Mikor muszáj orvoshoz vinni az állatokat?

Nem meglepő egy gazdának, pusztán tényszerű: az állatok nem tudják elmondani, ha valami bajuk van. Egyetlen megoldás van: figyelni a jeleket, bízni az ösztönökben, és amint valami változást észlel a kutya vagy a macska viselkedésében, akkor fokozottabb figyelemmel kell lenni. Bármilyen apró változás utalhat egészségügyi problémára, és inkább feleslegesen menjen kedvencével az állatorvoshoz, mint ne jussanak el, amikor szükséges lenne.

Vannak olyan, akár apró jelek, amelyek komoly egészségügyi problémára figyelmeztethetnek. Ha ezeket tapasztalja, mindenképp keresse fel az állatorvost.

1. Nehézlégzés, zihálás

Teljesen normális, hogy az állatok lihegnek, zihálnak, különösen nagy, futkározós játék után, vagy ha nagy melegben voltak a szabadban. Ami nem normális, az a fokozott zihálás, a nehézlégzés. De mi is ez pontosan? A nehézlégzés mélyebb, erőltetettebb és sokkal tovább tart, mint a játék utáni vagy meleg kiváltotta zihálás.

A nehézlégzés jelezheti, hogy a kutyának vagy a macskának fájdalmai vannak, de jelezhez hőgutát, szívproblémákat, Cushing-betegséget, tüdőgyulladást, tüdődaganatot is.

2.  Nyáladzás

A boxerek, bloodhoundok, bernáthegyik gazdái számára a nyáladzás teljesen természetes dolog, ugyanis ezek a fajták igazi „nyálgépek”. Azonban a fokozott nyáladzás még náluk is problémára utalhat, hát még a többi kutyánál és a macskáknál.

A hirtelen fellépő, fokozott nyáladzás oka lehet hőguta, fogászati probléma (pl. foggyökérhártya gyulladás vagy tályogos fog), vagy beszorult valami a fogak közé, ami folyamatosan irritálja, esetleg mérgező növényt evett. Az sem kizárt, hogy valamilyen idegrendszeri probléma áll a háttérben.

kiskutya a fülét vakarja

3. Fokozott vízfogyasztás

Meleg napokon megeshet, hogy kedvence elkezd játszani a vízzel, kiborítja a tálkájából, belefekszik, pancsol. Ez nem szokatlan dolog. Ilyenkor az állatok is több vizet lefetyelnek.

Ám ha azt tapasztalja, hogy kedvence folyamatosan, rövid idő alatt többször is visszatér a vizestálhoz, és iszik is belőle, nem keveset, az már nem normális. A túl sok víz fogyasztása lehet veseelégtelenség, cukorbetegség, Cushing-kór, gennyes méhgyulladás jele is. Ritkán, de előfordulhat pszichés eredetű, kóros mennyiségű vízfogyasztás is, ilyenkor nem áll fizikai betegség a tünet hátterében, de a viselkedési zavart mindenképp kezelni kell, mielőtt fizikális károsodásokat okoz.

Vannak gyógyszerek, amelyek mellékhatásaként jelentkezik fokozott vízfogyasztás, és a fokozott zihálás következménye is lehet.

4. A viselkedés megváltozása

Amennyiben azt figyeli meg, hogy kutyája vagy macskája viselkedésében egy ideje változás állt be - pl. ok nélkül agresszív lesz, levertté válik, temperamentuma váltakozóvá válik, hiperaktív lesz vagy éppen félős, szorongani kezd, vagy meghunyászkodó és alázatos lesz, esetleg görcsös röhamok lépnek fel nála, netalán inaktívvá válik, azaz már nem akar játszani vagy sétálni menni, esetleg magára maradni a lakásban, nem tud kényelmesen lefeküdni, vagy csökken az étvágya, esetleg étvágytalanná válik -, akkor bizony érdemes elvinni állatorvoshoz. Ezek a jelek mind azt mutatják, hogy valami nincs rendben.

cicát vizsgál az orvos

A viselkedés megváltozásának oka általában a fájdalom vagy a diszkomfort érzés. Viselkedési zavarokat okozhatnak kutyáknál a pajzsmirigy rendellenességek, a macskáknál általában a pajzsmirigy-túlműködés, de egyéb betegségek is, mint az ízületi gyulladás, a különféle dagantaos megbetegedések, a hasnyálmirigy gyulladás, de az élősködők, bőrallergia megjelenése, a szív betegségei vagy akár valamilyen sérülés is.

5. A szagok megváltozása

Minden kutyának van egy jellegzetes szaga. Ezt a gazdi idővel megszokja, természetes a számmára. Sokan hajlamosak azt gondolni, hogy a lehelet szagának megváltozása az öregkor velejárója az állatoknál. Pedig ez nem így van, hiszen ha az állat egészséges, nem büdös a szája. Amennyiben azt érzi, hogy akár kedvence szája, de a füle, a bőre kellemetlen szagúvá válik, más lesz, mint korábban volt, az valamilyen problémát jelez.

kutya szájának vizsgálata

A kellemetlen szagú lehelet fogászati probléma jele lehet, de akár szájüregi melanoma, cukorbetegség vagy veseelégtelenség is lehet a háttérben. A szagos fül oka általában fülgyulladás. A szagló bőr, főleg, ha viszkető, korpádzó, kopasz és vörös foltokkal tarkított, lehet allergia, seborrhea, bakteráliális vagy gombás fertőzés tünete.

Időnként a kutyák is eregetnek bélgázokat, ez teljesen normális dolog, ám ha a bélgáz szaga hirtelen megváltozik, eregetésének gyakorisága sűrűbb lesz, az már problémára utalhat, esélyesen valamilyen gyomor-bélrendszeri betegség áll a hátterében.

Ajánlott cikkek