Hogyan viselkedj kutyás társaságban

Amennyire szeretünk kedvencünkkel együtt időt tölteni, olyannyira rettegéssel is tölthet el egyeseket egy-egy új társasággal, környezettel való találkozás. Pedig kutyánknak szüksége van a szocializációra, arra, hogy találkozzon mindig új emberekkel, és fajtársaival is egyaránt.

Ahhoz, hogy ezek a találkozások problémamentesek legyenek, érdemes betartani néhány alapszabályt.

  1. Pórázra veszem – Bármennyire is bízunk kedvencünkben, ha szabadon van, akkor mielőtt egy új társasághoz érünk, -legyen az egy két, vagy húsz tagú „falka”- hívjuk be, és vegyük pórázra. Így megakadályozhatjuk, hogy berohanjon olyan emberke közé, akik esetleg félnek a kutyától, vagy olyan kutyához odafusson, aki igényli a személyes teret, nem barátságos, rehabilitáció, vagy kiképzés alatt áll esetleg.
  2. Körbekérdezek – A pórázas művelet folytatása, hogy mielőtt az ebet szabadon engedjük, kérdezzük körbe az ott lévőktől, hogy zavarná-e őket, ha elengednénk, vagy odaengednénk hozzájuk a kutyát. Ha azt mondja valaki, hogy ő nem szeretné, akkor ne bizonygassuk, hogy kedvencünk milyen jó kutya, tartsuk tiszteletben kérését.
  3. Bemutatás – Amennyiben nem zárkóznak el az ismerkedéstől, az emberekhez engedjük oda kedvencünket – még mindig pórázon – hogy megszagolhassa őket, megismerkedhessen az új kétlábúakkal. Ha kutya is van a társaságban, akkor érdemes megfigyelni őket, hogyan reagálnak egymást látva, és ha úgy ítéljük meg, hogy barátságosak, mindketten nyitottak, akkor engedjük el őket, hogy póráz nélkül ismerkedhessenek meg. Ez azért fontos, mert sok kutya máshogy viselkedik a póráz végén, mint szabadon, védelmezhetik a gazdájukat, vagy sarokba szorítva is érezhetik magukat, így védekezésképpen rátámadhatnak a másikra. Szabadon engedve van elég terük, és lehetőségük, hogy nyugodt körülmények között ismerkedjenek, játszhassanak.kutyák egymás mellett ülve figyelnek
  4. Figyelem –Elengedés után se lankadjon figyelmünk, a beszélgetés közben fél szemünk mindig kedvencünkön legyen, figyeljünk rá, a többiekre, és kontrolláljuk, ha szükség van erre, vagy hívjuk be, ha már túl messzire barangolt el, esetleg olyannál próbálkozik, aki nem nyitott a közeledésére.
  5. Kontroll – A gazda felelőssége, hogy szemmel tartsa kedvencét és beavatkozzon olyan helyzetekben, ami már kellemetlen más kutya, vagy ember számára.
  6. Behívás - Ha kedvencünk túl vehemensen játszik, hívjuk magunkhoz, fektessük le, és hagyjuk, hogy kissé lenyugodjon. Amennyiben játék közben tudjuk kontrollálni, akkor szóljunk rá, hogy vegyen vissza kissé, ha erre nem reagál, akkor hívjuk be és hagyjunk neki időt lenyugodni, esetleg vonjuk el más feladatokkal a figyelmét.
    • Ne hagyjuk, hogy a kergetőzés átcsapjon zsákmány szerzésbe. Ha kedvencünk nagyon el tudja ragadtatni magát, és a többi kutyát beérve veléjük csíp, tereli őket, vagy rájuk ugrik, akkor mindenképpen állítsuk le.
    • Szintén nem megengedett, hogy túlzott agressziót, dominanciát tanúsítson mások irányába. Ha úgy látjuk, hogy a másik kutya már menekülne, fáj neki, kellemetlen, ahogy kedvencünk lenyomja, akkor avatkozzunk be, és hívjuk el onnan. Sokan félreértik a birkózást, ugatást, ezekkel nincsen gond, amíg nem látjuk a másik kutyán a félelem (behúzott farok, megadás, vonyítás, menekülés, visszatámadás) jeleit, vagy hogy kedvencünk túlságosan nyakra támad, és nem hagyja, hogy felkeljen a másik kutyus.
    • Végső soron pedig nem elfogadható, ha kedvencünk meg akar hágni más kutyát, vagy valakinek a lábát. Habár ez lehet dominancia jele is, semmilyen formában és esetben ne hagyjuk, hogy így viselkedjen, azonnal hívjuk be, vagy szedjük le a másik állatról / személyről, és ne engedjük vissza hozzá. Ha más kutya próbálja szexuálisan zaklatni a mi négylábúnkat, akkor kérjük meg a gazdát, hogy vessen véget ennek, ha pedig kérésünkre nem reagál, akkor mi cselekedjünk, és védjük meg kedvencünket.

Ajánlott cikkek