Az erő leve

Itt a tél, a hideg napokon jólesik valami meleg, testet és lelket is átmelengető ital. Ráadásul tombol az influenza-szezon, márpedig az influenzát kedvenceink is elkaphatják, a vírus nem csak az embereket fertőzi, igaz, náluk más tünetekkel jelentkezik. A nap és a vitamindús, friss eledelek hiánya miatt az immunrendszer kissé legyengül. Kell hát valami, ami meleg, finom és erőt is ad. Ez pedig nem más, mint az erőleves.

Az igazán jó, gazdag erőleves készülhet akár csirke, pulyka, bárány, marha vagy akár sertéscsont felhasználásával. Ha jól készíti el, a végeredmény egy hihetetlenül tápláló, és nagyon finom étel, amely ráadásul tele van olyan tápanyagokkal, melyek igen könnyen emészthető formában nem csak az emberi szervezet, de a kutya és a macska számára is hasznosak.

De miért, miben lehet jó egy finom erőleves kedvenceink számára? Miért érdemes őket is megkínálni vele?

Az ízületi fájdalom megelőzésére, az ízületek rugalmasságára

A húsnyesedékek és a csont, ami a levesbe kerül, tele van glükózaminnal, kondroitinnal, hialuronsavval és kollagénnel. A jó erőleves titka, hogy hosszú ideig főzzük, alacsony lángon, ezáltal pedig ezek a tápanyagok a csontokból a levesbe főnek. Ha az állat belefetyeli a levest – márpedig biztos, hogy szereti -, ezek a hasznos anyagok a szervezetébe kerülnek, és beépülnek az ízületekbe is. Ráadásul nem mellékes, hogy nem kémiai eljárással készült tablettát kap a kutya vagy a cica, hanem egy teljesen tiszta, mesterséges adalékanyagok nélkül készült finomságot.

Méregtelenítésre

Az erőlevesben glicin van, amely egy, a máj és a vese méregtelenítésében résztvevő aminosav. A modern világban temérdek káros környezeti hatás ér minket, és állatainkat is, az antibiotikumok, a szteroidok, a hosszú időn át tartó gyógyszeres kezelések, de még a háztartásban használt vegyszerek, a kipufogógázok is károsak a szervezetünk számára, nem beszélve a nem mindig jó minőségű élelmiszer összetevőkről és adalékanyagokról. Mindezek a májat és a veséket is terhelik. A glicin olyan anyag, mely hatékonyan segíti a szervezet, és főleg e két szerv méregtelenítését.

Hatékony a bélrendszeri problémák kezelésében

A bélrendszeren mikroszkopikus méretű lyukak vannak, ezen keresztül tud a szervezetbe szivárogni az élelmiszerekből felvett tápanyag. A magas szénhidráttartalmú étrend és a stressz hatására azonban ezek a lyukak egyre nagyobbak lesznek, márpedig a nagyobb lyukakon át már olyan anyagok is a szervezetbe kerülnek, amelyek korábban nem jutottak át. Tehát a bélfal­ határvonal ­a­ külvilág ­és ­a­ szervezet­ között.­

A belek fokozott áteresztő képességét szivárgó bélszindrómának nevezik, egyfajta gyulladásos reakció, melynek tünetei lehetnek a fokozott szélképződés, hasmenés, fáradtság, ízületi fájdalom és élelmiszerallergia. Az erőlevesben levő zselatin segít abban, hogy ezek a lyukak kisebbek legyen, és az elzárt lyukak által kevesebb káros anyag jut a szervezetbe. Emellett a glicin, amelyről fentebb volt szó, hatékonyan enyhíti a bél gyulladása okozta tünetek kellemetlenségeit.

Gyógyhatású és hatékony kiegészítő

Az erőleves igen hatékony akkor, ha a legyengült állat nem akar enni. A csábító illatok és ízek miatt, ha csak kis mennyiséget is, de biztos, hogy eszik belőle, a vitaminok és ásványi anyagok pedig ezáltal bejutnak a szervezetbe. Emellett gyógyszerek és táplálékkiegészítők is könnyen beadhatók a levesben.

Az erőleves könnyen lefagyasztható kisebb adagokban, és gyorsan fel is olvasztható. Elég csak az ételre önteni, és máris vonzóbb lesz a kutya számára, de magában is kínálható.

Melegíti vagy hűti a szervezetet – mikor mi kell

Télen, amikor minden porcikánk fázik, igen jól esik egy forró leves, míg nyáron, a nagy melegben inkább hidegre vágyunk. Az erőleves ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag, így mind a két módon igen hatékony, ráadásul finom is. Télen elég egy csésze meleg leves, hogy átjárja a testet. Nyárra le lehet fagyasztani, és simán tálalható a kutyának, aki élvezettel nyalogatja majd a fagyos finomságot. Ezek a fagyasztott kockák használhatók akár a kreatív kutyajátékok megtöltésére is.

Az elkészítés

Hozzávalók, ha csak a kutyának főzi

A kutyák számára nem fűszerezzük úgy az erőlevest, mint ahogy magunknak. A hagyma, a fokhagyma egyébként sem egészséges nekik, az emberek számára hasznos fűszerek, a számunkra megszokott mennyiségben használva bélzavarokat okozhatnak, azaz a leves nem éri el a megfelelő hatást.

  • Egy közepesen nagy csirke, vagy egyéb hús a fent felsoroltak szerint, esetleg nagyobb adag csont
  • Víz
  • Citromlé vagy almaecet, amely a csontokból természetes módon kioldja az egészséges és vitaminokban, ásványi anyagokban dús anyagokat.
  • Kapor, petrezselyem, kurkuma mehet a levesbe, ahogy zöldségek is, elsősorban sárgarépa, fehérrépa és zeller.

Elkészítés:

Igazából mindegy, hogy csak csontból vagy csontból és húsból főzi a levest.

A csont tele van olyan tápláló anyagokkal, amelyek a levesbe főve kifejezetten egészségesek, ezért nem érdemes kihagyni. Utána nem feltétlenül kell a csontot is tálalni a kutyának.

Tegye fel a csontot és a felaprított húst vízben főni, kizárólag hideg vízben szabad elkezdeni a főzést. Tegye hozzá a zöldségeket, ha akarja, egész gyengén fűszerezze a megfelelő fűszerekkel, bár erre a kutyának nincs szüksége. A húsleves akkor lesz az igazi, erőt adó erőleves, ha nagyon kis lángon, órákon keresztül, éppen hogy csak gyöngyöző vízben főzzük, és semmi esetre sem forraljuk.

Amint a leves elkészült, vegye ki a húst és a csontot. Nagyobb testű kutyánk a nagy, velős csont (pl.marhalábszár) odaadható, és felügyelet alatt rágcsálhatja egy darabig. A csirkecsontot jobb kerülni, inkább dobja ki, ahogy a bőrt is. A hús darabolja fel apró kockákra, és akár magában is tálalhatja. Másik alternatívaként a húst leturmixolhatja, és belekeverheti a levesbe. Kihűlés után tegye a hűtőbe, de kisebb adagokban akár le is fagyaszthatja.

Ajánlott cikkek