

A 15-perces szabály

Ha maga okítja ebét, ne felejtse el, hogy figyelmüket nagyjából 15 percig tudják összpontosítani. Tehát jobb naponta kétszer negyedórát foglalkozni vele, mintsem egyszer egy felet.

A különböző technikák

Manapság már a legtöbb kutyaiskolában a pozitív megerősítésen alapuló technikákat használják. A különbség abban van, hogy míg néhol kizárólagos a használat, addig másutt kombinálják a korrekcióval. Annak kiválasztása, hogy melyik technikát alkalmazza, hogy melyik a legjobb, a kutya személyiségétől függ. Más és más kutyafajták eltérő temperamentummal bírnak, de még egy adott fajtán belül is minden ebnek más a személyisége. Bár az alapvető parancsszavak a különféle technikáknál megegyeznek, mégis, az egyik megfelelőbb lehet kedvence számára, mint a másik. Például egy félénk yorkie kevésbé fog jól reagálni a korrekciós technikákra, míg egy keményfejű pit bull a pozitív megerősítés és a korrekció kombinációját igényli. A legfontosabb, hogy ne feledje: a nevelés és tanítás elsősorban közös szórakozás, és lehetőség a kettejük közötti kötelék erősítésére. A napi gondokat felejtse el, a frusztráló dolgok maradjanak a kutyaiskola kapuján kívül.

A tradícionális tréning

A tradicionális kiképzés modern irányzata Barbara Woodhouse nevéhez köthető, és az 1950-es években kezdődött. Ez a módszer fizikális korrekciót használ a kutya képzésében. Például ha azt mondja a kutyának, hogy „ül”, az pedig állva marad, akkor egy kicsit meglegyinti a farát a póráz végével vagy ránt egyet a fojtó nyakörvön, miközben lenyomja a fenekét a földre. A jutalmazás a dicsérő „ju kutya” szóval történik. A legtöbb mai kiképző elavultnak tartja ezt a módszert, de vannak olyan kutyák és kutyafajták (pl. a keményfejű pitt bull), melyek kifejezetten jól reagálnak rá az után, hogy kudarcot vallottak a pozitív megerősítéssel.

Klikker Training

Napjainkban ez az egyik legnépszerűbb módszer, mely Karen Pryor nevéhez kötődik. Az alapvető engedelmességi neveléstől kezdve a szobatisztaságra szoktatáson át, egészen a viselkedési hibák korrigálásáig sokféle helyzetben használható. A módszer elmélete az, hogy az állatok az operációs koordinálás által hatékonyabban tanulnak. Ez azt jelenti, hogy az állat a környezetéből tanul, megfigyelés által, a pozitív következményekkel járó dolgokra pedig jobban reagál, mint azokra, melyek negatív kimenetelűek. A klikker tréning tisztán pozitív megerősítéssel dolgozó technika – a klikker ösztönzi a kutyát arra, amit meg kell tennie. A módszer elsősorban azért kedvelt, mert szelíd, használata során az állat és gazdája is jó benyomásokat szerez.

kutyát klikkerrel tanítanak

Jutalmazáson alapuló tréning

Szintén pozitív megerősítésen alapuló technika, ám az ösztönző nem a klikker, hanem valamilyen jutalom, ami lehet kedvenc játék, étel, vagy bármi más, amit az állat szeret. Amikor odaadja a jutalmat, meg is kell dicsérni a kutyát, hanghordozással hangsúlyozva az elégedettséget. A lelkesedés mindig ösztönzően hat gazdára és kutyára egyaránt.

A suttogó

A módszer feltalálóját, Cesar Milant sokszor illetik kritikával amiatt, hogy időnként használ korrekciót is, ám ez a technika igen hasznos lehet egyes kutyáknál. A módszer lényege, hogy kutya és gazdája kölcsönösen megértsék egymást. A gazdának ismernie kell a kutya testbeszédét, meg kell tanulnia olvasni abból és használnia saját testbeszédét a kutya irányítására. Ez időnként korrekciót igényel, ám annak alapja a kutya viselkedése. Például az a kutya, amelyik agresszív egy másikkal szemben, jól korrigálható, ha körmeinket is használva megfogjuk a nyakát. Ez azt jelzi számára, amit anyja is tett volna a természetben. A módszer némi előtanulmányt igényel a kutyák viselkedését illetően, de kifejezetten értékes lehet a szoros kutya-gazda kapcsolat kiépítésében.

 

Ajánlott cikkek